Candidaţii la preşedinţie, Traian Băsescu şi Mircea Geoană, au participat, joi seara, la o primă şi ultimă confruntare electorală, faţă în faţă, înaintea alegerilor de duminică, prezentându-şi viziunile în problematici dintre cele mai diverse, precum politica externă a României, reforma statului şi a instituţiilor, relaţia preşedintelui cu Parlamentul şi Guvernul, criza economică şi soluţiile ei, sănătatea, asistenţa socială.
Abordările au fost presărate deseori cu atacuri şi acuze reciproce pe care prezidenţiabilii şi le-au lansat sistematic, fără menajamente. Din întrebări şi răspunsuri, Traian Băsescu şi Mircea Geoană au promis, fiecare, o Românie prosperă şi reformată, o prezenţă marcantă pe scena politică regională şi internaţională.
Actualul şef al statului a insistat că votul din 6 decembrie reprezintă o opţiune pentru alegători, între o Românie care să intre într-un proces de reformă accelerat, condusă de el, şi o Românie a trecutului, în care politicienii să guverneze pentru ei şi pentru grupurile de interese.
Mircea Geoană a afimat că el oferă un ‘proiect pentru dezvoltarea ţării’ şi garanţia instalării, până de Crăciun, a unui guvern bazat pe o amplă majoritate în parlament, capabil să asigure stabilitatea politică.
Diferenţele de viziune şi de abordare între cei doi au persistat şi au fost evidente în discuţiile privitoare la politica externă. Deşi ambii candidaţi subliniază importanţa menţinerii şi valorificării relaţiilor cu UE şi SUA, insistând pe nevoia extinderii parteneriatelor, Traian Băsescu afirmă că România trebuie să dezvolte o politică de pace la Sud de Dunăre, în Balcani, precum şi o politică de cuplare la Asia Centrală şi mai ales la regiunea Caspică. Mircea Geoană susţine că în condiţiile în care pe scena mondială apar puteri emergente, cum sunt China, India, Rusia, ‘politica externă românească va trebui să fie o politică mult mai pragmatică, în care să fim fideli faţă de alianţele noastre occidentale, dar să încercăm să dezvoltăm relaţii comerciale, economice, de investiţii cu cei care reprezintă (…) puterile secolului XXI’.
În privinţa soluţiilor economice pentru ieşirea României din criza economică în care se află, preşedintele în funcţie insistă pe necesitatea creşterii productivităţii în mediul rural, prin înfiinţarea de întreprinderi mici şi mijlocii şi utilizarea resurselor disponibile la nivelul UE. În opinia lui, din actuala criză economică se poate ieşi prin concentrarea politicilor guvernului pe doi piloni principali : finanţarea rezervelor Băncii Naţionale pentru a putea menţine rata leu/euro la un nivel convenabil şi finanţarea deficitului bugetului de stat, pentru a se putea plăti salariile, pensiile şi continua investiţiile.
Contractandidatul său subliniază necesitatea păstrării locurilor de muncă şi aplicarea unei politici de relaxare fiscală, atunci când economia subterană va fi scoasă la suprafaţă. El insistă pe nevoia de continuare a investiţiilor în agricultură şi crearea unui sector energetic dinamic.
În ce priveşte viziunea asupra protecţiei sociale, Mircea Geoană pledează pentru şanse egale şi tratament egal între cetăţenii ţării, în timp ce Traian Băsescu critică ‘risipa’ şi insistă că resursele trebuie direcţionate către cei care au într-adevăr nevoie de ele.
La capitolul sănătate, liderul social-democraţilor doreşte alocarea unui procent mai mare din PIB pentru aceste domeniu şi realizarea unui sistem de asigurări de sănătate în mediul rural şi în zonele urbane mai sărace şi periferice. El propune de asemenea extinderea sistemului SMURD în localităţile mici şi a sistemului de spitale regionale, dar şi înfiinţarea unei companii farmaceutice naţionale sau un program coerent pentru reducerea mortalităţii infantile şi creşterea speranţei de viaţă. Principalele măsuri preconizate de Băsescu sunt debirocratizarea şi profesionalizarea sistemului de sănătate şi întocmirea standardelor de tratament pe fiecare boală.
Referitor la cea mai polemizată temă de campanie – modificarea Constituţiei în sensul reducerii numărului de parlamentari şi trecerea la unicameralism, Mircea Geoană afirmă că rezultatul referendumului din 22 noiembrie va fi respectat. ‘Din punctul meu de vedere, decizia referendumului este clară, vom modifica Constituţia în sensul unui parlament unicameral, deşi sunt multe opinii autorizate care spun că un astfel de parlament, cu o cameră superioară, ar putea fi o soluţie. Dar întrebarea este inutile, în momentul în care poporul român s-a pronunţat’, a spus Geoană.
La această temă, Traian Băsescu afirmă că referendumul a fost cel mai puternic semnal privind dorinţa românilor de reformare a clasei politice şi a celei mai importante instituţii a statului – Parlamentul.’Această realitate a poporului român trebuie înţeleasă şi executată de politicieni. Politicienii trebuie să treacă imediat la revizuirea Constituţiei. Nu numai acest lucru trebuie revizuit în Constituţie, ci şi renunţarea totală la sistemul de imunităţi: imunitatea preşedintelui, imunitatea miniştrilor, imunitatea în unele situaţii chiar a deputaţilor (…) Românii ne-au mai spus un lucru pe care trebuie să-l pricepem: nu mai vor privilegii pentru politicieni, vor ca banii destinaţi privilegiilor să ajungă acolo unde este nevoie de ei – la pensii, la salarii mici”, a afirmat Băsescu.AGERPRES
basescu e un derbedeu!
buna recenzie
geoana e un nemernic si o marioneta.
Vrem sau nu avem de ales intre un derbedeu si un prostanac.
Din pacate pentru noi v-a castiga capitanul de vas.
DE VORBARIE SUNTM SATUI FAPTE DOMNILOR FAPTE. DAR LA NOI POATE SA VINA LA CONDUCEREA TARI SI OBAMA LA CAT AU FURAT TOTI E GREU DE REDRESAT TARA
Ce ai alege dintre albastru si negru? Iti dau o solutie: albastru=Basescu
INTERESANT!!!
http://antibasescu.com/?p=327
Un blog doar pentru bacaoanii inteligenti
http://bacaulpolitic.wordpress.com/
Daca simti ca te regasesti si tu, da acest mesaj mai departe, exclusiv bacaoanilor care mai sunt in tara sau nu…