• după aproape o săptămînă de tăcere în dosarul Băncii Transilvania, procurorii PNA au revenit spectaculos • ei au emis încă trei mandate de arestare pe numele unor oameni de afaceri • acuzele sînt aceleași ca și pentru celilați reținuți • numărul celor arestați preventiv în dosarul Băncii Transilvania a ajuns la 23, cărora li se adaugă trei mandate emise în lipsă
Pe numele a trei administratori de firme, doi din Bacău și unul din Săvinești, județul Neamț, au fost emise în lipsă trei mandate de arestare. Gheorghe Sîrbu, administratorul firmei Novimar Import Export, Vasile Istrate, administrator a șapte firme din Bacău, și Ioan Dan Lășcan, administratorul societății Pencip Com SRL din Săvinești, au fost acuzați de asociere în vederea comiterii de infracțiuni, înșelătorie bancară, fals intelectual și uz de fals, folosirea creditelor în alte scopuri și spălare de bani. După primele informații se pare că cei trei fac parte și din grupul „alcool” și din grupul „lemn”. Ei au fost citați cu mandate de aducere, dar s-au sustras urmăririi penale, așa că procurorii au emis mandatele de arestare în lipsă. Într-un comunicat al PNA se specifică faptul că asupra bunurilor celor trei învinuiți s-au dispus măsuri asiguratorii.
Despre Dan Ion Lășcan se știe pînă în prezent că era unul dintre prietenii omului de afaceri Dumitru Chele, patronul firmei Tewis Industry din Săvinești. Acesta a fost identificat de procurori ca făcînd parte din grupul „alcool”, care a prejudicat banca cu 86.484 miliarde de lei. Cei doi se pare că au împrumutat bani din bancă la sugestia lui Benoni Beca. În vara lui 2001, acesta adunase atît de multe datorii în bănci, încît nu mai putea solicita nici un împrumut în numele firmei sale. Așa că Beca a apelat la toate cunoștințele sale dispuse să facă împrumuturi în bănci prin firmele lor, pentru a-l ajuta cu bani. Dintre cunoștințele lui Beca, s-a găsit săritor la nevoie Dumitru Chele, din Săvinești. Acesta a solicitat un împrumut la sucursala Bacău a Băncii Transilvania, care i-a și fost acordat. El a girat împrumutul cu un stoc de vin din depozitul firmei sale. Ulterior s-a constat că bunurile depuse drept gaj nu valorează nici doi bani pentru simplul motiv că întreaga cantitate de vin avea termenul de valabilitate expirat de multă vreme. Se pare că și Lășcan a fost în aceeași situație și acum procurorii au emis mandate de arestare preventivă în lipsă.
Gheorghe Șerbu face parte din grupul „lemn”și este administratorul firmei Novimar Import Export înregistrată la Registrul Comerțului în 1994. Alături de el, a mai depus specimen de semnătură în bacă, în aceeași calitate de administrator, și Mihai Juncu. Pe 16 aprilie 2002, societatea figura ca debitoare la Banca Transilvania cu 1,7 miliarde de lei. Modul în care Novimar a ajuns debitoare la bancă este similar cu al celorlalte societăți din gurp. Pe 11 aprilie 2001, societatea a contractat un credit de 360 de milioane de lei pentru nevoi temporare. Pe 4 iunie 2001, societatea a mai obținut un credit tot pentru nevoi temporare de 845 de milioane de lei. Pentru asta a depus drept garanție două CEC-uri în valoare de 800 de milioane de lei. Unul dintre ele a fost emis de societatea Palisandru, al cărei administrator este Constatin Doru Adam, fiul vitreg al fostului comisar al Gărzii Financiare, Dorinel Popa. Pînă la urmă, banca nu a încasat decît 205 milioane de lei de la firma Palisandru. La rîndul ei, aceasta are datorii la bancă de 1,7 miliarde de lei. Pe 19 iulie 2001, firma Novimar a mai obținut un credit de 370 de milioane de lei. O lună mai tîrziu a început hora reeșalonării împrumuturilor. Tot cu această ocazie s-au schimbat și contractele de garanție prin constituirea unui gaj asupra unui stoc de cherestea de fag ce aparținea societății Palisandru. Nimeni nu a verificat dacă bunurile depuse drept gaj există în realitate. Așa că, atunci cînd a venit vremea recuperării garanțiilor, banca nu a avut ce valorifica. Banii au fost în majoritate ridicați în numerar de către Șerbu, cel pe numele căruia este emis mandat de arestare. Un miliard de lei a fost retras în numerar de el, iar cu aproape 170 de milioane s-a achitat o factură către societatea Ambi Forest, a lui Constatin Doru Adam. Acesta din urmă a mai achitat și el o factură către o societate, iar 70 de milioane de lei i-a ridicat în numerar.
Nici un comunicat al PNA nu pomenește nimic de Constatin Doru Adam, autorul celor mai multe împrumuturi nereturnate din grupul „lemn”. Din cîte se știe, Constantin Doru Adam a părăsit România la puțin timp după ce tătăl său vitreg, Dorinel Popa, s-a întors acasă din Egipt, unde a fost plecat să valorifice o cantitate mai mare de cherestea.
Pînă acum au fost reținute în dosarul Banca Transilvania 23 de persoane. Șapte dintre acestea sînt foști funcționari ai băncii pînă în primăvara anului trecut. Restul sînt oameni de afaceri grupați după domeniile afacerilor prin care au derulat împrumuturile: lemn și alcool. Valoarea prejudiciului băncii estimat de procurori este de 160 de miliarde de lei. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns