• în ultimii ani, prețul apartamentelor în muncipiul Bacău a sărit în aer • dacă în centrul Bacăului costul unui apartament nu coboară mai jos de 10.000 de dolari, cu aceiași bani pot fi cumpărate cam cinci apartamente în orașe mai mici din județ, cum ar fi Buhuși sau Comănești
Evoluția prețurilor apartamentelor din municipiul Bacău pare să fie în ultima vreme din ce în ce mai greu de controlat. Dacă acum patru-cinci ani, cu 150-200 de milioane de lei se putea cumpăra un apartament în plin centrul Bacăului, o locuință în această zonă a orașului valorează acum în jur de 20.000 de dolari. De altfel, dolarul a devenit, în ultimii ani, singura monedă de evaluare a prețului apartamentelor. Acest lucru se vede cel mai bine în anunțurile de vînzări imobiliare de la mica publicitate, unde puține din prețurile locuințelor mai sînt evaluate în moneda națională. În aceste condiții, pentru mulți dintre tinerii ce își întemeiază acum o familie, posibilitatea de a avea o locuință rămîne doar un vis. „Anul acesta, la Oficiul Stării Civile din Bacău s-au înregistrat aproape 1.500 de căsătorii. Mulți dintre acești tineri nu au încă o locuință, așa că au depus în acest sens solicitări la primărie. Este, însă, lesne de înțeles că un număr atît de mare de locuințe nu poate fi construit într-un timp atît de scurt, așa că va mai trece ceva timp pînă vor putea fi soluționate toate aceste cereri”, ne-a declarat Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău. La această oră, în municipiul Bacău există un număr de aproximativ 50.000 de apartamente dispuse în aproximativ 2.000 de blocuri cu patru sau mai multe etaje. „Mulți dintre cei care solicită acum o locuință în municipiul Bacău nu sînt băcăuani. Bacăul este un oraș dinamic din punct de vedere economic, un loc de muncă se găsește aici mai ușor față de alte localități. Și salariile sînt mai mari aici, comparativ cu alte orașe. Așa se și explică de ce piața imobiliară din Bacău este mai dinamică”, ne-a declarat Dumitru Sechelariu, primarul municipiului Bacău.
Ofertele din alte orașe, o alternativă la care apelează foarte puțini băcăuani
Dacă prețurile apartamentelor din Bacău sînt mai mult decît exorbitante, nu același lucru, se poate spune, însă, și despre celelate localități din județ. În Buhuși, spre exemplu, un apartament în centrul orașului poate fi cumpărat cu 100 de milioane de lei. „În Buhuși, posibilitatea de a-ți găsi un loc de muncă a scăzut foarte mult în ultimii ani. Majoritatea buhușenilor pleacă din oraș fie în străinătate, la lucru, fie se stabilesc în alte localități unde au posibilități mai mari de a-și găsi o slujbă”, ne-a spus Petru Oancea, viceprimarul orașului Buhuși. În Buhuși sînt acum mai bine de 4.800 de apartamente. Multe din aceste locuițe sînt scoase la vînzare, însă cumpărătorii sînt destul de puțini. Lucru destul de greu de înțeles dacă ne gîndim că de la Buhuși la Bacău se face mai puțin de o jumătate de oră de mers cu mașina. În Occident, naveta către locul de muncă nu este ceva neobișnuit, iar cineva care a găsit o slujbă la doar cîteva zeci de kilomentri de casă se poate considera un am norocos. Tot la cîțiva kilometri de Bacău se află și localitățile Moinești și Tîrgu Ocna, unde prețurile apartamentelor nu sînt mai mari de 100-150 de milioane de lei. „Moineștenii au început acum să se orienteze către casele particulare. Dacă au puțin teren mai în afara orașului, cu 200-300 de milioane de lei își pot construi o casă destul de confortabilă. De altfel, și prețul terenului este mai mic decît în orașele mari”, ne spune Vasile Ailincăi, primarul orașului Moinești. La rîndul său, Ștefan Șilochi, primarul orașului Tîrgu Ocna, este de părere că, în scurt timp, oamenii se vor sătura de aglomerația marilor orașe și vor dori să se stabilească în locuri mai liniștite. „În scurt timp, orașul Tîrgu Ocna va fi declarat stațiune. Sînt convins că apartamentele din oraș care se vînd acum cu 3.000 – 4.000 de dolari, își vor dubla, dacă nu chiar tripla prețul”, mai spune Ștefan Șilochi. Destul de puțin luate în calcul acum de majoritatea băcăuanilor, ofertele de apartamente din alte orașe ar putea fi o alternativă destul de rezonabilă pentru achiziționarea unei locuințe. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns