Puțini știu că nefumătorii „fumează” mai mult decît „veteranii fumului”. Fumatul pasiv – fumul inhalat de la fumătorii din jur – e mai rău decît cel activ, cauzînd probleme grave de sănătate. Cei mai mulți copii sînt expuși fumului de țigară acasă, din cauza părinților inconștienți.
Copiii părinților fumători au o putere mai mică de concentrare la școală decît ai celor nefumători, conform unei statistici. De asemenea, au mai multe probleme de comportament și o atenție mai slabă. Așadar, fumătorii nu sînt singurii care pot fi influențați negativ, ci și nefumătorii care sînt nevoiți să respire fumul altora.
Moral ar fi ca cel care fumează să cunoască răul la care îl expune pe nefumător și să se abțină în prezența acestuia sau să se retragă într-un loc ferit. Ești liber să faci ce vrei, atît timp cît nu lezezi libertatea altuia.
Efectele negative ale sănătății afectate a fumătorilor adulți au fost prima oară semnalate în 1980. Fumatul cauzează aproximativ patru milioane de morți anual, cele mai multe datorate bolilor cardiovasculare, cum ar fi cancerul sau altor boli cronice. Fumatul începe de obicei în adolescență și continuă pînă la maturitate datorită dependenței de țigară.
Fumatul în timpul sarcinii dăunează prin creșterea mortalității copiilor la naștere. A fuma e un rău pe care și-l asumă conștient omul. Deși are puterea de a alege între bine și rău, el alege de bună voie răul ,dar ar fi ideal ca măcar să nu-i oblige și pe alții a simți consecințele alegerii lor.
De aceea sînt sancționați elevii care fumează în curtea școlii. „Nu mă poate obliga nimeni să fac ceea ce nu vreau. Dacă vreau să fumez, o pot face oriunde, doar să nu mă vadă „autoritățile” și tot o fac”. Corect, dar nu-i fă și pe alții să sufere din cauză că tu nu ai înțeles ce e bine pentru tine. (Ioana PAVEL)
Lasă un răspuns