• directoarea Școlii nr. 1 a cerut o nouă expertiză pentru patru copii proveniți din Centrele de plasament și care au fost înscriși aici • Protecția Copilului spune că „profesorii nu pot interzice dreptul oricărui copil la educație”
Integrarea copiilor proveniți din Centrele de plasament în învățămîntul de masă nu e o problemă simplă. Dimpotrivă. O ultimă dovadă în acest sens a venit, ieri, dinspre Școala nr. 1, unde atît conducerea, cît și unii învățători spun că nu mai știu ce să facă pentru a se înțelege cu patru din cei 21 de copii care provin din centrele de plasament care au fost înscriși aici. „Departe de noi gîndul de a avea ceva împotriva copiilor proveniți din centrele de plasament, dovadă că cei mai mulți din cei 21 de copii veniți la noi în această toamnă s-au adaptat foarte bine, dar sînt patru cu care efectiv nu mai știm ce să facem cu ei. Nu e vorba de intelect, ci de comportamentul lor. De altfel, nimeni nu le-a cerut cine știe ce performanțe școlare. Cred, însă, că cei de la Comisia de Expertiză s-au pripit atunci cînd i-au trimis pe cei patru în învățămîntul de masă”, ne-a declarat profesoara Domnica Hodea, directorul Școlii nr. 1.
Cei patru copii cu probleme sînt Maria Ciubotaru, înscrisă în clasa I-a A, învățătoare Marian Niță, Ionuț Lunca și Ciprian Iancu, ambii din clasa a II-a B, învățătoare Viorica Chiriac, și Cristian Mărmureanu din clasa a II-a C, învățătoare Elvira Popa. Maria, Ionuț și Cristian provin din fostul Centru de plasament nr. 5 din Comănești, în timp ce Ciprian vine de la Centru de plasament nr. 7 din Bacău. „În ceea ce o privește pe Maria, aceasta dormea în bancă primele două-trei ore și, cînd se trezea, începea să înjure pe toată lumea. Săptămîna trecută, a început să se dezbrace și să se lovească de pereții holului de la etajul I, în timp ce țipa de m-am speriat și eu. Cele mai mari probleme ni le-a creat însă Ionuț Lunca. Într-o zi a aruncat, în timpul orei, din senin, cu coșul de gunoi în învățătoate, după care s-a apucat să răstoarne băncile și scaunele din clasă. Altă dată, a ieșit pur și simplu din clasă și a amenințat că se aruncă în fața unei mașini. A ieșit în stradă, dar, din fericire, a ajuns doar sub roțile unei mașini care staționa. Eu sînt de acord că trebuie să le acordăm o atenție sporită, dar trebuie să ne gîndim și la ceilalți copii din clasă. În timp ce învățătoarele fug pe holuri după aceștia, ceilalți copii pierd ora. Apoi, se pune problema a ceea ce aud ceilalți elevi de la cei patru colegi. Luni m-am trezit cu 20 de părinți la școală, care mi-au spus că-și retrag copiii de la noi, dacă nu facem ceva”, ne-a povestit directoarea Hodea.
Exagerate sau nu, întîmplările au fost confirmate atît de cele trei învățătoare, cît și de copii. „Am lucrat cîțiva ani și la Școala Specială, dar nu am văzut copii de felul acesta”, a adăugat învățătoarea Viorica Chiriac, referindu-se la Ionuț Lunca. În aceste condiții, directoarea Școlii nr. 1 s-a văzut nevoită să solicite conducerii Direcției Generale pentru Protecția Copilului (DGPC) să efectueze o nouă expertiză pentru cei patru copii, dintre care, ieri, era la școală doar Cristian Mărmureanu.
DGPC arată cu degetul spre dascăli
De partea cealaltă, conducerea Direcției pentru Protecția Copilului acceptă că respectivii elevi ar avea unele tulburări de comportament, dar spune că dascălii nu pot opri copiii să vină la școală. Interesant este însă faptul că pe adresa Protecției Copilului au ajuns cinci cereri de reexaminare a unor elevi înscriși la Școala nr. 1, pe lîngă cei patru figurînd pe lista cu pricina și Eugen Bălan. „Nu neg că cei cinci copii nu ar avea unele probleme de comportament, dar nici nu cred că doamna directoare Hodea poate face judecăți de valoare cu privire la decizii Comisiei de protecție a copilului, în condițiile în care nu deține toate informațiile. Noi am făcut și investigații medicale și pot spune cu certitudine că acești copii pot învăța în școli normale. Problema e că acești copii nu sînt primiți la școală. Sînt de acord că integrarea copiilor proveniți din centrele de plasament nu este un lucru comod, dar nici nu mi se pare corect ca profesorii să nu se implice. Cadrele didactice nu pot răpi copiilor dreptul fundamental de a învăța”, ne-a declarat Sorin Bîrlădeanu, directorul adjunct al DGPC. Instituția a înaintat, ieri, o adresă Inspectoratului Școlar prin care susține faptul că cei cinci copii nu sînt primiți la ore și propune o implicare mai bună a învățătorilor de la Școala nr. 1. Inspectorul școlar general Ghiorghi Iorga a ținut partea dascălilor de la Școala nr. 1. „Cunosc cazul și, din păcate, nu e unul singular. E evident că integrarea copiilor din centrele de plasament în școlile de masă e o necesitate, dar, pe de altă parte, am stat de vorbă cu mai mulți învățători demni de toată încrederea, care mi-au spus că unii copii de acest gen nu se pot, efectiv, integra. Cred că rezolvarea problemei vine tot de la învățămîntul special”, a susținut șeful Inspectoratului Școlar. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns