• un băiețel venit pe lume în luna iulie în Maternitatea Bacău a bătut tristul record al perioadei de cînd stă în spital • de trei luni, sugarul este îngrijit alături de nou-născuți, timp în care nici Poliția și nici Direcția pentru Protecția Copilului nu a dat de urma celei care l-a adus pe lume
Are aproape trei luni și jumătate și nu a avut parte nici o clipă de grija și dragostea maternă, de care toți vecinii săi de salon, bebeluși în vîrstă de numai cîteva zile, beneficiază din plin. Nu are nici prenume, pentru că, preocupată să-și piardă urma cît mai repede, tînăra care l-a adus pe lume nu a făcut efortul de a spune cadrelor medicale din secția Nou-Născuți cum ar vrea să-l boteze.
De trei luni și jumătate, băiețelul, născut pe 8 iulie, de Gabriela Luncanu, de 22 de ani, din Bacău, este îngrijit de cadrele medicale din Maternitate. Anunțul de abandon, făcut de personalul sanitar către autoritățile în drept, Poliție și Direcție de Protecție a Copilului, nu s-a soldat cu vreun rezultat. Copilul abandonat a rămas în Maternitate, ca în oricare alt centru de ocrotire.
„Băiețelul s-a născut cu o greutate de două kilograme și a fost abandonat la puțin timp după naștere. În fișa de internare a mamei este trecută adresa Milcov 73, numele ei și al tatălui copilului, Gabriela și Adrian Luncanu. Tot la internare, tînăra a declarat că este căsătorită, iar băiețelul este primul copil al familiei”, spune doctorița neo-natolog Betina Ioniță. În cele trei luni scurse de la nașterea și abandonul micuțului, nici una dintre instituțiile sesizate de Maternitate nu a găsit părinții fugari, dar nici nu au luat vreo hotărîre în ceea ce îl privește pe băiețelul soților Luncanu. Cel puțin deocamdată, soarta copilului abandonat pare pecetluită. Depășite de evenimentul trist care a i-a fost hărărzit băiețelului, cadrele medicale sînt îngrijorate și de faptul că micuțul este la vîrsta la care ar trebui să primească îngrijiri speciale, care nu sînt la îndemîna lor. „La vîrsta de trei luni, băiețelul ar trebui deja dispensarizat în vederea efectuării vaccinărilor obligatorii, programe de sănătate care nu se desfășoară în Maternitate. Mai mult, el ar trebui de-acum să fie hrănit cu alimente”, a adăugat doctorița Ioniță.
Practic, băiețelul nedeclarat la Starea Civilă a fost condamnat de două ori: prima oară părinții s-au lepădat de el, iar acum nici una din instituțiile abilitate să ia măsuri nu face acest lucru. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns