Se spune că o gripă netratată durează o săptămînă, în timp ce una tratată durează șapte zile. Această afirmație nu este întrutotul adevarată, pentru că, dacă știm ce leacuri să folosim, în ce cantități și cît de des, chiar și cea mai „cumplită” epidemie poate fi învinsă. Iată în continuare ghidul celor mai puternice remedii naturale contra gripei.
• Soluția de sare de bucătărie, trasă pe nări, fluidizează și elimină secrețiile nazale și ușurează, totodată, respirația.
• Siropurile cu extracte de pătlagină și anason calmează spasmele de tuse. Se iau de preferință seara, pentru a preîntîmpina accesele de tuse peste noapte. În schimb, remediile cu acțiune expectorantă, de exemplu cimbrul, trebuie administrate în cursul zilei.
• Inhalațiile cu uleiuri eterice, ca menta sau cimbrul, stimulează expectorația, ajutîndu-ne să respirăm mai liber. Pe lîngă inhalațiile cu cîteva picături de ulei puse în vasul cu apă clocotită mai există și varianta de administrare sub forma unguentelor aplicate pe piept și pe spate printr-un masaj blînd.
• Infuziile preparate din flori de tei ori flori de soc activează transpirația, ajutînd la expulzarea pe această cale a microorganismelor patogene din organism. Contra durerilor de gît se recomandă ceaiul de salvie băut cît mai fierbinte, cu înghițituri mici.
• Compresele sînt un leac minunat împotriva durerilor de gît. Compresele simple sau împachetările cu felii de lămîie puse de jur – împrejurul gîtului atenuează simțitor simptomele. Ele se acoperă cu un fular gros și se lasă să acționeze cîteva ore sau în tot cursul nopții.
• În infecții virale și răceli este important să ne odihnim cît mai mult și, în primul rînd, să renunțăm la orice activități fizice obositoare. Se beau cantități mari de lichide și se întreține umiditatea normală a mucoaselor, sugînd bomboane cu uleiuri eterice. Dacă în intervalul unei săptămîni simptomele nu se atenuează vizibil sau febra devine alarmantă, va fi necesar un consult la medicul de familie.
• Sinusurile congestionate și nasul înfundat se vindecă fără greș, dacă punem pe frunte 2-3 linguri de hrean ras, învelit într-o basma roșie. Hreanul se ține o jumătate de oră pe frunte și la rădăcina nasului. Cei cu o piele foarte sensibilă vor ține mai puțin cataplasma, altfel pot apărea inflamații serioase. În tratamentul gripei și al guturaiului, desfundarea nasului este foarte importantă, deoarece, dacă respirăm normal, pe nas, sînt evitate complicațiile bronșice și pulmonare. Ca și tratament rapid al sinuzitei, acest leac nu are echivalent, o cură de cinci zile eliminînd rapid această afecțiune.
• Tusea și bronșitele sînt vindecate cu decoct de ceapă. Se iau două cepe întregi, cu tot cu coajă, de mărime medie, se spală și se pun la fiert într-o cană și jumătate de apă, timp de un sfert de oră. Se bea decoctul cald, îndulcit sau nu, pe stomacul gol și fără alte adaosuri. Ceaiul are un gust nu tocmai plăcut, însă acționează foarte rapid și se spune că nu există leac mai bun contra tusei și durerilor de gît și de piept.
• Imediat ce simțiți primele semne ale răcelii, recurgeți la tradiționala și eficienta terapie a băilor. Cu ajutorul lor, debutul unei infecții poate să fie stopat. Un efect garantat îl au băile de picioare cu temperatura progresivă. Puneți picioarele într-un lighean cu circa 1,5 litri de apă caldă (35 grade C), adăugînd progresiv apă fierbinte, pînă cînd atingeți temperatura finală de 40 – 45 grade C. Durata băii este de 10-15 minute. Picioarele se șterg și se încalță șosete groase. Baia progresivă poate fi făcută zilnic.
• Băi complete cu ace de pin sau esență: temperatura din baie să fie de 18-21 grade C, iar temperatura apei din cadă de 35-38 grade C. Durata băii să nu depășească 20 de minute. Se adaugă 150 g de ace de pin opărite într-un săculeț pe baie de aburi sau 10 picături de ulei de pin (se găsește la Plafar). După baie, obligatoriu, urmează odihna la căldură în pat, vreme de o oră. Nu faceți niciodată baie cu stomacul plin. Evitați băile calde, dacă suferiți de varice, iritații și infecții ale pielii sau tulburări de ritm cardiac.
• Leac contra durerilor de gît: se fierbe o linguriță de semințe de ridichi și o lingură de miere într-o jumătate de ceașcă de oțet. Adăugați apă pînă ce tăria oțetului devine suportabilă și faceți gargară de mai multe ori pe zi. Semințele de ridichi conțin uleiuri eterice, bogate în sulf, și acționează ca un antibiotic natural.
• Faceți o cură de mere crude, de două – trei zile pe săptămînă, în care mîncați 0,500 – 1 kilogram de mere rase cu coajă cu tot. În tot timpul dietei speciale nu mîncați nimic altceva. (E.S.)
Lasă un răspuns