De la finele lunii septembrie, cazurile de infecții respiratorii, pneumonii și bronhopneumonii cresc săptămînă de săptămînă, aproximativ 20% dintre bolnavi avînd nevoie de spitalizare. Numai în ultima săptămînă numărul infecțiilor respiratorii de natură virală s-a ridicat la 856 de cazuri, cele mai multe îmbolnăviri înregistrîndu-se la copiii cu vîrste între 0 și 14 ani. Deși numai 85 dintre bolnavi au fost internați în secțiile de Pediatrie și Boli Infecțioase din spitalele din județ, cu toate acestea secțiile care sînt destinate copiilor sînt aproape pline de sugari cu afecțiuni respiratorii. Cazurilor de viroze li se alătură alți 274 de bolnavi de penumonie, dintre care doar 59 au avut nevoie de internare într-o secție de profil. Și în acest caz tot copiii sînt cei mai afectați. Mai mult de jumătate dintre cazurile înregistrate la medicii de familie și în spitale sînt copiii cu vîrste cuprinse între 0 și 14 ani.
Ca dovadă că bolile de sezon pot fi periculoase dacă nu sînt tratate la timp stă și faptul că, săptămîna trecută, unul dintre cei peste 100 de copiii bolnavi de pneumonie a murit la scurt timp după ce a fost internat. La cele cîteva luni de viață pe care le avea, micuțul nu a putut face față bolii și, pentru că părinții au amînat mult prea mult prezentarea la medic, cadrele medicale nu l-au mai putut salva. Pînă la această dată, în județul Bacău nu s-a înregistrat nici un caz de gripă și este posibil ca anul acesta numărul îmbolnăvirilor să fie mai mic ca altădată datorită vaccinurilor de imunizare pe care oamenii și le fac pe propria cheltuială. Cu toate că vaccinurile sînt destul de scumpe, unii băcăuani și-au luat deja măsuri de precauție și au cumpărat din farmacii medicamentele de import, ale căror costuri variază între 241 și 293.000 de lei. Cei care nu dispun de acești bani, pot apela la o variantă mai ieftină: vaccinurile cu administrare orală. Acestea costă în farmacii între 98.000 și 105.000 de lei. Atît vaccinurile injectabile, cît și cel cu administrare orală sînt indicate adulților, dar și copiilor.
Vaccinul antigripal trebuie recomandat de medic
Obiceiul de a te trata singur, ori după sfaturile rudelor sau prietenilor, este contraindicat de către medicii infecționiști. „Administrarea de antobiotice de la cel mai mic semn de boală, fără consultul medicului de familie sau al medicului de specialitate este o greșeală foarte mare. O simplă viroză poate avea aceleași simptome de debut cu o infecție bacteriană de tip angină, mai pe înțelesul oamenilor amigdale cu puroi, sau chiar cu o hepatită. Mulți dintre pacienți intră în farmacii și spun că îi doare în gît, că îi dor mușchii și capul, și cer medicamente pentru asta. Farmacistul, fără nici un consult, spune că e vorba de o viroză și recomandă niște medicamente, care de multe ori nu au legătură cu boala reală. Nici vaccinarea nu trebuie făcută fără un consult prealabil la medic. Dacă persoana respectivă are deja declanșată o formă de infecție respiratorie, este bine să se mai aștepte cîteva zile, pînă cînd sindormul febril dispare și abia apoi să se vaccineze”, a explicat doctorița Valerica Stan, șefa secției Boli Infecțioase din Spitalul Județean.
Vitaminele și alimentația variată țin copiii departe de viroze
Medicii pediatri sînt în această perioadă asaltați de numărul tot mai mare de copii aduși la consultație sau chiar internați cu afecțiuni respiratorii. Ei sînt de părere că unii dintre micii pacienți se îmbolnăvesc deoarece bolile de sezon se propagă cu repeziciune în special în rîndul copiilor, dar și pentru că părinții, care ar trebui să-i supravegheze atent în această perioadă, sînt neatenți. „Marea majoritate a copiilor internați acum cu fel și fel de infecții respiratorii sînt niște copii subnutriți, de care boala se prinde repede, întrucît sistemul lor imunitar este descoperit. În această perioadă a anului, dacă cei mici vor fi vitaminizați și hrăniți corespunzător, numărul îmbolnăvirilor ar fi mai mic. Izolarea copiilor de persoanele bolnave ar fi un mijloc de scădere a îmbolnăvirilor”, sînt cîteva dintre sfaturile doctoriței Elena Niță, șefa secției Pediatrie II din Spitalul Județean. (C.D.)
Lasă un răspuns