Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a remis ieri presei un comunicat în care face precizări pentru aplicarea unitară a prevederilor Legii nr. 414/2002 privind impozitul pe profit și ale Instrucțiunilor privind metodologia de calcul al impozitului pe profit. Aceste prevederi au termen limită de aplicare data de 25 octombrie. În comunicat, agenților economici li se reamintește:
1. Profitul impozabil pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2002 este cel determinat potrivit dispozițiilor OG nr.70/1994 privind impozitul pe profit, cu modificările și completările ulterioare.
Astfel, scutirile și reducerile de impozit, provizioanele, cheltuielile de protocol, dobînzile, cheltuielile de publicitate, vînzarea cu plata în rate vor fi determinate conform metodologiei de calcul corespunzatoare acestei perioade. Orice majorare a capitalului social efectuată prin încorporarea rezervelor, precum și a profiturilor, cu excepția rezervelor legale și a diferențelor favorabile din reevaluarea patrimoniului este impozitată cu o cotă de 5%, dacă a fost efectuată pînă la 30 iunie 2002. După această dată aceste operațiuni nu mai sînt impozabile.
2. Pentru perioada 1 iulie – 30 septembrie, respectiv 1 iulie – 31 decembrie 2002, la determinarea profitului impozabil se vor avea în vedere următoarele:
a) calculul se efectuează pe cumulat de la începutul anului fiscal, respectiv pentru veniturile și cheltuielile înregistrate în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2002 (31 decembrie 2002);
b) veniturile neimpozabile și cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile care afectează baza de calcul pentru determinarea fondului de rezervă și cheltuielile de protocol sînt cele înregistrate începînd cu 1 iulie 2002;
c) contribuabilii care desfășoară activități în zonele libere vor lua în calcul pentru cota de 5% veniturile și cheltuielile înregistrate începînd cu data de 1 iulie 2002.
d) contribuabilii care obțin venituri din cultura cerealelor și a plantelor tehnice, pomicultura și viticultura, precum și cei fără scop patrimonial care realizează venituri din activități economice peste nivelul echivalentului în lei de 10.000 EURO (respectiv mai mult de 10% din veniturile totale neimpozabile), nu vor plăti impozit pe profit pentru trimestrul al treilea. Acești contribuabili calculează și plătesc impozit pe profit pînă la data de 25 ianuarie, inclusiv, a anului următor, pentru veniturile și cheltuielile înregistrate începînd cu data de 1 iulie 2002.
e) deducerea suplimentară de amortizare de 20% se aplică la toate mijloacele fixe achiziționate după data de 1 iulie 2002, destinate activității pentru care contribuabilii sînt autorizați, în situația în care nu s-a optat pentru amortizare accelerată. Contribuabilii care aplică cota de impozit pe profit de 5% pentru zona liberă și 6% pentru profitul din export pot calcula pentru echipamentele tehnologice, respectiv mașini, utilaje și instalații de lucru, computere și echipamente periferice ale acestora și pentru brevetele de invenție, amortizarea accelerată.
f) veniturile și cheltuielile aferente contractului de leasing financiar la locator sînt cele înregistrate potrivit normelor privind înregistrarea în contabilitatea operațiunilor de leasing financiar.
3) Cheltuielile de reclamă și publicitate
Cheltuieli de reclamă și publicitate reprezintă cheltuielile efectuate în scopul popularizării numelui, produs sau serviciu utilizînd mijloace de informare în baza unui contract scris, precum și costurile asociate producerii materialelor necesare pentru difuzarea mesajelor publicitare. Se includ în aceasta categorie de cheltuieli de reclamă și publicitate și bunurile care se acordă în cadrul unor campanii publicitare ca mostre, pentru încercarea produselor și demonstrații la punctele de vînzare.
Acestea sînt justificate prin documente care, potrivit reglementărilor contabile, pot dovedi efectuarea operațiunilor și prin care beneficiarii acțiunilor de reclamă și publicitate pot justifica prestarea serviciilor respective pentru activitatea autorizată a acestuia.
Pentru anul 2002, calculul cheltuielilor se aplică cumulat, de la începutul anului, stabilirea limitelor deductibile ale acestora făcîndu-se potrivit legislației în vigoare. Astfel, pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie se aplică prevederile OG nr.70/1994 privind impozitul pe profit, republicată, cu modificările și completările ulterioare, iar pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie, cele ale Legii nr.414/2002 privind impozitul pe profit. (F.P.)
Lasă un răspuns