Ionel Ghelase, producător agricol, Vrancea: De mai mulți ani, toamna, obișnuiesc să vin cu struguri de masă în piața centrală din Bacău. În această perioadă am putut observa un lucru ciudat, cel puțin pentru mine: mulți comercianți locali cumpără de la producători struguri de vinificație, evident, la prețuri cam de 2-3 ori mai mici decît cele pentru strugurii de masă, dar îi vînd la nivelul acestora din urmă. Fiind mulți, acești comercianți „fac piața”, asigurîndu-și astfel profit dublu sau triplu în comparație cu noi, cei care vindem marfă adevărată. Nu mai iau în discuție calitatea. Aceiași comercianți pun la vedere ciorchini bine copți, sănătoși și proaspeți, iar în punga cumpărătorului au grijă să pună struguri stricați, mănați sau zdrobiți, dar știu să ceară prețul ca pentru marfă a-ntîia. Abia acasă îți dai seama de înșelătorie, dar nu mai ai ce face, vorba ceea – prinde orbul, scoate-i ochii. Cred că administrația piețelor și inspectorii de la protecția consumatorului ar trebui să aibă în vedere și astfel de practici, pentru că păgubiții sînt atît producătorii agricoli autentici, cît și cumpărătorii.
Tableta de sănătate
Statisticienii germani susțin că procentul cel mai mare în producerea cirozei hepatice îl are alcoolul sub diferite forme, ca rachiul, coniacul, distilatele în general. Aceste băuturi, consumate în cantități mari, produc modificări esențiale la nivelul celulei hepatice, modificare de cromozomi ale acesteia, lucru ce duce implicit la insuficiența hepatică, cu evoluție rapidă spre un sfîrșit letal. Alcoolul, dacă este folosit rațional, în cantități rezonabile, are un rol benefic asupra circulației sîngelui și este indicat în profilaxia cardiopatiei ischemice și a infarctului. Deci trebuie reținut elementul cantitate. Orice exces în consumul de alcool are efecte nefaste asupra sănătății individului. (dr. Octav Apostolescu). (Rubrică realizată de Florin DUNĂREANU)
Lasă un răspuns