• șefii azilelor se străduiesc să umple magaziile, însă din lipsa banilor cumpără puțin și pe datorie
Pentru toți directorii centrelor de recuperare și reabilitare, precum și pentru cei din centrele de îngrijire și asistență din județ, principala preocupare o reprezintă acum aprovizionarea cămărilor pentru iarnă. În județul nostru sînt șapte astfel de centre, dintre care trei sînt azile de bătrîni, unul pentru recuperarea persoanelor cu handicap și trei de reabilitare neuropsihică.
Dintre toate centrele, cel mai bine stă azilul de bătrîni din Bacău, care este cu pregătirile pe ultima sută de metri. „Pentru cei 200 de asistați deja am făcut aprovizionarea cu zarzavaturi, am pus la murat castraveții și gogonelele. Mai trebuie să achiziționăm ceapa și cartofii, dar, pentru că furnizorii ne-au cerut prea mult pe kilogram, mai așteptăm pînă găsim un preț convenabil. Important este că nu avem datorii la furnizori”, ne-a declarat Daniela Ruseanu, directorul căminului de bătrîni din Bacău. Bătrînii din această unitate se bucură de căldură și apă caldă non stop.
În schimb, cele 396 de persoane asistate în Centrul de Reabilitarea și Recuperare Neuropsihică din Răcăciuni, nu vor avea o iarnă prea ușoară. Din cauza lipsei banilor, conducerea unității are mari probleme la aprovizionare și la plata furnizorilor. „Lucrările de amenajare și verificare a instalației termice au demarat. Am înlocuit caloriferele defecte, dar principala problemă este achiziționarea combustibilului pentru centrală. Pe timp de iarnă consumul lunar este de 30 de tone de combustibil lichid pe lună, pentru care trebuie să achităm 350 de milioane. Pînă la începutul anului ne mai trebuie circa 800 de milioane de lei, iar pentru celelalte trei luni friguroase încă 900 de milioane”, ne-a declarat Ovidiu Necula, directorul centrului. Pentru început, conducerea a găsit un furnizor mai cu dare de mînă, care a acceptat să dea unității de la Răcăciuni 15 tone de combutibil pe datorie, care se speră să fie suficient pînă la rectificarea bugetară. Crearea unor stocuri de combustibil este departe de a se realiza, singura soluție fiind achiziționarea cu țîrîita. În ceea ce privește hrana, la Răcăciuni s-au aprovizionat magaziile cu zarzavaturi, murăturile, fasole, dar mai sînt necesari cartofii, ceapa și rădăcinoasele. Conservele de pește, fasole și mazăre au fost procurate pe datorie. „Datoria pe care o avem către furnizori este de 700 milioane de lei, în general pentru alimente: brînză, legume, pîine, carne. Marile probleme vor apărea însă în luna noiembrie, cînd la aceste cheltuieli se vor adăuga și procurarea hainelor și încălțămintei de iarnă pentru persoanele asistate. Ca să acoperim toate cheltuielile mai avem nevoie pînă la sfîrșitul anului de nouă miliarde de lei”, a mai precizat Ovidiu Necula. Plata salariaților unității este la zi.
La Centrul Pilot „Miorița” din Parincea s-a preferat în schimb să se rămînă cu restanțe la plata salariaților, pentru a se realiza aprovizionarea. Așa că unitatea nu are datorii la furnizori, dar are restanțe pe două luni și jumătate la plata salariaților. „Putem spune că cele 35 de persoane asistate la noi nu vor avea probleme la iarnă. Din ferma proprie avem zarzavaturi, am pus murături, am recoltat ceapă, cartofi, dar mai trebuie să cumpărăm morcovi. Încălzirea se realizează cu ajutorul a două cisterne de propan a 3.000 de litri fiecare. O cisternă ne ajunge două luni și se încarcă atunci cînd indicatorul e aproape de zero. Furnizorul vine și face o nouă reîncărcare, așa că nu avem probleme. Pentru iarnă mai este necesar un fond de 300 milioane de lei pentru plata salariaților”, ne-a declarat Roni Dorneanu, directorul centrului.
Probleme sînt și la Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanei cu Handicap de la Ungureni. Unitatea are datorii către furnizori. Încălzirea în centru se face pe baza de motorină. „Am procurat deja 10 tone de combustibil, dar în fiecare an ne asigurăm cu un soc de siguranță de 20 de tone. Pentru acesta avem nevoie de 400 milioane de lei”, ne-a spus Ioan Nistor, contabil șef. Centrul a procurat zarzavaturi pentru iarnă, care sînt deja la beci. Au fost procurate 15 tone de cartofi, dar au fost plătite doar cinci tone. Pentru aprovizionare s-au cheltuit 30 de milioane de lei, dar mai sînt necesare 70 de milioane pentru ca toate cele 159 de persoane cu handicap să iasă cu burta plină din iarnă.
La azilul de bătrîni din Răchitoasa principala problemă o reprezintă achiziționarea lemnelor pentru încălzire și a echipamentului de iarnă: haine și încălțăminte. Pînă în prezent s-au procurat 63 de metri cubi de lemn și se intenționează să se cumpere alți 50 de metri cubi. Pentru lemn, unitatea mai are de plătit în jur de 32 de milioane de lei. O altă problemă este cea a cartofilor. Azilul are nevoie pentru cei 97 de bătrîni de opt tone, dar nu s-a înțeles la preț cu furnizorii. În cele din urmă, se pare că azilul a ajuns la o înțelegere cu un producător din Faraoani, care va însiloza cartofii la el, de unde se vor lua în funcție de necesarul căminului. Pentru realizarea întregii aprovizionări, la Răchitoasa mai sînt necesare fonduri de 650 de milioane de lei.
Mari probleme financiare sînt și la Centrul de Îngrijire și Asistență din Comănești, unde toată aprovizionarea s-a făcut pe datorie: cartofi, ceapă, zarzavat. Și în ceea ce privește căldura există o problemă, deoarece azilul este legat la nodul termic al spitalului din oraș și căldura ajunge foarte greu. Spitalul din Comănești se pare că va înlocui în curînd cazanul termic și atunci se speră ca problema termică a azilului să fie rezolvată. Pentru pîine, căminul are o datorie de 70 de milioane de lei.
Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică din Vermești este unitatea care a scăpat cel mai ieftin cu aprovizionarea pentru iarnă. „Noi nu trebuie să facem stocuri de mîncare, pentru că masa de prînz și cea de seară este adusă în marmide cu mașina de la căminul din Comănești. Noi achităm contravaloarea mesei. Micul dejun îl preparăm noi și nu facem provizii. Cumpărăm de la furnizori de pe o zi pe alta, în funcție de ce servim”, ne-a declarat Mircea Doran, directorul Centrului. Problema încălzirii a fost rezolvată prin racordarea la rețeau de gaze care trece prin sat și a fost înlăturată încălzirea cu butan gaz, care a funcționat pînă anul trecut. În acest moment, căminul este pe zero. Nu are bani în cont, dar nici datorii la furnizori. „Pentru cheltuielile viitoare așteptăm rectificarea bugetară”, a mai precizat Mircea Doran. Așa că, pentru a sta liniștiți la iarnă, bătrînilor sau persoanelor cu handicap din cele șapte centre nu le rămîne decît să aștepte banii de la rectificarea bugetară, care se pare că va avea loc în noiembrie. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns