Ionel Ghelase, producător agricol, Vrancea: „De mai mulți ani, toamna, obișnuiesc să vin cu struguri de masă în piața centrală din Bacău. În această perioadă am putut observa un lucru ciudat, cel puțin pentru mine: mulți comercianți locali cumpără de la producători struguri de vinificație, evident, la prețuri cam de 2-3 ori mai mici decît cele pentru strugurii de masă, dar îi vînd la nivelul acestora din urmă. Fiind mulți, acești comercianți împun prețul în piață, asigurîndu-și astfel profit dublu sau triplu în comparație cu noi, cei care vindem marfă adevărată. Nu mai iau în discuție calitatea. Aceiași comercianți pun la vedere ciorchini bine copți, sănătoși și proaspeți, iar în punga cumpărătorului au grijă să pună struguri stricați, manați sau zdrobiți, dar știu să ceară prețul ca pentru marfă a-ntîia. Abia acasă îți dai seama de înșelătorie, dar nu mai ai ce face, vorba ceea: prinde orbul, scoate-i ochii. Cred că administrația piețelor și inspectorii de la protecția consumatorului ar trebui să aibă în vedere și astfel de practici, pentru că păgubiții sînt atît producătorii agricoli autentici, cît și cumpărătorii”.
are foto, cod cons
De ce nu se ține cont și de drepturile locatarilor?
Stela Borcea, str. Mioriței, nr. 20: „Vă aduc la cunoștință un caz pe care atît eu, cît și ceilalți proprietari ai apartamentelor situate la numerele 20-22 de pe strada Mioriței, îl considerăm un abuz. Între blocurile respective există o suprafață de teren, de circa 100 metri pătrați, care servea ca spațiu verde și loc de joacă pentru copiii din zonă. Acest teren a fost atribuit unui cetățean care consideră că poate face orice dorește cu sau pe proprietatea lui, drept pentru care s-a apucat să o îngrădească cu un zid solid de beton. Circulă zvonul că ar intenționa să amenajeze aici o stație de taximetre. Noi nu contestăm dreptul de proprietate al respectivei persoane, dar nici nu putem accepta orice. Știm că există legi care stabilesc o serie de condiții privind regimul construcțiilor și amenajărilor spațiilor din perimetrele locuite, ori gardul cu pricina, aflat la mai puțin de un metru de blocurile noastre, ne sufocă pur și simplu. Nu ne explicăm cum au putut elibera autorizațiile de construcție serviciile de specialitate ale Primăriei pentru o astfel de lucrare care încalcă regulile tehnice și normele de urbanism. Ne-am adresat dumneavoastră, Ziarului de Bacău, pentru că ați rămas ultima noastră speranță în ce privește soluționarea situației stresante pe care sîntem obligați să o suportăm. Întrebăm, pe această cale, conducerea Primăriei, de ce nu se ține cont și de drepturile noastre, ale locatarilor?”.
Tableta de sănătate
Statisticienii germani susțin că procentul cel mai mare în producerea cirozei hepatice îl are alcoolul sub diferite forme, ca rachiul, coniacul, distilatele în general. Aceste băuturi, consumate în cantități mari, produc modificări esențiale la nivelul celulei hepatice, modificare de cromozomi ale acesteia, lucru ce duce implicit la insuficiența hepatică, cu evoluție rapidă spre un sfîrșit letal. Alcoolul, dacă este folosit rațional, în cantități rezonabile, are un rol benefic asupra circulației sîngelui și este indicat în profilaxia cardiopatiei ischemice și a infarctului. Deci trebuie reținut elementul cantitate. Orice exces în consumul de alcool are efecte nefaste asupra sănătății individului. (dr. Octav Apostolescu). (Rubrică realizată de Florin DUNĂREANU)
Lasă un răspuns