Opt orașe din județul Bacău au acces la fonduri PHARE de circa cinci milioane de euro pînă pe 16 decembrie 2002. Ministerul Dezvoltării și Prognozei a prelungit zilele trecute termenul de depunere a proiectelor din cadrul schemei de finanțare nerambursabilă privind infrastructura mică, care vizează 11 zone țintă, afectate de restructurarea industrială. Este vorba de un program PHARE demarat în 2001, iar componenta care privește zonele țintă a fost lansată în iulie 2002. Deși a trecut de atunci mai bine de un an, proiectele au întîrziat să apară, motiv pentru care s-a prelungit termenul de depunere a acestora. Zona de industrie complexă a Moldovei central-vestice cuprinde opt orașe din județul Bacău: municipiile Bacău, Onești și Moinești, orașele Comănești, Dărmănești, Tîrgu Ocna, Buhuși și stațiunea Slănic Moldova.
Bugetul alocat Regiunii Nord-Est este de cinci milioane de euro
Schema este cuprinsă în Programul Coeziune Economică si Socială 2001, al cărui buget total este de 25.330.000 de euro. Fondurile sînt asigurate în mare parte de Comisia Europeană (19 milioane de euro), iar restul de bugetul de stat. Dintre cele șapte regiuni incluse în acest program, regiunea Nord-Est are alocată cea mai mare finanțare, adică în jur de cinci milioane de euro. În afara celor opt orașe băcăuane, mai sînt vizate alte 17 localități din județele Neamț, Iași, Suceava, Botoșani și Vaslui.
Programul își propune finanțarea proiectelor mici care să contribuie la îmbunătățirea infrastructurii locale și a calității vieții în comunitățile afectate de restructurarea industrială.
Finanțarea nerambursabilă poate fi utilizată în cîteva domenii de interes comunitar. Dacă este vorba de îmbunătățirea infrastructurii locale, banii pot fi direcționați către reabilitarea și modernizarea spitalelor. O altă țintă o poate constitui modernizarea, reabilitarea sau consolidarea infrastructurii de transport local, precum și cea de mediu: rețele de aprovizionare cu apă, rețele de canalizare și de tratare a apelor reziduale, evacuarea deșeurilor urbane solide, etc. Alte proiecte de investiții pot viza ridicarea calității ofertei turistice prin îmbunătățirea și ridicarea nivelului infrastructurii de acces, de mediu și a utilităților publice în zone cu atractivitate turistică demonstrată și lucrări de restaurare a clădirilor de patrimoniu, pentru a satisface solicitările diverselor segmente de piață.
Marea calitate a acestui program este că instituțiile de interes public care solicită banii trebuie să contribuie cu numai 10% din valoarea proiectului, în condițiile în care proiectele pot beneficia de finanțări nerambursabile cuprinse între 100.000 și 850.000 de euro.
Solicitanții acestor fonduri pot fi consiliile locale, Consiliul Județean sau consorții ale acestora cu alte autorități publice locale, instituții publice (spitale, universități de stat, muzee, etc) și/sau cu organizații non-guvernamentale.
În cazul celor opt localități din județul Bacău, proiectele trebuie depuse pînă la 16 decembrie a.c., la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est, cu sediul la Piatra-Neamț. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns