Din cauza conductelor vechi și uzate, există pericolul producerii în orice moment, unor explozii puternice, cu efecte catastrofale, pe traseele de distribuție a gazului metan. Riscurile unor astfel de evenimente sporesc în anotimpul rece datorită condițiilor meteo improprii. Pentru a preveni aceste riscuri știți cum trebuie să procedați în ce privește utilizarea instalațiilor și sesizarea acumulărilor de gaze?
Ionel Lazăr, 50 de ani, maistru: „Pînă acum nu mi s-a întîmplat nici o situație neplăcută în această privință, și nici nu am auzit încă de o situație de acest gen pe la noi, dar cum cel mai bine e să previi, eu consider că ar trebui ca cei de Distrigaz să facă controale mult mai serioase și mai dese în această privință. N-ar strica nici o schimbare a rețelei de distribuție, care e destul de învechită. Știu că la verificare se folosește o soluție de apă cu săpun. Izolările ar trebui făcute cu simț de răspundere”.
Ion Popescu, 56 de ani, ospătar: ” Verificarea instalațiilor și așa destul de învechite ar trebui să se facă mai des de către cei abilitați în domeniu. Cred că o contorizare ar fi indicată și o schimbare a rețelei de distribuție ar preveni pierderile și eventualele situații neplăcute”.
Doina Cobuz, 52 de ani, pensionară caz boală: „Sincer, de astfel de situații n-am auzit încă, însă asta nu înseamnă că nu este o posibilă acumulare de gaze din cauza țevilor destul de uzate. Mai multă responsabilitate din partea celor ce asigură distribuirea gazului metan ar fi binevenită. Se fac controale, dar prea rar și superficiale”.
Delia Stanciu, 27 de ani, profesor: „În primul rînd, cei ce lucrează la Distrigaz nu își fac cu simț de răspundere datoria. Nu au fost semnalate situații grave, dar asta nu înseamnă că nu sînt posibile și, așa cum este la români, pînă nu intervine o situație gravă, nu se ia nici o măsură. O verificare periodică rețelelor de distribuție a gazului metan n-ar face decît bine”.
Dorin Cornescu, 47 de ani, mecanic: „Spre exemplu știu că în anii anteriori veneau cei de la distribuția gazului metan și făceau periodic verificări, dar ultima dată cînd au venit a fost aproape acum un an. Uneori mai verific eu cu o soluție de săpun și apă, o metodă veche, dar eficace. Cei implicați în acest domeniu au și alte metode dar e păcat că își fac datoria fără răspundere. Trebuie insistant din acest punct de vedere, e preferabilă și schimbarea vechii instalații de distribuție cu una nouă, lucru foarte scump, dar rentabil”.
Victoria Pătatu, 65 de ani, pensionară: „Locuiesc la bloc și, pînă acum, nu am avut probleme cu instalațiile de gaze. În cazul cînd ar exista probleme, voi anunța pe cei de la Distrigaz pentru a verifica instalațiile, iar dacă se simte miros de gaze în casă, deschid geamurile și în nici un caz nu aprind lumina”.
Ionel Tărcuță, 15 ani, elev: „Dacă ar exista probleme la instalația de gaze, voi anunța pe cei de la Distrigaz”.
Zoița Calisaris, 73 de ani, pensionar: „În fiecare zi cînd intru în apartament verific dacă se simte miros de gaze în casă. Dacă ar mirosi a gaz, aș deschide geamurile, scot tot din priză, după care anunț la Distrigaz, pentru a remedia problema”.
Petru Puiu, 56 de ani, pensionar: „În cazul unor defecțiuni la instalații, voi anunța la dispecerat, după care voi încerca să anunț și toți vecinii, pentru a evita producerea unei explozii”.
Eugenia Olaru, 64 de ani, pensionar: „Voi anunța pe cei de la gaze, după care voi fugi din casă”. (Au consemnat Măriuca BOBOȘA, Alina Tănăsescu)
Lasă un răspuns