Fața orașului Bacău s-a schimbat mult în ultimii ani, orice s-ar spune. Străzile au fost asfaltate, marcate și, mai nou, semafoarele au fost schimbate în intersecțiile mari. Cele mai mari shimbări sînt însă legate de clădirile cu o arhitectură modernă. Au apărut în ultimii ani mai multe decît ar fi prognozat și cel mai optimist dintre cetățenii orașului. De aici și statutul de „oraș european” pe care l-a primit urbea noastră.
Numai că oricine a urmărit la televizor un reportaj despre marile orașe ale Europei, cu siguranță a văzut că pentru un statut ca cel la care rîvnește și Bacăul nu este suficient doar atît. În țările civilizate, lîngă un hotel cu multe stele vezi și un loc de joacă pentru copii, care arată ca la carte. Pe lîngă o stradă importantă, străjuită pe ambele părți de clădiri impunătoare, există o alee pentru biciclete sau o pistă pentru rolleri. Ce mai, nici unul din ingredientele necesare unui oraș mare, la propriu și la figurat, nu lipsește din peisaj.
În fotoreportajul de astăzi nu ne-am propus să prezentăm tot ce-i lipsește orașului Bacău pentru a fi cu adevărat un oraș european. Ne-am oprit, însă, asupra unui singur aspect: locurile de joacă. Un lucru care, pentru unii, nu are prea mare însemnătate. Nimic mai fals. Părinții care au copii știu cum e să te gîndești minute bune cînd îți cere cel mic să-l duci într-un părculeț. Să locuiești la marginea Bacăului și să mergi kilometri pentru a ajunge la un tobogan în care odrasla să nu-și agațe hainele. Fără răutate, putem spune că unele locuri de joacă, dintre puținele care există în oraș, sînt un adevărat pericol pentru cei mici. Multe dintre scrînciobe sînt ruginite sau culcate la pămînt, gropile cu nisip au rămas simple gropi, părinții nu au o bancă pe care să stea, cît timp își supraveghează odrasla. Chiar și pentru un părinte înstărit, lipsa locurilor de joacă a devenit o problemă. Degeaba îți duci copilul la grădinița unde învață engleză, calculator și balet, degeaba îl înveți cum trebuie să ia masa într-un restaurant destinat copiilor, dacă nu ai unde să-l plimbi, măcar jumătate de oră pe zi. Un calculator e mai ușor de cumpărat decît un scrînciob sau un topogan.
Primăria Bacău nu a alocat nici un ban în bugetul din 2002 pentru refacerea locurilor de joacă. Viceprimarul Dragoș Benea ne-a explicat că unul dintre motive a fost că multe dintre locurile de joacă se află pe terenuri care au fost revendicate în baza Legii 10, referitoare la retrocedarea bunurilor confiscate de comuniști. „Ar fi fost o investiție sub semnul incertitudinii. Noi sperăm ca, pînă anul viitor, în martie, problema retrocedărilor în municipiu să se rezolve și atunci ne putem apuca de treabă”, ne-a declarat viceprimarul Benea. Pînă cînd Primăria va cosmetiza și această parte a feței orașului nostru, copii vor trebui să privească de două ori înainte de a se sui într-un scrînciob. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns