Numai șase abatoare din județ pot sacrifica legal vitele țăranilor, începînd din aceste zile. Cele șase firme autorizate sînt: Agricola Internațional – abatorul Carbac Bacău, Tiberias 2000 SRL – abatorul Răcăciuni, Nicbac SRL Nicolae Bălcescu (abatorul din aceeași localitate), Carmun SRL Oituz – abatorul Poiana Sărată, Titela Com SRL Buhoci – abatorul Bijghir și Bunghez SRL Onești – abatorul Mănăstirea Cașin. Abatoarele desemnate sînt autorizate sanitar-veterinar și au personal specializat pentru executarea controlului legat de encefalopatia spongiformă bovină (cunoscută și sub numele de „boala vacii nebune”). Controlul pentru boala vacii nebune a fost instituit ca obligație printr-o recentă ordonanță de urgență. Actul normativ a devenit operațional acum cîteva zile și în ceea ce privește sacrificarea vitelor în abatoare.
Cei care au vite trebuie să știe că, în conformitate cu noile reglementări, nu mai au dreptul să taie animalele în propria gospodărie, chiar dacă acestea trebuie sacrificate de urgență. De asemenea, medicii din abatoarele autorizate vor confisca subprodusele cu risc în privința „maladiei vacii nebune”. Acestea sînt craniul – inclusiv creierul și ochii -, amigdalele, coloana vertebrală, ganglionii paravertebrali și măduva spinării în cazul vitelor de peste 12 luni și intestinele de la toate, indiferent de vîrstă. Cu alte cuvinte, de acum înainte nu vom mai avea creier sau măduvioare de vită la masă. Materialele cu risc vor fi supuse testelor rapide și, dacă acestea sînt negative, carcasele și organele pot fi puse în consum. Reamintim că sacrificarea bovinelor și punerea în consum a cărnii fără examinarea pentru maladia vacii nebune se sancționează cu amendă de la 40 la 50 de milioane de lei, iar tăierea bovinelor în alte locuri decît în abator îl va costa pe contravenient între 60 și 70 de milioane de lei. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns