• pentru șapte familii de pe strada Nordului din Bacău, drumul pînă în fața porții de la intrare în casă a ajuns să fie o adevărată aventură • Costache Popovici, administratorul firmei Tonora, intenționează să înființeze un cimitir privat în imediata vecinătate a locuințelor celor șapte familii
Șapte familii care și-au construit, în urmă cu trei – patru ani, case pe
strada Nordului din Bacău, au ajuns să cerșească pe la autorități dreptul de a avea o cale de acces în fața porții. Neînțelegerile iscate, de cîțiva ani buni, între cele șapte familii și vecinul lor, Costache Popovici, administratorul firmei Tonora din Bacău, par să nu se mai termine. Proprietar al unui teren de aproximativ trei hectare, amplasat în fața locuințelor celor șapte famii, Costache Popovici intenționează să înființeze aici un cimitir privat. De cîteva zile, administratorul firmei Tonora s-a pus pe treabă în vederea amenajării viitorului loc de veci. Primul lucru cu care a început a fost să amplaseze niște porți înalte de vreo doi metri. „Cînd am obținut autorizațiile de construcții pentru case, ni s-a garantat că vom avea dreptul, așa cum este normal, la o cale de acces. Vecinul nostru are acum de gînd să nu ne mai lase să intrăm decît cu piciorul pînă la poarta caselor noastre. Din partea mea, poate să își pună morții și în picioare, dacă vrea să își facă cimitir privat, numai să ne lase să trecem cu mașinile spre casele noastre. Majoritatea persoanelor care locuiesc aici sînt în vîrstă. Ce vor face dacă vor avea nevoie urgentă de o mașină a salvării sau de intervenția pompierilor?”, i s-a plîns viceprimarului Laurian Lucaș, Gheorghe Popa, unul din cei șapte vecini ai lui Costache Popopovici.
Conflictul durează de cîțiva ani buni
În urmă cu 12 ani, creștinii ortodocși de stil vechi din municipiul Bacău au solicitat primăriei acordarea unei parcele de pămînt în vederea ridicării unie biserici, în imediata vecinătate a ternului pe care se află acum Cimitirul Ortodox „Sfînta Înviere”. După obținerea acceptului din partea autorităților, enoriașii au proimit aviz favorabil pe toate avizele și acordurile necesare, iar din februarie 1991, au început lucrările de construcție la noua biserică. Pînă prin anul 1993, zidurile bisericii au fost aproape ridicate. Toate cheltuielile legate de construcție au fost suportate de enoriași. Tot ei au fost cei care au pus mînă de la mînă și au adus cîteva zeci de remorci de balast pentru pietruirea drumului spre biserică. Între timp, Gheorghe Prisecaru, preotul paroh al bisericii, a cumpărat o parcelă de două hectare de teren în imediata vecinătate a lăcașului de cult, cu intenția să construiască locuințe pentru enoriași.
Pentru a obține bani pentru definitivarea construcției bisericii, preotul Prisecaru a vîndut cele două hecare de teren enoriașilor. Așa au ajuns să locuiască aici cele șapte familii, care și-au ridicat cîte o casă, așa cum a pututut fiecare. În fața caselor a rămas un teren viran de vreo trei hectare, care a intrat, între timp, în posesia administratorului firmei Tonora. „Niciodată nu am avut liniște din cauza lui Costache Popovici. A vrut odată să facă un gard la jumătate de metru în fața porților noastre. Pînă la urmă, a renunțat. Acum văd că și-a pus porțile alea mari la intrare și vrea să blocheze accesul la drum. Am cheltuit atîția bani să ne construim casele astea. Măcar la un drum în fața porții să avem dreptul. Am înțeles că vrea să își facă aici un cimitir privat. Nu știu cine îi dă voie să facă așa ceva la cîțiva metri de fîntînile noastre”, spunea Neculai Păuceanu.
Vecinii săi, care au ieșit cu toții în fața caselor, nu mai conteneau cu acuzele aduse administratorului firmei Tonora. „Costache Popovici spune că este proprietar pe tot terenul din fața caselor noastre, dar nu arată, niciodată, nici un act. Nu știu cum de a reușit el să cumpere așa o bucată de teren în mijlocul orașului. Din cîte am aflat noi, printr-o greșeală a fost pus și în posesia drumului de lîngă terenul nostru. Eu am casa aici de trei ani. La mai puțin de un an de cînd me-am mutat aici, au început problemele cu Popovici. Ne amenință, ne vorbește urît, nu se uită la noi că sîntem oamenii bătrîni. Mereu ne spune că el a dat șpagă grasă ca să poată avea pămîntul ăsta de aici așa că nu o să ne lase pe noi să trecem pe terenul lui. Mai mult, terenul din jurul bisericii este proprietatea primăriei și a fost dat în folosință gratuită parohiei pe o perioadă de zece ani. Așa că, acum, pe lîngă faptul că ne blochează pe noi, el oprește acum și accesul către terenul primăriei”, se plîngea și Elena Tiliță.
Costache Popovici demonstrează cu acte că este proprietarul terenului
Costache Popovici argumentează că are acte în regulă pe tot terenul, inclusiv pe porțiunea folosită acum drept cale de acces de cele șapte familii. „Mereu am avut probleme cu ei. După ce și-au construit casele, și-au aruncat toate gunoiele pe terenul meu. Am fost nevoit să car cu remorca tot molozul. Am fost înțelegător, i-am lăsat să treacă pe terenul meu atîția ani. Este vorba, totuși, despre o proprietate privată. Nu pot să îi las să își facă autostradă pe terenul meu. Acum vreau și eu să fac aici o investiție. Am obținut deja aprobare pentru a construi aici un cimitir privat. Le-am promis că, după ce voi termina investiția îi voi lăsa să treacă pe aici, dar cu pasul, nu cu mașina. Pot foarte bine să treacă fie prin curtea bisericii, fie să ocolească 50 de metri să ajungă la drumul din spatele curților lor”, a precizat Constache Popovici.
Iulian Movilă, inspector șef în cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului a precizat că administratorul firmei Tonora a obținut, într-adevăr, acordul de mediu în vederea amplasării cimitirului privat. „Însă cînd a obținut acest aviz, nu erau încă ridicate locuințe în această zonă”, a spus Iulian Movilă. După ce Popovici a ridicat poarta înaltă de doi metri care a blocat accesul la drumul folosit de cele șapte familii, viceprimarul Laurian Lucaș a dispus să i se aplice, pentru început, lui Costache Popovici o amendă de 10 de milioane de lei. „Dacă voi fi, într-adevăr, amendat de primărie, am să îi dau în judecată pe toți membrii celor șapte familii. Am să cer în instanță să li se măsoare corect terenul pe care îl au în proprietate. Sînt convins că folosesc mai mult pămînt decît au pe acte”, amenință Costache Popovici. Singurele care pot interveni în soluționarea acestui conflct sînt autoritățile locale. ” Costache Popovici va trebui să înțeleagă că cele șapte familii au nevoie de o cale de acces. Voi purta în zilele următoare o discuție cu el. Sper să îl conving”, a spus viceprimarul Laurian Lucaș. (E. SOLOMON)
Lasă un răspuns