Sectorizarea este îngreunată de discordanța dintre datele din registrele agricole și situația din teren
Peste mai puțin de o lună va debuta Recensămîntul General Agricol (RGA), a două numărătoare de amploare din acest an, după Recensămîntul Populației și Locuințelor desfășurat în primăvară. RGA se va desfășura în perioada 2 decembrie 2002 – 31 ianuarie 2003, ancheta de control pentru verificarea volumului și calității informațiilor înscrise în formularul de recensămînt efectuîndu-se în perioada 5-20 februarie 2003. Ultimul RGA s-a efectuat în România în urmă cu 54 de ani, în 1948, după această dată fiind realizate numai recensăminte specializate, ale animalelor, viilor sau livezilor. Ultima numărătoare a animalelor s-a făcut în ianuarie 1989. RGA va fi efectuat conform recomadărilor internaționale, fiind una dintre prioritățile statisticii publice din România. RGA va asigura obținerea unui volum apreciabil de informații referitoare la situația reală din agricultură, la cunoașterea numărului de animale, a mărimii și structurii exploatațiilor agricole și gospodăriilor populației.
Astăzi, Institutul Național de Statistică (INS) va aproba structura pe județe a unităților de recensămînt (sectoare și secții). Pentru județul Bacău situația unităților a rămas neclară pînă în ultimul moment din cauza labilității raportărilor trimise de primării, în special cele din mediul rural. „Față de datele de la Recensămîntul populației (RPL), primarii au venit acum cu alt număr de gospodării, ceea ce ne-a obligat să modificăm structura pe unități de recenzare. Noi luaserăm de bază datele de la RPL plus datele din registrele agricole, dar s-a dovedit că ele nu coincid întotdeauna cu informațiile raportate de primari. Cum în funcție de acestea din urmă am făcut și noi solicitări la București, a trebuit suplimentat numărul de sectoare cu 90 și numărul secțiilor cu 39”, ne-a declarat Eugenia Harja, directorul Direcției Județene de Statistică (DJS) Bacău. Ea a mai spus că una din explicațiile inadvertenței datelor este că, la RPL, într-o locuință au fost declarate mai multe gospodării, dar la registrele agricole entitățile apar ca o singură gospodărie. De asemenea, unele persoane au teren într-o localitate unde nu au și domiciliul. Ei au dat terenul pentru a fi exploatat în asociație și, în aceste condiții, înregistrarea la RGA trebuie să o facă asociația care utilizează respectivul teren și nu proprietarul. Deocamdată, pentru județul Bacău, la RGA vor lucra 1.069 persoane la sectoare, 202 la secții și 87 de coordonatori. Suma totală pentru plata acestora este de 9,6 miliarde de lei.
La nivel național, pentru RGA vor lucra între 40.000 și 42.000 de recenzori, costurile totale pentru plata acestora fiind cifrate la 270 de miliarde lei. Recenzorii vor fi plătiți cu 250.000 lei pe zi și vor lucra efectiv 26 de zile, iar recenzorii șefi și cei coordonatori cu 300.000 lei pe zi, perioada de lucru fiind de 31 de zile. Personalul va plăti la stat doar impozitul pe venit, fiind scutit de plata contribuției de 7% pentru Sănătate. Bugetul total alocat pentru RGA este de 616, 9 miliarde lei, fondurile necesare numai pentru anul 2002, fiind de 167,15 miliarde lei. Pentru anul 2003 necesitățile se ridică la 436,98 miliarde lei, iar cele pentru publicarea monografiilor pe județe și a analizelor rezultatelor definitive ale recensămîntului, în sumă de 12,82 miliarde lei, sînt prevăzute în bugetul pe anul 2004 al INS. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns