• cadavrele sînt tăiate cu truse de autopsie vechi de 30 de ani • frigiderul pentru cadravre funcționează doar cînd vrea el • morga duce lipsă de reactivi și formol și este plină de cadavre pe care nu le ridică nimeni
Anual, la Cabinetul de Medicină Legală din municipiul Onești se acordă circa 1.000 de consultații medico-legale și se efectuează în jur de 200 autopsii, în cazuri de moarte violentă. După cum ne-a declarat doctorul Dan Mihăilescu, cabinetul este destul de bine poziționat, fiind ferit de ochii lumii, în condițiile în care aici vin oameni bătuți, violați sau accidentați: „Cabinetul nostru este bine plasat, iar personalul, compus din doi medici, o secretară și o autopsieră este suficient pentru a face față cazurilor care se ivesc la nivel de municipiu. În schimb, noi aparținem de Spitalul Județean Bacău și de aceea aici stăm cu chirie. Acest incovenient nu ne permite să beneficiem de facilitățile pe care le are spitalul oneștean”. Cel mai delicat capitol îl reprezintă morga, deoarece aici lipsesc minimele condiții pentru efectuarea probelor de laborator și păstrării cadavrelor. „Acum este frig – ne-a mai declarat doctorul Dan Mihăilescu, dar să vedeți cum este vara! Singura noastră posibilitate de ventilație este deschiderea geamurilor și a ușilor, dar, procedînd în acest fel, riscăm să intrăm în conflict cu cei din apropiere din cauza mirosului. Ce să mai spun de frigiderul pentru cadavre! El este vechi, are numai două locuri și se defectează deseori. În loc să fie modernizat, el este reparat de azi pe mîine. Este prăpădit ca o mîrțoagă. Am avea nevoie și de un sistem de iluminat mai puternic, pentru că actualul este tot impropriu. În plus, trusele noastre de necropsie sînt vechi de 30 de ani. Ducem lipsă de bisturie, iar pe cele care le mai avem sîntem nevoiți să le ascuțim pe unde putem”. Aceleași probleme se regăsesc și la Cabinetul de Medicină Anatomopatologică, care se ocupă cu decesele din alte cauze decît cele violente. În plus, aici lipsesc reactivii, iar formolul aflat în dotare este unul așa-zis „ecologic”, cu o concentrație de numai 20%, față de necesarul de 40%, imposibil de folosit la examenele histopologie.
Un alt aspect care dă bătăi de cap celor de la morgă este cel al cadavrelor neidentificate sau pe care nu are cine să le ridice, pentru că nu le sînt cunoscute rudele. De exemplu, în frigider zace cadavrul lui Adrian Simileac (41 de ani, din Pașcani) care a fost ucis bestial și îngropat pe o tarla de porumb de pe raza municipiului Onești. Ar fi trebuit să fie îngropat încă de acum trei săptămîni, dar nu i se găsesc rudele. La data documentării, în morgă se mai afla și corpul neînsuflețit al lui Vasile Rodinciuc (55 de ani, din Onești) care a murit pe o bancă, în fața Spitalului Municipal, o persoană cunoscută ca fiind fără adăpost. (Daniel GORUN)
Lasă un răspuns