• rampele de acces spre spațiul pietonal ce se construiesc în municipiul Bacău pe DN2, în paralel cu lucrările de modernizare ale acestei artere de circulație, sînt aproape inaccesibile persoanelor cu hanidcap • mai mult, cele cîteva rampe de acces care au fost construite acum în fața unor instituții publice din Bacău sînt mult prea înclinate față de normativele în vigoare, așa că persoanele cu handicap au mari probleme
Întreaga circulație din municipiul Bacău a fost dată peste cap, de cîteva luni, de lucrările de reabilizare a carosabilului ce se execută pe drumul național DN 2, pe porțiunea din municipiul Bacău ce se suprapune drumului european E 85. Asupra proiectului inițial au fost aduse o serie întreagă de modificări și îmbunătățiri, legate de grosimea stratului de asfalt sau alte amănunte de natură tehnică. Printre aspectele avute în vedere s-a aflat și construirea unor rampe de acces pentru persoanele cu handicap fizic, spre spațiul pietonal, în zona intersecțiilor sau stațiilor de autobuz. De altfel, legislația românească stipulează că persoanele cu handicap au anse egale cu restul cetățenilor. Mai mult, există un ordin al Ministerului Lucrărilor Publice, Transportului și Locuinței, care prevede construcția rampelor de acces în instituțiile publice, în magazine, în școli, în blocurile de locințe sau pe trotuare.
Numai că rampele de acces construite acum pe traseul DN2 din municipiul Bacău sînt aproape impracticabile pentru persoanele cu handicap locomotor. Datorită pantei mult prea abrupte, orice încercare a unei persoane aflate într-un cărucior de a ajunge pe trotuar este sortită eșecului. „Dacă se vor dovedi impracticabile, vom solicita constructorului să mai atenueze din aceste pante. În nici un caz această modificare nu va fi făcută pe cheltuiala noastră”, a precizat viceprimarul Laurian Lucaș. Meteahna rampelor de acces de pe DN2 nu este, însă, singulară. În încercarea lor de a nu încălca legislația, o parte dintre instituțiile publice din Bacău, precum și cîțiva agenți economici, și-au construit în fața intrăilor rampe de acces. Însă rampele arată acum ca niște adevărate povîrnișuri, greu de urcat chiar și cu piciorul, darămite de o persoană aflată într-un cărucior cu rotile. „Eu circul în scaun cu rotile. Bordurile sînt prea înalte, la fel și rampele. De urcat se pot urca, dar, cînd le cobori cu scaunul cu rotile, te duci în cap. Sînt frumoase, din punct de vedere estetic, dar nu sînt practicabile”, este de părere Mihai Năstase, persoană cu handicap. La aceste probleme se adaugă și natura materialului folosit. „Rampele sînt foarte alunecoase, mai ales dacă vremea este ploioasă, și pot deveni periculoase chiar pentru un om sănătos. Nici înclinația nu este cea standard, de șase grade, dar sperăm că aceste probleme vor fi remediate. E bine totuși că se vrea să se facă ceva pentru persoana cu handicap”, ne-a spus și Dorina Poinaru, președinta Societății Handicapaților Fizic din Bacău.
Primăria, Prefectura, Consiliul Județean, Direcția de Sănătate Publică, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, Direcția Generală de Muncă și Solidaritate Socială, Inspecția Muncii, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Curtea de Conturi, Trezoreria, Direcția de Taxe și Impozite, Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului, Poșta sînt cîteva instituții des frecventate persoanele cu handicap, dar unde nu există rampe de acces. Lista cu locurile unde accesibilitățile lipsesc cu desăvîrșire continuă cu Teatrul „George Bacovia”, Biblioteca Județeană, Ateneul, Casa de Cultură, Universitatea, RomTelecom, farmacii, cabinete medicale, stații de autobuz, treceri de pietoni, magazine, etc. (Elena SOLOMON, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns