• programul de conformare pe baza căruia toate spitalele din județ au primit autorizația sanitară a fost luat la bani mărunți de inspectorii Direcției de Sănătate
Mai sînt trei luni pînă cînd toate spitalele din județ ar putea rămîne din nou fără autorizație sanitară de funcționare dacă administrațiile spitalelor nu fac dovada că au remediat o bună parte din lipsurile la care Direcția de Sănătate Publică (DSP) a închis ochii obligat. La începutul acestui an, situația a șapte dintre cele opt spitale din județ era fără precedent. Casa Națională de Sănătate luase decizia că vor primi finanțare de la asigurări numai spitalele care sînt autorizate sanitar. Cum, în județul Bacău, doar spitalul din Comănești avea acest aviz, celorlalte unități medicale nu le rămînea decît să-și închidă porțile. În această situație, DSP-ului nu i-a rămas decît să autorizeze la foc automat spitalele, dar și să întocmească o listă lungă cu nereguli care trebuie înlăturate într-un an de zile. „Scandența programelor de conformare va veni prin luna februarie. Toate spitalele din județ au avut de pus la punct stații de clorinare a apelor uzate, de depozitare și incinerare a deșeurilor cu potențial de contaminare, de igienizare a secțiilor și altor clădiri auxiliare. Existența materialelor de protecție pe care trebuie să le folosească cadrele medicale din secțiile cu risc, a existenței infecțiilor intraspitalicești au fost alte aspecte care au fost urmărite de inspectori atunci cînd s-au autorizat spitalele”, ne-a declarat dr. Daniela Lupașcu, șefa Inspecției Sanitare de Stat (ISS) din cadrul DSP. Mai toate dintre aceste puncte urmărite în vederea autorizării aveau minusuri, iar procentul în care au fost remediate s-a evaluat recent tot de inspectorii DSP. Spitalele TBC și Moinești sînt cele care cu cîteva luni înainte de scadență au dovedit că și-au remediat toate problemele trecute în programul de conformare. Spitalele din Buhuși și Comănești au remediat 90-95% dintre lipsurile care de la anul le-ar fi putut ridica neajunsuri cu autorizația sanitară. În top urmează spitalele Județean și Onești cu 70-75% dintre lipsuri remediate, cel din Podu Turcului cu 65%, iar cel din Tîrgu-Ocna avea numai cu jumătate din probleme remediate.
Capitolul cel mai scormonit de inspectorii sanitari la verificările pentru autorizația de funcționare au fost infecțiile instraspitalicești. Aceasta este denumirea generică a unor boli contagioase pe care pacienții internați le pot face în timpul spitalizării din cauza nerespectării de către cadrele medicale a normelor de igienă. La acest capitol, Spitalul Județean se află pe primul loc cu 235 de cazuri raportate pe primele nouă luni ale acestui an, iar pe ultimele locuri se află spitalele din Buhuși și Tîrgu-Ocna cu nici un caz. „Faptul că se raportează aceste infecții este un lucru îmbucurător, pentru că pînă acum cîțiva ani aceste situații nu se recunoșteau. Odată raportate, ele sînt și tratate, lucru foarte important. Nici un cadru medical nu a raportat însă accidente de genul tăieturi sau înțepături care puteau duce la propria infectare cu boli transmisibile”, a continuat doctorița Lupașcu.
Programul de apă rece și caldă, funcționarea punctelor de clorinare a apelor uzate, existența echipamentelor de protecție, colectarea și incinerarea deșeurilor periculoase au fost alte capitole la care unele spitale mai au de lucrat. Spitalele TBC, Buhuși și Podu Turcului nu au aprovizionare permanentă cu apă caldă, iar cadrele medicale din toate spitalele din județ nu au în dotare ochelari sau ecrane protectoare care să îi protejeze de contaminarea cu sînge. Spitalele TBC și Moinești colectează deșeurile cu risc de contaminare în cutii speciale pentru acest tip de reziduuri, iar pansamentele și feșele în saci colectori inscripționați cu atenționarea „Pericol biologic!”. Restul spitalelor din județ colectează deșeurile în cutii improvizate de carton. Dacă, în principal, controlul inspectorilor DSP a fost menit să le reamintească administrațiilor de spitale că în februarie anul viitor vine scadența autorizației sanitare, două dintre unitățile medicale nu au scăpat și de amenzi. Cinci milioane de lei a primit spitalul din Onești care în ziua controlului nu pusese în funcțiune aparatul de clorinare al apelor uzate, iar trei milioane de lei a fost sancțiunea pentru spitalul din Buhuși care nu avea saci colectori pentru pansamentele și feșele rezultate din actul medical. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns