Căsătorie: declarație de căsătorie în scris, făcută personal de către viitorii soți; actul de identitate; certificatul de naștere, în original; certificatul medical privind starea sănătății care este valabil 14 zile de la data emiterii și trebuie să cuprindă mențiunea expresă că persoana se poate căsători; sentința de divorț rămasă definitivă și irevocabilă în cazul în care există o căsătorie anterioară, sau certificatul de deces al fostului soț.
Înregistrarea nașterii unui copil: certificatul medical constatator al nașterii; buletinele părinților; certificatul de căsătorie dacă părinții sînt căsătoriți. Declararea nașterii se face în termen de 15 zile pentru copilul născut viu și în termen de trei zile pentru copilul născut mort.
Înregistrarea unui deces: certificatul medical constatator al decesului, eliberat de medicul de familie pentru decesele ce au loc la domiciliu sau la spital, în cazul în care se produce în incinta acestuia; buletinul de identitate al decedatului sau cartea de identitate însoțită de cartea de alegător; certificatele de naștere, căsătorie (unde este cazul); livretul militar pentru decedații de sex masculin care au vîrsta cuprinsă între 18-50 ani; dovada de la Procuratură pentru decesele neînregistrate în termen de 72 ore sau pentru cazurile de moarte violentă; buletinul de identitate al celui care declară decesul.
Deschiderea procedurii succesoriale: certificatul de deces;
buletinul de identitate.
Întocmirea dosarului de alocație: copie după certificatul de naștere a nou-născutului; actul de identitate al părintelui care va fi titular de alocație.
Pentru alocația care se acordă o singură dată pentru fiecare dintre primii patru copii nou-născuți vii: certificatul de naștere în original al copilului pentru care se solicită alocația; declarația pe propria răspundere privind rangul copilului nou-născut; copiile certificatelor de naștere ale copiilor născuți anterior (dacă este cazul). Se consideră nou-născut copilul în vîrstă de pînă la șase luni.
Pentru alocația suplimentară – se întocmește un livret de familie pentru care sînt necesare: copie după certificatele de naștere ale copiilor; copie după actele de identitate ale părinților; copie după certificatul de căsătorie. Alocația suplimentară se acordă începînd cu al II-lea copil.
Toate aceste acte se depun la sediul Stării Civile.
Lasă un răspuns