Pentru contribuabilii persoane fizice
Înscrierea bunurilor imobile (teren, casă, apartament): Declarația pentru stabilirea impozitului pe clădiri și a impozitului pe teren – formular tipizat gratuit; actul care conferă dreptul de proprietate asupra imobilului – contract de vînzare cumpărare, act de donație, certificat de moștenitor, hotărîre judecătorească definitivă. În cazul imobilelor nou construite se va prezenta autorizația de construcție și procesul verbal de recepție definitivă; documentația cadastrală privind amplasarea și delimitarea bunului imobil – întocmită de către Oficiul Județean de Cadastru, care să cuprindă: fișa bunului imobil și schița bunului imobil.
Înscrierea mijloacelor de transport: declarație pentru stabilirea taxei asupra mijloacelor de transport – formular tipizat gratuit; cartea de identitate a vehiculului (eliberat de Registrul Auto Român), original și copie; fișa de înmatriculare a vehiculului – original și copie; documentul care atestă dreptul de proprietate asupra vehiculului (contract de vînzare cumpărare, contract de leasing, declarație vamală, factură fiscală, act de donație, certificat de moștenitor, hotărîre judecătorească definitivă; taxă înmatriculare auto.
Radierea din evidența organului fiscal a vehiculului înstrăinat: se face pe baza certificatului de radiere din circulație (eliberat de Serviciul circulației din cadrul I.J. Poliție) dacă deținătorul are achitate debitele față de stat, referitoare la vehicul.
Scăderea de la impunere a autovehiculelor care nu sînt supuse înmatriculării, scoase din uz ca urmare a casării: se face în baza procesului verbal de casare și a facturii de valorificare, către unitățile autorizate, a deșeurilor metalice rezultate.
Radierea din evidența organului fiscal a unui imobil înstrăinat: se face pe baza actelor justificative care să ateste această situație – contract de vînzare cumpărare, act de donație, hotărîre judecătorească ramasă definitivă.
Pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală: solicitantul trebuie să figureze în evidență fiscală a Direcției Impozite și Taxe Locale; să completeze o cerere de eliberare a certificatului fiscal – formular tipizat pus la dispoziție în mod gratuit; să aibă toate impozitele și taxele locale achitate la zi; să achite taxa de timbru în valoare de 3.000 lei.
Pentru solicitările de perfectare a contractelor de închiriere sau concesionare: actul de identitate (copie și original); contractul de vînzare – cumparare autentificat de notar în cazul în care persoana în cauză a cumpărat construcția amplasată pe terenul primăriei (copie și original, inclusiv schița cadastrală); procura autentificată de notar, în cazul în care persoana titulară a contractului nu se poate deplasa la sediul primăriei în vederea perfectării contractului; autorizația de construire (original și copie).
Facilități acordate persoanelor fizice pentru plata impozitelor și taxelor locale: pentru plata cu anticipație a impozitului pe clădiri și a impozitului pe terenuri se acordă o bonificație de 5%, dacă plata impozitului datorat pe întregul an se efectuează pînă la data de 15 martie a anului în curs. Pentru plata cu anticipație a taxei de salubrizare se acordă o bonificație de 10%, dacă plata se efectuează pînă la data de 15 martie a anului în curs. În acest an, familiile cu venituri sub 1.000.000 lei/ persoană/lună plătesc 50% din cuantumul taxei de salubrizare, a impozitului pe clădiri sau a impozitului pe teren.
Sînt scutite de la plata impozitelor și taxelor locale: persoanele fizice, văduvele de război; persoanele fizice prevăzute de Legea 42/1990 pentru cinstirea eroilor martiri și acordarea unor drepturi urmașilor acestora, răniților, precum și luptătorilor pentru victoria Revoluției din decembrie 1989. Scutirea se acordă proporțional cu perioada rămasă pînă la sfîrșitul anului , începînd cu luna următoare celei în care persoanele în cauză prezintă actele doveditoare prin care se atestă situația respectivă.
Sînt scutite de la plata taxei de salubrizare: persoanele încadrate cu grad de invaliditate 1 sau 2; persoanele cu handicap gradul 1 și 2; veteranii de război și văduvele veteranilor de război. Pentru a putea beneficia de aceste facicilități solicitanții treuie să depună documente justificative la sediul Direcției de Taxe și Impozite Locale.
Pentru contribuabilii persoane juridice
Documente necesare pentru luarea în evidență a contribuabilului
Pentru societate comercială: certificat de înregistrare la Camera de Comerț și Industrie cu codul unic de înregistrare și numărul de ordine în registrul comerțului; statutul societății; hotărîrea judecătorească; ultimul bilanț contabil.
Pentru AF/PFA: cod numeric personal; certificat de înmatriculare (Registrul Comerțului); certificat de înregistrare fiscală de la Administrația Financiară; autorizația de liberă practică.
Pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală: solicitantul trebuie să fie luat în evidență fiscală a Direcției de Impozite și Taxe Locale; să depună o cerere de eliberare a certificatului fiscal – formular tipizat (gratuit); să achite taxa de timbru.
Acte necesare pentru preluarea în evidența organului fiscal a vehiculului și deținătorului persoană juridică: adresa prin care se solicită înmatricularea vehiculului; cartea de identitate a vehiculului (eliberată de Registrul Auto Român), original și copie; fișa de înmatriculare a vehiculului, original și copie; documentul care atestă dreptul de proprietate asupra vehiculului: contract de vînzare – cumpărare, contract de leasing, declarație vamală, factura fiscală, act de donație, certificat de moștenitor, hotărîre judecătorească definitivă.
Radierea din evidența organului fiscal a vehiculului înstrăinat: certificatul de radiere din circulație (eliberat de către serviciul circulație din cadrul I.J. Poliție) dacă deținătorul are achitate debitele față de stat, referitoare la vehicul.
Scăderea de la impunere a autovehiculelor care nu sînt supuse înmatriculării, scoase din uz ca urmare a casării: se face în baza procesului verbal de casare și a facturii de valorificare către unitățile autorizate a deșeurilor metalice rezultate.
Documente necesare pentru impunerea clădirilor și terenurilor aparținînd persoanelor juridice: declarația pentru stabilirea impozitului pe clădiri și a impozitului pe teren, formular tipizat, pus la dispoziție în mod gratuit; actul care conferă dreptul de proprietate asupra imobilului: contract de vînzare-cumpărare, contract de leasing, factura fiscală (cu valoarea reziduală în cazul achiziționării în leasing), act de donație, hotărîre judecătorească. În cazul imobilelor nou construite se vor prezenta: autorizația de construire și procesul verbal de recepție definitivă;.documentația cadastrală privind amplasarea și delimitarea bunului imobil – întocmită de către Oficiul Județean de Cadastru, cuprinzînd: fișa și schița bunului imobil.
Perfectarea contractelor de închiriere sau concesionare: copie și original după: certificat înregistrare la Registrul Oficiu Comercial, cod fiscal, împuternicire pentru persoana care va semna contractul; copie după extras de cont; ștampila; contractul de vînzare – cumpărare autentificat de notar sau copii după acte contabile (factură etc.) în cazul în care construcția a fost cumpărată; autorizația de construire (original și copie). Plățile pentru taxele aferente contractelor de închiriere sau concesionare se fac prin virament în contul Consiliului Local Bacău deschis la Trezoreria Bacău sau în numerar la casieria instituției.
Amenzi – Amenzile de circulație sau alte amenzi la bugetul local se pot achita în termen de 48 de ore sau după această perioadă la ghișeul de amenzi din cadrul Direcției de Impozite și Taxe Locale, prin prezentarea procesului verbal de constatare a contravenției.
Lasă un răspuns