Mai mulți cititori din Bacău, Onești și Moinești: Sosirea iernii a fost precedată de apariția bolilor specifice anotimpului rece- gripă, răceală, temperatură, disconfort general, care se manifestă cu predilecție la copii și persoane vîrstnice. Noiembrie – cunoscută în popor și sub denumirea de „luna nasului roșu”, provoacă cele mai multe îmbolnăviri. Vă rugăm, dacă aveți posibilitatea (de altfel ați mai făcut-o) să publicați un sfat medical pe tema prevenirii și tratării acestor maladii și disfuncționalități.
Redacția: Ca de obicei, sîntem receptivi la solicitările cititorilor noștri. Iată ce vă recomandă medicul specialist!
Atac la gripă și răceală:
Într-un „sfat”, publicat în luna octombrie, v-am oferit cîteva informații despre gripă: ce este, care îi sînt simptomele, cum se poate preveni. Vaccinarea antigripală nu este însă și o metodă de prevenire a răcelii (guturaiului). Chiar dacă guturaiul nu e o boală gravă, nu este deloc plăcut să ai dureri de cap, să-ți curgă nasul tot timpul și să te simți epuizat. Simpla răceală se mai numește și rinofaringită acută (coriză, rinită). Cel mai frecvent, această boală este provocată tot de viruși (virusul sincitial respirator). Acesta se cantonează la nivelul mucoasei nazale, determinînd inflamație, congestie și hipersecreție de mucus (senzația de nas înfundat, urmat de rinoreea apoasă, supărătoare care, în caz de suprainfecție bacteriană, se va transforma în secreție muco-purulentă). De cele mai multe ori, inflamația se extinde și la nivelul faringelui (dureri de gît, congestie orofaringiană gît roșu, dificultate la înghițire), se poate complica și cu o traheobronșită (tuse) sau poate cuprinde sinusurile paranazale și urechea medie (otită).
Cum se transmite? La fel ca și gripa: prin tuse și strănut. Factorii favorizanți sînt frigul și umiditatea care, pe de o parte scad rezistența organismului, iar pe cealaltă parte favorizează persistența germenilor în aer. Alți factori: o alimentație mai săracă în vitamine (scade în acest sezon consumul de fructe și legume proaspete), fumatul, alcoolul, tratamentul cu antibiotice prelungit, alte boli preexistente, aglomerația etc.
Debutul este brusc: cu strănut, cefalee, rinoree, dureri de gît, senzație de oboseală marcată. Poate apărea și febra. O răceală netratată sau pe un organism cu imunitate scăzută se poate complica prin suprainfecție bacteriană, cu simptomatologie trenantă și complicații de tipul traheobronșitei, bronșitei, pneumoniilor. Tratamentul clasic este nespecific, fără acțiune asupra virusului, cu efecte mai ales asupra simptomelor și este reprezentat de analgezice, antiinflamatoare, antitermice, vitaminoterapie, decongestionante nasofaringiene. Administrarea antibioticelor se recomandă numai dacă apare suprainfecția bacteriană, antibioticele neavînd nici o putere asupra virusurilor.
În farmacii, oferta produselor de răceală și gripă este mare. Vă recomandăm, la primele simptome, să alegeți unul din produsele care conțin ca substanță activă: ibuprofen, paracetamol sau aspirină. Nurofen răceală și gripă este un produs excelent, ce conține ibuprofen cu efect antitermic, analgezic, antiinflamator și pseudoefedrină, cu efect decongestionant nazal și de combatere a asteniei.
O combinație interesantă este prezentă în produsul Humex răceală și gripă, care conține paracetamol și pseudoefedrină în cele trei tablete de zi, cu efectul menționat mai sus, și paracetamol și clorfeniramină maleat în tableta de noapte, cu efect decongestionant nazal, dar care asigură și un somn odihnitor pe timpul nopții. Alte medicamente ce conțin combinații cu paracetamol sînt: Soladeine comprimate, Coldrex (comprimate sau plicuri), Panadol Extra. Produsele pe bază de aspirină pe care vi le recomandăm sînt: Aspirina Bayer, Alka Seltzer, Aspirină cu vitamina C. De la început, e bine să nu uitați de vitamine. Puteți folosi cîte o tabletă de vitamina C de 1000 mg pe zi sau o combinație de vitamine: Supradyn sau CAL-C-Vita. Pentru dureri de gît, se pot folosi produse cu acțiune antibacteriană locală care au efect de calmare a durerilor (Strepsils Plus), efect emolient (Strepsils cu miere și lămîie), descongestionant (Strepsils cu eucalipt și mentol) etc. Tusea seacă, chinuitoare, poate fi ameliorată cu Humex sirop de tuse cu dextrometorfan, disponibil în două variante: pentru adulți și copii (peste 2 ani și jumătate), iar tusea productivă cu Humex cu carbocisteină, sirop pentru copii și sirop pentru adulți. (Rubrică realizată de Florin DUNĂREANU)
Lasă un răspuns