Procesul intentat de preotul Sorinel Turcu, Episcopiei Romanului a fost amînat pentru data de 27 noiembrie. Cel care a solicitat aceasta a fost chiar preotul. „Motivul prezentat a fost că avocatul lui nu a luat cunoștință de o întîmpinare de-a noastră”, ne-a declarat Florin Țuțuianu, consilierul juridic al Episcopie Romanului. Avocatul acuzării a cerut răgaz pentru a studia mai atent dosarul prezentat instanței civile de către reprezentantul Episcopiei. Din informațiile furnizate de Centrul Eparhial din Roman, a reieșit că s-a încercat o împăcare amiabilă a părților, însă fără sorți de izbîndă. „Chiar dacă acțiunea judecătorească la o instanță civilă continuă, noi am încercat o împăcare”, a recunoscut consilierul Episcopiei. Cît privește acțiunea preotului Turcu, consilierul Țuțuianu este de părere că „este dreptul lui să se adreseze instanței civile. În fond, el se judecă pentru că nu i s-a dat salariul”.
Rădăcinile acestui caz fără precedent în analele Episcopiei se întind undeva spre mijlocul anului trecut cînd, din septembrie pînă în februarie anul acesta, preotul Turcu nu a luat salariul de la stat. Au urmat două luni cînd a primit bani, apoi iarăși i s-au oprit. Acțiunea a survenit ca urmare a unei hotărîri a Permanenței Centrului Eparhial de a recurge la acest act, deoarece preotul Sorinel Turcu a fost suspendat din funcție. Cu alte cuvinte, pe statele de plată au fost luni în care el apărea ca suspendat, ca urmare a unor decizii episcopale. Judecat conform canoanelor și legislației bisericești (deosebită de cea civilă), de către Consistoriul Eparhial, preotul Turcu urma să fie caterisit *să i se retragă dreptul de a mai sluji în biserică), însă, în ultima clipă, Episcopia a revenit asupra hotărîrii. În aceste condiții, i s-a retras și hotărîrea de suspendare din funcție, și, de aici, a pornit totul.
Potrivit regulilor bisericești, dacă Sorinel Turcu a fost suspendat, adică nu a mai slujit în biserică, el nu este plătit pentru perioada în care nu a mai satisfăcut serviciul pentru care este angajat. Iar această hotărîre de suspendare nu o ia o instanță civilă, ci Episcopia. Însă dacă i se anulează această suspendare, este firesc ca preotul să-și primească banii. Dilema tocmai aici survine: ce înseamnă suspendarea pedepsei? Este preotul absolvit de vină și pentru perioada retroactivă în care nu a ținut slujbe, caz în care, într-adevăr, ar trebui să își primească banii, sau măsura administrativă încetează din momentul în care a fost ridicată suspendarea, fără să aibă și un efect anterior, situație în care preotul Turcu nu ar trebui să primească nici un leu?
Cele petrecute în acest caz, denotă o indecizie a Episcopiei Romanului, de care partea vătămată se pare că a profitat.
Vor urma două săptămîni de acalmie. Rămîne în sarcina autorității judecătorești civile să lipmpezească acest caz fără precedent și destul de sensibil, atît pentru instanță, cît și pentru biserică. O parte dintre preoții din Bacău se întreabă dacă judecătorii au suficiente elemente, legale, dar și culturale, pentru a putea cîntări o decizie a unor înalți prelați ai bisericii. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns