„PSD aplică politica bunului plac”
• califică senatorul liberal Dan Constantinescu intenția partidului de guvernămînt de a organiza alegeri anticipate • opinia președintelui Ion Iliescu, care se opune alegerilor anticipate, este împărtășită și de Nicolae Sersea, deputat PSD de Bacău • democrații susțin că PSD vrea doar să profite de imaginea pozitivă pe care i-ar crea-o aderarea la NATO și să mai rămînă la putere cîțiva ani buni
Liderii Partidului Social Democrat (PSD) discută intens de cîteva zile despre organizarea pînă în toamna anului viitor a alegerilor anticipate. Marți seara, reprezentanții marcanți ai partidului de guvernămînt s-au întîlnit la București pentru a lua o decizie în acest sens. Aceștia nu au făcut nici o declarație presei, în care să spună clar ce decizie a fost luată, cum nici parlamentarii acestui partid nu au fost informați de la vîrful partidului despre o eventuală decizie în acest sens. Precauția liderilor PSD poate fi explicată și prin faptul că miercuri, la Palatul Cotroceni, urma să aibă loc o întîlnire între Adrian Năstase, președintele partidului, alți pesediști de frunte și Ion Iliescu, președintele țării. Acesta din urmă a combătut cel mai tare ideea organizării alegerilor anticipate.
Anumite surse spun că la discuția de marți pesediștii s-au arătat dornici să declanșeze anticipatele fie în luna mai, fie în septembrie 2003. Curentul general în PSD este pentru alegerile anticipate. Chiar și așa, pesediștii au un hop mare de trecut: să-l convingă pe Ion Iliescu de oportunitatea acestei acțiuni. Conform Constituției, președintele țării este singurul care poate dispune dizolvarea Parlamentului, gest care ar duce automat la alegeri anticipate. O altă variantă ar fi căderea guvernului de trei ori prin demisie sau moțiune de cenzură. Pentru că tocmai Ion Iliescu a fost cel mai vehement combatant al ideii de alegeri anticipate, se zvonește că pesediștii i-au promis acestuia un post de senator pe viață, în cazul ar accepta organizarea alegerilor anticipate. Aceasta ar fi, de altfel, și singura lui șansă de a rămîne pe mai tîrziu în viața politică, fiindcă un nou mandat prezidețial îi este interzis lui Ion Iliescu prin Constituție.
Deși nu s-a luat deocamdată o măsură tranșantă în privința anticipatelor, liderii celorlalte partide politice se opun vehement însăși ideii. Chiar și unii parlamentari PSD spun că alegerile anticipate n-ar servi la nimic și că sînt aproape imposibil de realizat. Unul dintre motive ar fi cel financiar, pentru că bugetul statului ar fi serios afectat de o cheltuială atît de mare. Pentru că organizarea alegerilor anticipate ar avea implicații majore în plan politic, economic și social, am încercat să aflăm opiniile liderilor politici locali despre acest subiect.
Prefectul Radu Cătălin Mardare: „Sînt niște discuții destul de aprinse pe acest subiect. Eu cred că se judecă chibzuit această idee, de a organiza sau nu alegeri anticipate. Ideea de a avea alegeri anticipate are o logică și justificarea este că, dacă momentul Praga trece cu bine, începe un nou ciclu, de patru ani, 2003 – 2007, în care să pregătim aderarea la Uniunea Europeană. Și este important să existe un guvern care să aibă o continuitate și să ducă la bun sfîrșit ceea ce s-a început. Cred că acesta este argumentul cel mai important, celelalte fiind la distanță, în urmă. Tot ce ar urma după aceea fi o strategie subordonată acestui obiectiv. E cel mai important lucru care va sta în fața guvernelor care or să urmeze. Într-adevăr, organizarea alegerilor anticipate ar presupune o cheltuială foarte mare, dar nu acesta este cel mai important aspect. Vor trebui puse în fața națiunii argumente foarte importante. Dacă vom reuși să demonstrăm că e foarte important pentru România să ținem anul viitor alegeri anticipate, atunci cred că deja putem vorbi de ceva mult mai important decît sacrificiul financiar pentru atingerea obiectivului”.
Dan Constantinescu, senator PNL: „Opinia mea nu poate fi alta decît cea a partidului din care fac parte, care constată că nu există nici un temei pentru organizarea de alegeri anticipate decît dorința partidului de guvernămînt pentru a-și proteja anumite interese. E vorba mai întîi de costuri nejustificate. Ne permitem tot felul de luxuri, cum e și acesta. De altfel, ministrul Cozmîncă a declarat că problema financiară nu există, pentru că se face o rectificare bugetară. Problema este, cred, a politicii bunului plac pe care o practică PSD. Cînd nu avem bani pentru a susține anumite sectoare de activitate, găsim resurse financiare pentru alegeri anticipate. Acesta este riscul pe care l-a adus sistemul de partid-stat”.
Nicolae Sersea, deputat PSD: „Aseară (marți -n.r.) s-au întîlnit liderii PSD pentru a discuta această problemă, dar deocamdată nu ni s-a transmis nimic. Problema e cum se va realiza practic acest lucru. Pentru că, dacă citim Constituția, o să vedem că sînt niște proceduri care trebuie respectate, care nu mai țin de unii sau de alții. Dacă vrei să le respecți! Dacă nu, poți să ții alegeri anticipate și peste trei zile. Eu personal nu văd rostul lor și argumentele pentru acestea. Pentru că, dacă vom avea alegeri anticipate, ar însemna să fim un an întreg numai în campanie electorală. În vară vin anticipatele, în primăvara lui 2004 localele, iar în noiembrie 2004 prezidențialele. Cei de la nivel central se vor ține de cu totul alte chestiuni și nu văd cum vom rezolva problemele propuse să fie rezolvate pînă la momentul Praga și imediat după aceea. Chiar dacă se fac alegeri în 2003 sau în 2004, tot vor fi unele cheltuieli. Numai că, dacă alegerile ar fi în același an, cheltuielile ar fi mai mici. Ai aceeași muniție pe care o distribui în mai multe locuri”.
Valeriu Gheorghe, deputat PNL: „În orice țară civilizată, alegerile anticipate sînt normale cînd există o criză politică. PSD crede că-și perpetuează puterea, după intrarea în NATO, și speră să cîștige încrederea populației. Eu cred însă că PSD are în vedere doar interesele personale și nu pe cele naționale. De altfel, Guvernul s-a angajat ca, pînă în decembrie 2003, să încheie capitolele de negocieri cu Uniunea Europeană, iar asta ar însemna ca în anul în care am avea cel mai mult de muncă și cînd forța politică trebuie să fie concentrată asupra acestor lucruri, noi să fim în campanie electorală. În cazul alegerilor anticipate, anul 2003 este, practic, un an pierdut, iar costurile pentru România vor fi enorme. Dar nu asta contează. PSD vrea să-și perpetueze puterea, așa cum am mai spus”.
Dumitru Sechelariu, primarul municipiului Bacău și președintele Organizației Municipale Bacău a PSD: „Dacă așa spune partidul, așa vom face. După intrarea în NATO, populația va trebui să pună în balanță tot ceea ce am făcut pînă acum și să își spună părerea dacă va mai merge, sau nu, pe mîna noastră și în privința integrării în Uniunea Europeană. Niște cheltuieli tot vor trebui făcute, chiar dacă alegerile vor fi anul viitor sau peste doi ani. Important este să existe o continuitate în urmarea programului pe care partidul care se va afla la guvernare îl va întocmi în vederea integrării în UE”.
Vasile Nistor, deputat PSD: „Este mai mult un joc de imagine al PSD, care nu încearcă decît să abată gîndurile cetățenilor de la nevoile și greutățile pe care le au în viața de zi cu zi. Totodată, PSD vrea acum să profite de capitalul de imagine de care, probabil, va beneficia după intrarea României în NATO și să își asigure de pe acum pîrghiile puteri pînă în anul 2007. Dacă intrarea în NATO este mai mult o problemă militară, favorizată și de poziția strategică a României, pentru integrarea în UE vor trebui îndeplinite cu totul alte criterii, în special de natură economică. PSD este conștient că starea în care se află economia la această oră este mai mult decît dezastruoasă și vor trebui luate o serie de măsuri antisociale care îi vor diminua mult din capitalul electoral pe care îl va cîștiga, probabil, după Summit-ul de la Praga”.
Angel Bogea, deputat PRM: „În pricipiu, partidul nostru nu se opune organizării acestor alegeri. Va trebui găsită, însă, o temeinică motivație care să susțină organizarea lor. Deocamdată premierul Năstase și președintele Iliescu nu s-au înțeles în această privință. Ultimul cuvînt pare să îi revină lui Ion Iliescu, care a convocat pentru consultări, la Cotroceni, conducerile tuturor partidelor. Indiferent de opiniile pe care le vor avea reprezentanții partidelor politice, nu cred că Ion Iliescu va face o asemenea gafă politică și să accepte alegerile anticipate. Pentru a accepta să plece de la Cotroceni la jumătatea mandatului i se fac tot felul de propuneri, de la mandatul de senator pe viață, de care ar urma să beneficieze toți președinții de pînă acum ai României, pînă la scaunul de președinte al Senatului. Nu cred că președintele Iliescu va accepta un asemenea tîrg: i-ar știrbi foarte mult din credibilitate. În plus, va fi foarte greu ca actualii deputați și senatori, indiferent de partidul din care fac parte, să fie convinși să accepte alegerile anticipate. Nu vor vedea cu ochi prea buni posibilitatea să își piardă scaunul de parlamentar la jumătatea mandatului. Cît privește costurile pe care le va impune o asemenea decizie, un capitol important din buget ar trebui rezervat doar pentru alegeri. În mai puțin de un an, populația României ar trebui să fie chemată la urne de patru ori: în vara anului viitor, pentru modificarea Constituției, la alegerile anticipate, care, probabil vor fi programate pentru toamna viitoare, în iarnă pentru alegeri locale și, mai apoi, pentru prezidențiale. Este deja un lux mult prea mare, pe care nu știu dacă ni-l putem permite”.
Minodora Cliveti, deputat PSD: „Așteptăm mai multe explicații din partea conducerii partidului, care sînt sigură că va veni cu argumente foarte clare care să suțină această decizie. Sînt niște calcule făcute de politicieni legate de susținerea acestor alegeri aniticipate. Nu pot spune acum dacă în urma acestor alegeri se vor înregistra schimbări semnificative în ceea ce privește componența eșicherului politic”. (Eduard ADAM, Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns