• două femei și o adolescentă au fost internate de urgență în secția Hemodializă a Spitalului Județean, după ce au suferit blocaje ale rinichilor și ficatului cauzate de consumul unor alimente toxice • pacientele au depășit momentele critice, dar medicii sînt îngrijorați de numărul mare de cazuri cărora au trebuit să le acorde îngriji în mai puțin de zece zile
Consumul unor alimente alterate sau păstrate în condiții necorespunzătoare de igienă și temperatură îl pot aduce pe cel care le consumă la un pas de moarte. O toxiinfecție alimentară sau o enterocolită, boli obișnuite pentru astfel de situații se rezolvă în cîteva zile de tratament în secțiile de Boli Contagioase. Rare sînt situațiile în care pacienții care au de suferit de pe urma unor alimente vechi să se zbată între viață și moarte. Excepția de la regulă a fost însă demonstrată zilele acestea, de trei ori, la un interval scurt de timp.
În secția Hemodializă a Spitalului Județean, trei paciente cu vîrste între 16 și 54 de ani și-au văzut moartea cu ochii, după ce au consumat alimente cumpărate din diverse magazine. Prima dintre bolnavele care au avut nevoie de conectarea la rinichiul artificial pentru a scăpa cu viață a fost Oana Cojoc. În vîrstă de 16 ani, de loc din Pîncești, Oana a fost internată în stare gravă, după ce a mîncat hamsii. Alimentul i-a provocat fetei o stare asemănătoare ingerării unei substanțe toxice. „Nu este vorba despre o toxiinfecție alimentară, ci de o intoxicație cu substanțe necunoscute. Este foarte probabil ca alimentul mîncat de ea să fi fost păstrat necorespunzător, iar microbii dezvoltați pe hamsii să fi produs toxine care au declanșat blocajul rinichilor și ficatului. Fata a fost inițial internată în secția Contagioase, iar apoi transferată la noi, unde a făcut hemodializă pînă cînd organele afectate de toxic și-au reluat funcțiile”, ne-a declarat Corina Roșu, medic internist în cadrul secției Hemodializă.
De aproape zece zile de cînd a fost internată în stare gravă, fata din Pîncești a depășit momentele critice, dar medicii continuă să o țină sub observație. La cîteva zile distanță de episodul cu hamsiile toxice, o altă pacientă a fost internată într-o situație similară. Valentina Uță, în vîrstă de 54 de ani, din Bacău, ar fi putut muri cu zile, dacă substanța toxică din organism nu i-ar fi declanșat o criză de inimă. „După ce am mîncat niște zacuscă cu ghebe și niște salam cumpărat de la un magazin din cartierul URA, am luat niște medicamente pentru inimă. La scurt timp, toată pielea mi s-a înroșit ca focul și mă mînca. Am crezut că am urticarie și m-am dat cu alcool mentolat, dar mi s-a făcut rău și de la inimă. Așa am ajuns la Cardiologie, unde medicii au stabilit că sînt intoxicată grav și am nevoie de dializă”, povestește Valentina Uță. Nici în cazul ei, medicii nu pot spune cu exactitate care dintre alimentele mîncate sînt de vină. „Dacă produsele ar fi fost cumpărate gata alterate, în zonele din care provin pacientele ar fi fost mult mai multe cazuri de îmbolnăviri. Este posibil ca gospodinele în cauză să nu fi păstrat alimentele la frigider și în condiții de igienă”, a mai spus medicul Corina Roșu.
Nici bine nu au ieșit din starea gravă de intoxicație cele două paciente ale secției Hemodializă, că încă o femeie a fost internată ieri, într-o situație critică. La 29 de ani, Elena Pușcașu, din Pîrjol, ar fi putut și ea muri în urma unui blocaj renal declanșat de consumul cîtorva feliuțe de salam. „Salamul l-a cumpărat soțul meu, de la Tîrgu-Ocna. Am prăjit mai multe felii și am preparat o tocăniță. În timp ce găteam eu, am mîncat și cîteva feliuțe crude. După cîteva ore, mi s-a făcut foarte rău și m-am dus la spitalul din Moinești. De acolo m-au trimis la dializă la Bacău”, spune Elena Pușcașu chiar în timp ce este conectată la rinichiul artificial. În cazul femeii de 29 de ani de la Pîrjol, intoxicația ar fi putut fi și mai gravă. „Pacienta are un sugar de șase luni, pe care îl alăptează la sîn. Substanța toxică ar fi putut trece în lapte și să intoxice și bebelușul. Norocul lui a fost că, din cauza stării de rău pe care a simțit-o, mama a evitat să-l mai hrănească la piept”, explică doctorița Roșu,minunea prin care bebelușul Elenei Pușcașu a scăpat de o intoxicație gravă. Spre deosebire de celelalte două bolnave, tînăra din Pîrjol nu a depășit încă momentele critice, iar medicii nu pot spune dacă ea nu va rămîne dependentă de aparatele de dializă. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns