Dacă se întîmplă să vă întîlniți cu un urs, iată cîteva reguli pe care vînătorii le recomandă pentru a evita pericolul. În majoritatea cazurilor, atacurile apar în următoarele situații:
– ciobanii atacă ursul atunci cînd încearcă să-și apere animalele sau să recupereze animalele omorîte de aceștia;
– urșii răniți de vînători îi atacă pe aceștia sau pe gonaci;
– ursul atacă omul numai dacă se simte în vreun fel amenințat. Dacă vă va vedea, auzi sau mirosi de departe, el vă va evita;
– vă găsiți pe neașteptate aproape de un urs, vine spre dumneavoastră și nu vă remarcă; vorbiți pentru a-i atrage atenția și vă retrageți încet, menținînd contactul vizual (nu vă întoarceți cu spatele). Evitați mișcările bruște și nu fugiți. De regulă, ursul este cel care o să fugă.
– vă întîlniți cu un urs și el se ridică în două picioare; la distanță mare, acesta nu este un comportament agresiv, ci o curiozitate. Stați pe loc și atrageți atenția ursului. Ursul o să plece.
– un urs vă atacă; culcați-vă cu burta în jos, cu mîinile pe cap. Cînd ursul o să-și dea seama că nu sînteți un pericol, o să se îndepărteze. Așteptați pînă ce ursul se îndepărtează destul, înainte de a vă ridica; ridicarea bruscă prea devreme poate duce la un nou atac.
– vedeți un pui de urs; această situație poate deveni periculoasă, fiindcă mama lui este probabil aproape și este dispusă să-și apere puiul. Retrageți-vă cu atenție, pentru a nu ajunge între mamă și pui.
– descoperiți carcasa unui animal mare, parțial consumată și acoperită cu crengi și brazde de pămînt; vă retrageți pe drumul pe care ați venit, pentru că ursul care a ascuns prada este în apropiere și o păzește, fiind tentat să o apere împotriva intrușilor
– dați peste un urs rănit, în laț sau în capcană; nu vă apropiați, vă retrageți discret și luați toate măsurile de precauție pentru a nu deveni ținta unui atac direct.
Lasă un răspuns