De la începutul acestui an școlar, elevii de la Școala Generală „Ghiță Mocanu” din Onești au un nou profesor. Este vorba despre o tînără din Statele Unite ale Americii care a cîștigat simpatia elevilor prin modul de a preda și prin felul ei de a fi. Tara Karasch este absolventă a Universității din statul Indiana și a obținut specializări în limba și literatura engleză și antropologie. După terminarea studiilor ea s-a oferit ca voluntar în cadrul Corpului Păcii, o organizație care are ca scop sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare. Tînăra a fost trimisă în România, unde ea a cerut să fie repartizată „într-un oraș nu prea mare, liniștit, curat și cu multe spații verzi, unde să poată preda la clasele primare”, și astfel a ajuns la Școala „Ghiță Mureșșan” din Onești. De la începutul acestui an școlar ea predă engleză pentru conversație, completîndu-i pe cei trei profesori de specialitate din școală, punînd accent pe unele subiecte cum ar fi cultura și democrația americană, drepturile omului și protecția mediului. „România este o țară care evoluează încet, iar prin educarea generației care este la momentul actual de vîrsta școlii generale lucrurile se pot îmbunătăți în mod semnificativ”, consideră Tara Karasch, care spune că scopul prezenței sale la Onești este acela de a contribui la aceste progrese.
În cei doi ani pe care îi va petrece la Onești, profesoara are de gînd să realizeze multe lucruri. Unele dintre proiecte au fost demarate deja, însă ceea ce a reușit cu siguranță să cîștige pînă acum este simpatia elevilor. Stilul de predare este unul specific american, bazat pe comunicarea liberă între elev și profesor și s-a dovedit a fi foarte bine primit atît de elevi, cît și de colegii profesori. „Sîntem foarte mulțumiți de activitatea ei, este o schimbare binevenită față de modul tradițional de predare folosit de profesorii noștri. Ea lucrează fără presiuni și are o foarte mare trecere la copii”, ne-a declarat profesorul Liviu Caraman, directorul școlii. De altfel, unitatea de învățămînt oneșteană nu a avut decît de cîștigat și din punct de vedere financiar, fiind nevoită să asigure doar plata chiriei pentru tînăra amerciancă, celelalte cheltuieli fiind suportate de Corpul Păcii.
Printre reușitele tinerei profesoare se poate număra și includerea unora dintre elevii de la școala oneșteană în programul „World Wide School”, care le permite acestora să comunice cu elevii din alte țări. Deschiderea spre alte orizonturi și lărgirea spectrului de cunoștințe sînt considerate prioritare de către Tara Karasch, care crede că aceasta ar fi una dintre deficiențele învățămîntului românesc. Pe de altă parte, americanca crede că „nivelul cunoștințelor elevilor români, mai ales în ceea ce privește științele exacte (matematica, fizica) este foarte ridicat”. „De la elevii din România se așteaptă foarte mult, programa este foarte încărcată, dar și copiii sînt motivați și conștiincioși”, consideră Karasch. Profesoara din SUA ar putea ajuta și în alt mod unitatea de învățămînt din Onești. După primele șase luni pe care le va petrece la Onești ea poate să înainteze un proiect pentru finanțare la Corpul Păcii. Se intenționează realizarea unui laborator dotat cu toate echipamentele necesare, pentru predarea limbii engleze și, cu ajutorul unor donații, crearea unei biblioteci cu volume în limba engleză. Tara Karasch crede că România este o țară frumoasă pe care vrea să o cunoască cît mai bine călătorind, însă după cei doi ani pe care îi va petrece la Onești vrea să se întoarcă în SUA, pentru a-și găsi o slujbă, aici fiind vorba doar de muncă de voluntariat. (Romeo SĂLBATECU)
Lasă un răspuns