• profesoara Hrisula Postelnicu spune că aceștia sînt interziși în produsele din carne • OJPC-ul spune că nu poate face nimic, pentru că nu „nu sîntem institut de cercetare”
Niscaiva lucări de laborator, care nu anunțau nimic spectaculos, efectuate de către elevii claselor a XI-a și a XII-a de la profilul „chimie alimentară” din cadrul Liceului „Letea” au dus, pînă la urmă, la o descoprire cel puțin interesantă: prezența coloranților sintetici în diferite sortimente de parizer și salam. Cel puțin așa susține profesoara Hrisula Postelnicu, coordonatoarea elevilor cu pricina, care a adăugat că respectibii aditivi alimentari sînt interziși în cazul produselor din carne. „Analizele, care, de altfel, nu sînt foarte complicate, pe care le-am făcut pe mostre de parizer și salam, au scos la iveală prezența coloranților sintetici în aceste produse din carne. Bineînțeles că prezența coloranților sintetici nu era amintită pe etichetă. Pentru a fi siguri, am făcut analize și pe mușchi file, care, la rîndul său, conține coloranți, dar naturali, ceea ce e cu totul altceva”, ne-a declarat profesoara Hrisula Postelnicu.
Analizele elevilor de la „Letea” nu s-au oprit însă, aici. Potrivit acelelaiși surse, într-un sos de tomate a fost descoperit un alt colorant sintetic, E122 sau azorubina. „Prevederile Ministerului Sănătății spun că, în cazul conservelor de tomate, nu se pot folosi coloranți artificiali. Am prezentat rezultatele noastre celor de la Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului (OJPC), dar au spus că nu e treaba lor”, a mai spus profesoara Postelnicu.
De partea cealaltă, Mariana Norocel, director adjunct al OJPC, a confirmat discuțiile purtate cu profesoara Postelnicu, dar spune că sesizările făcute de aceasta nu sînt de competența lor. „Am luat notă de sesizările doamnei profesoare, dar i-am spus și dînsei că noi nu sîntem institut de cercetare, pentru a fi abilitați să facem analize microbiologice profunde, acestea fiind apanajul celor de la Direcția Sanitar Veterinară. Apoi, nu avem cum să intervenim în formula de compoziție a unui produs, care, oricum, e avizată de către Ministerul Sănătății. Pe de altă parte, nu știu cîtă bază se poate pune pe rezultatele obținute într-un laborator de liceu, care nu numai că nu este autorizat pentru analize de acest tip, dar nu știu cît de dotat este”, a declarat adjuncta OJPC. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns