Săptămîna care s-a încheiat a fost una agitată pentru piețele de capital. O succesiune de evenimente au făcut ca tranzacțiile să sufere diverse perturbații. Nu se poate vorbi în nici un caz de căderi majore la Bursă sau pe piața extrabursieră RASDAQ, dar desfășurea relativ calmă din perioadele precedente a fost înlocuită de turbulențe de tot felul.
Băncile cotate la Bursă au dat peste cap tranzacțiile
Cel mai afectat segment de piață a fost Bursa de Valori. O parte din societățile care au acțiunile cele mai lichide au avut avut tot felul de probleme, astfel încît tranzacțiile au fost marcate de aceste evenimente. Dintre acestea, acțiunile celor două bănci cotate la categoria I a Bursei au produs în primă fază cele mai multe perturbări în operațiuni. Banca Română de Dezvoltare – Group Société Génèrale a fost prima la care au apărut probleme. Banca a anunțat intenția de a splita acțiunile sale, care în prezent au valoarea nominală de 5.000 de lei, în cinci acțiuni de 1.000 de lei. în Bursă s-a înțeles însă că acestea deja au fost splitate, fapt care a dus în prima zi a săptămînii la scăderea cu circa 21% a prețurilor de tranzacționare. Apoi a apărut o neînțelegere în privința anunțatei majorări de capital social, care prezintă interes pentru faptul că se distribuie acțiuni gratuite celor care dețin acțiuni BRD. În primă fază, banca propunea distribuirea unei acțiuni gratis pentru cinci acțiuni deținute după splitare, avînd ca dată de referință 20 noiembrie. Dar a intervenit Comisia Națională a Valorilor Mobiliare, introducînd în această ecuație o așa-numită dată de înregistrare, despre care nimeni nu știe cum să o interpreteze. În aceste condiții, acțiunile BRD au fost suspendate marți de la tranzacționare, fapt care a stîrnind nedumerire și semne de întrebare inclusiv pentru oficialii băncii și brokerii din ringul Bursei. Pentru a limpezi lucrurile, staff-ul BRD a anunțat amînarea majorării de capital social pînă cînd CNVM va lămuri ce se întîmplă. Deci este probabil ca aceste acțiuni să intre din nou în ring de luni, 25 noiembrie a.c.
Cea de a doua bancă listată la Bursă, Banca Transilvania Cluj Napoca, a avut de asemenea de înfruntat o săptămînă grea. Arestarea fostului președinte al băncii, Iosif Pop, în scandalul care privește sucursala băcăuană a instituției a dus la clătinarea acțiunilor la Bursă, în condițiile în care acestea se înscriu în mod obișnuit printre cele mai lichide acțiuni, cu prețuri care depășesc de trei ori valoarea nominală. După arestarea fostului director general, acțiunile au pierdut într-o singură ședință, cea de miercuri, mai mult de 10% din preț, scăzînd de la 3.600 la 3.250 de lei, la o valoare nominală de 1.000 de lei. Dată fiind situația, conducerea băncii a suspendat operațiunile, inițial pînă joi. Dar joi, la deschiderea Bursei, oferta de acțiuni Banca Transilvania era mult peste cererea de acțiuni, trădînd nervozitatea deținătorilor. Conducerea băncii a suspendat din nou tranzacțiile și a dat un nou comunicat de presă, pentru a explica acționarilor cum stau lucrurile. Vineri, operațiunile au fost reluate, iar prețurile și-au revenit.
În condițiile în care cele două bănci cotate au avut probleme, iar alte cîteva firme interesante pentru investitori – Sicomed București, Agras Omniasig, Bermas Suceava – au fost suspendate de la tranzacționare pe motiv de adunări generale ale acționarilor, greul în Bursă în această săptămînă a picat pe acțiunile SIF-urilor, a SNP Petrom și Antibiotice Iași. Nervozitatea jucătorilor din ring s-a manifestat la aceste acțiuni, care au pierdut mai mult sau mai puțin la prețuri. SIF Moldova, de exemplu, a ajuns din nou la 2.650 de lei/acțiune, prag pe care nu-l mai atinsese de ceva vreme. Este adevărat că vineri SIF-urile au recuperat terenul pierdut.
Aerostar a dat peste cap Bursa pentru o zi
Interesant este că și acțiunile unei firme băcăuane, Aerostar, au dat peste cap pentru o zi operațiunile din Bursă. Firma a anunțat intenția de a-și majora capitalul social, de data asta nu prin aportul în numerar al acționarilor, ci din rezerve proprii, urmînd a distribui acțiuni gratuite. Proporția propusă este de 55 de acțiuni nou emise pentru 35 de acțiuni deținute. Cumpărătorii au dat miercuri năvală, ridicînd prețul maxim la 59.000 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 25.000 de lei. Din cauza depășirii pragului de creștere de 15% – care se aplică în mod curent -, acțiunile au fost oprite de la tranzacții, pînă cînd Comitetul Bursei a ridicat bariera. Joi, prețurile au mai scăzut, dar tot s-au dus la 50.000 de lei/acțiune. Efervescența a fost justificată, întrucît vineri Aerostar a fost suspendată de la tranzacționare, deoarece AGA are loc pe 6 decembrie a.c.
O altă firmă care a dat bătăi de cap investitorilor a fost Uton Onești, dar din alte motive. Firma din Onești nu este înscrisă la cota Bursei, dar acțiunile ei se tranzacționează prin sistemul electronic al instituției, motiv pentru care i se aplică anumite reguli bursiere. O firmă din Tîrgu Jiu, Siatra Prod, a lansat o ofertă publică de preluare a 49,9% din acțiunile Uton. Dar în săptăîmîna precedentă alte două societăți comerciale, Metal Invest Grup Dărmănești și Măgura SA din Tîrgu Ocna au făcut și ele oferte publice pentru pachete asemănătoare. Din acest motiv, Siatra Prod a amendat oferta, ridicînd prețul acțiunii la 54.000 de lei. În aceste condiții, prețurile de tranzacționare pe Bursă au ajuns la 53.000 de lei/acțiune, iar cererea este mult mai mare decît oferta. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns