În general, prin tuse, organismul încearcă să elibereze căile respiratorii de mucozități și corpuri străine. Pe lîngă accesele de tuse sau răgușeală, se instalează frecvent senzația de ștrangulare, de sufocare și de greață. Tusea este însoțită aproape întotdeauna de guturai și de secreție nazală. Remedii sînt, însă, aproape la îndemîna oricui:
Suc de lămîie – stoarceți o lămîie, turnați peste suc un pahar de apă caldă îndulcită cu zahăr și beți sucul puțin cîte puțin, pe parcursul unei zile.
Sirop de morcovi – este un remediu foarte apreciat, care se prepară astfel: se amestecă un sfert de litru de suc de morcovi (storși) cu trei linguri de zahăr și puțină apă. Se lasă să fiarbă – amestecînd întruna – pînă începe să se îngroașe, ca un sirop. Doza zilnică este de 3-4 linguri.
De asemenea, se pot folosi ceaiuri de pin, patlagină, troscot, favitusin și un amestec de extracte: alun, castan sălbatic, propolis, ienupăr, măceș etc. Iată, însă, și tratamente ceva mai sofisticate:
Tusimun – este un amestec de patlagină, lemn dulce și valeriană. ECHINACEEA C – este indicată în stări caracterizate de scăderea imunității (infecții virale, infecții acute și cronice ale sistemului respirator).
IMUNOFORT – are în compoziție ghiara matei și ou de prepeliță și este recomandat în infecții ale căilor respiratorii superioare.
OU DE PREPELIȚĂ JAPONEZĂ – recomandat în astm bronșic
Va recomandam, de asemenea, un amestec de ceaiuri : soc, tei, pin, troscot, patlagină, asociat cu un amestec de extracte: alun, castan sălbatic, ienupăr, măceș etc. Iar dacă la acest tratament asociați unul dintre siropurile de PATLAGINĂ sau FAVITUSIN, care are în compoziție pin, scai vînăt și cimbrișor.
Usturoiul – se curăță cinci căței de usturoi, se zdrobesc și se amestecă cu trei linguri de zahăr și puțină apă. Se pun pe foc pînă ce dau în clocot, se lasă cinci minute și apoi se strecoară printr-un tifon. Se bea puțin cîte puțin, pe parcursul unei zile.
BRONCHOFORT – are în compoziție echinaceea, ou de prepeliță, cimbru, ulei de fenicul.
BRONCHOLIZIN – lemn dulce, patlagină, cimbru și este recomandat în afecțiuni acute și cronice ale aparatului respirator, răceli, stări postgripale, trei frați pătați, fenicul, patlagină.
ECHINACEEA – este indicată în stări caracterizate de scăderea imunității.
IMUNOFORT – are în compoziție ouă de prepeliță, recomandat în infecții.
PLANTUSIN – conține pin, patlagină, tei, scai vînat, cimbrișor. (Inginer Iuliana BARBU)
Lasă un răspuns