• datoriile de peste două miliarde și jumătate de lei și numărul de internări mai mic decît media pe ultimii ani pun funcționarea spitalului din Podu Turcului sub semnul întrebării • de la anul, unicul spital comunal din județ ar putea deveni o unitate pentru cazurile sociale
De ani buni, începutul lunii decembrie este unul dintre cele mai dificile momente pentru administrațiile spitalelor. La final de an, datoriile acumulate luni în șir apasă mai greu ca niciodată, puținii bani din visteriile unităților medicale abia reușind să acopere plata salariilor. Povara datoriilor nu i-a ocolit nici anul acesta pe directorii celor opt spitale din județ. La finele lunii octombrie, datoria totală a spitalelor se ridica la 74 de miliarde de lei, 48 dintre acestea fiind numai la medicamente. Din cortegiul cifrelor înșiruite ca datorie de către spitale, cea care nu poate fi justificată în întregime prin acordarea de servicii medicale către bolnavi este cea acumulată de spitalul din Podu Turcului. Singurul spital comunal din județ acumulase în primele zece luni ale anului peste două miliarde și jumătate de lei la capitolul datorii. Sumă care i-a făcut pe șefii Casei Asigurărilor de Sănătate să declare public, la jumătatea acestei luni, că spitalul se apropie vertiginos de faliment. „Valorea datoriilor este disproporționată față de numărul serviciilor medicale care se efectuează în acest spital. Cu trei medici care lucrează la patul bolnavului nici nu se pot presta servicii medicale a căror decontare să țină în spate un spital întreg, iar doctorii tineri plecați la specializare nu cred că se vor întoarce să muncească la țară. Din punct de vedere al numărului populației din zonă și a poziționării, spitalul este bun, dar o unitate medicală fără medici nu poate exista. În această situație, spitalul din Podu Turcului nu va mai putea funcționa, ci va trebui să fie transformată într-o unitate socială”, declară Oana Chelaru, director al CAS. Scăpat la începutul acestui an de sita Ministerului Sănătății, care a declanșat un control la sînge printre spitalele comunale din țară, spitalul din Podu Turcului pare a nu mai avea cale de scăpare de acum în colo. Nu doar datoriile mari pentru un spital comunal sînt motivul pentru care unitatea medicală a intrat în linia dreaptă spre desființare, ci și faptul că numărul bolnavilor care sînt tratați în paturile acestuia este din ce în ce mai mic. „Numărul foarte mic al medicilor specialiști atrage după sine și un număr restrîns de pacienți care pot fi tratați. Din această cauză, numărul internărilor pe care se semnează la începutul anului contractul nu poate fi atins. Din august și pînă acum, am fost nevoiți să retragem chiar bani de la Podu Turcului. Este vorba de 600 de milioane de lei, care nu se justificau prin internări. De la anul este foarte clar că spitalul comunal trebuie să sufere o transformare, pentru că problemele se vor acutiza. Nici Consiliul Local al comunei nu este suficient de puternic pentru a prelua spitalul cu toate lipsurile lui”, a continuat Chelaru.
Varianta transformării spitalului comunal într-unul pentru cazuri sociale pare singura valabilă, susținută atît de reprezentanții CAS, cît și de cei ai Direcției de Sănătate Publică. Pentru desființarea lui ca spital și transfomarea în centru de sănătate este nevoie însă de avizul Ministerului Sănătății (MS), act care ar putea veni oricînd de la București. Semnale că spitalele în care numărul de medicii este foarte mic ar urma să fie desființate au fost transmise recent și de președintele Casei Naționale, înalt oficial din Sănătate intrat recent în subordinea MS. La începutul acestei săptămîni, la o întîlnire cu directorii caselor de asigurări, Eugen Țurlea i-a atenționat pe aceștia că spitalele comunale și din orașele mici, unde datoriile acumulate nu sînt justificate prin activitate medicală vor fi supuse unei evaluări drastice. Cum va ieși spitalul din Podu Turcului din această nouă evaluare rămîne de văzut la anul. Pînă atunci, datoriile unității medicale comunale se vor apropia de trei miliarde de lei, restanță care nu mai poate fi ștearsă decît printr-o nouă rectificare. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns