• circa 80 de persoane s-au adunat ieri în fața primăriei pentru a protesta că nu și-au primit salariile din luna aprilie • șefii primăriei nu au soluții și spun că vina este a Consiliului Județean, care nu a alocat banii necesari
Sediul primăriei din Moinești a fost luat ieri cu asalt de circa 80 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap din localitate. Oamenii s-au dus la primărie nemulțumiți că nu și-au primit salariile din luna aprilie și au cerut să li se dea banii pentru munca prestată. Șefii primăriei nu au însă cum să rezolve situația, pentru că nu dispun de sumele necesare. În atare situație, ei au aruncat pisica în ograda Consiliului Județean, instituție care, spun ei, nu le-au virat salariile însoțitorilor.
Însoțitorii handicapaților s-au strîns în fața primăriei din Moinești în cursul după-amiezii. Oamenii erau extrem de furioși că muncesc pe degeaba. Acum, în prag de sărbători, cînd toată lumea se chinuie să adune bani pentru a avea ce pune pe masă, cei 68 de asistați nu au nici de unele. „De unde să avem bani, dacă nu ne-au mai dat nici un ban din luna aprilie. Acum că am făcut grevă, au mai scos niște fonduri și ne-au plătit salariul pe aprilie, dar pentru celelalte șapte luni nimeni nu știe cînd vom primi lefurile. Cu ce să trăim. Avem acasă oameni bolnavi și n-avem nici să le cumpărăm medicamente. Ce să facem, să-i aruncăm în stradă? Nu putem, că sînt ai noștri, și ei pe asta mizează cînd ne tot amînă de la o lună la alta”, ni s-au plîns greviștii.
Vasile Ailincăi, primarul din Moinești, a recunoscut că greviștii nu și-au primit salariile, dar a explicat că nu are ce face. „Le-am plătit salariile pe luna aprilie”, a afirmat primarul, care pentru mai multe informații ne-a sugerat să-l contactăm pe Nicolae Catana, secretarul primăriei. Și acesta din urmă a spus că oamenii mai au de primit bani, dar că primăria nu dispune de sumele necesare. „Și salariile din aprilie au fost plătite din sursele proprii ale primăriei din Moinești”, susține secretarul Catana. El ne-a explicat că fondurile pentru acești angajați ai administrației locale vin de la Consiliul Județean, din cotele din TVA. Pentru asistenții personali, pînă la sfîrșitul anului, ar fi necesar aproape un miliard de lei, sumă pe care CJ Bacău nu a virat-o Primăriei Moinești. „La rectificarea bugetară din toamnă, noi am cerut Consiliului Județean acești bani, însă n-am primit nimic. Și anul acesta am intrat cu datorii la acest capitol, din 2001. Anul trecut mai aveam de plătit salariile pe șase luni, iar cu banii primiți în acest an am achitat lunile restante din 2001, apoi pînă în aprilie și după aceea ne-am blocat”, a recunoscut secretarul Catana. El a spus că nu există soluții pentru însoțitorii handicapaților din oraș. Oamenii ne-au declarat, însă, că nu vor pleca din fața primăriei pînă nu își vor primi drepturile bănești.
Reamintim că în luna iulie a acestui an, și asistenții personali din comuna Izvoru Berheciului au făcut grevă pentru că nu-și primiseră salariile. Atunci, aproape o sută de persoane – bătrîni, copii și bolnavi – au venit în marș, pînă la Bacău, pentru a-și cere drepturile. Lor li s-a promis într-o primă fază că vor primi salariile, însă nu s-a întîmplat așa. La două zile după aceea, însoțitorii handicapaților au venit din nou pe jos pînă la Prefectura din Bacău, preț de 30 de kilometri, să-și caute dreptatea. După ore de mers prin ploaie, frig și fără mîncare, șefii Consiliului Județean și cei ai Prefecturii n-au coborît din Palat pentru a discuta cu protestatarii. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns