• chiar dacă unul dintre „patroni” este în spital, teama bîntuie nopțile bătrînului
Gheorghe Lazăr are 77 de ani și trăia în liniște pînă acum cîteva luni. El are o casă la ieșirea din municipiul Onești, spre Mănăstirea Cașin, pe Șoseaua Scutarului, la numărul 12, în imediata apropiere a unor vile impunătoare, care sfidează modesta lui locuință. Pensionar, bolnav și cu venituri mici, el a acceptat să închirieze o cameră pentru doi „oameni de afaceri” care doreau să mute acolo o secție de producție pentru confecționarea de lavete. Adică o mică afacere destul de rentabilă. Toate bune, numai că bătrînul s-a trezit, după numai cîteva luni, cu datorii de milioane la energia electrică și cu teama că nu mai poate sta noaptea în casă.
Păcăleli de 1 septembrie
Pe 1 septembrie 2002, Gheorghe Lazăr a acceptat ca Munteanu Cătălin și Stoian Sorin să mute o secție de croitorie într-o cameră din casa lui, cerînd o chirie de 500.000 de lei lunar, plus plata consumului de energie electrică. Cei doi i-au spus că sînt proprietarii unei firme profilată pe confecționarea de lavete și că au atît de multe comenzi, încît nu le pot face față. „I-am primit cu dragă inimă, în speranța că sînt oameni serioși și că se vor ține de cuvînt. Vroiam să-mi completez veniturile mici pe care le am. Oricum, ei au spus de la început că vor sta la mine numai pentru o perioadă foarte scurtă”, ne-a declarat bătrînul. Cei doi „patroni” s-au grăbit să intre în spațiul pus la dispoziție, l-au amenajat și și-au instalat, pentru început, o singură mașină de cusut, un triploc, aducînd și cîteva sute de kilograme de deșeuri textile necesare producției de lavete. Ulterior, au mai fost montate în casa lui Gheorghe Lazăr încă două asemenea mașini, la care au lucrat cinci femei. Fără nici o formă legală, fără nici un simplu contract de muncă și, deci, fără nici o posibilitate de a-și cere drepturile.
Greșeala lui Gheorghe Lazăr a fost că a mers pe încredere și nu a încheiat nici un contract cu „patronii”. Între ei a existat doar o înțelegere verbală, la care au fost martore mai multe persoane: gazda s-a angajat să pună spațiul la dispoziție, iar chiriașii trebuiau să plătească 500.000 lei chirie pe lună, plus consumul de energie electrică. Lucrurile au mers bine, pentru secție, două luni și ceva, timp în care bătrînul a primit cîțiva bani „scăpați” din cînd în cînd. Însă acesta nu bănuia că sub acoperișul lui se săvîrșeau ilegalități pentru care putea fi tras la răspundere. „Am aflat de la fetele care munceau la mașină că munceau la negru și că patronii, de fapt, nu au nici o firmă! Tot ele mi-au spus că lavetele sînt livrate fără forme legale. Acum, m-am trezit că nici mie nu mi-au plătit factura la energia electrică, așa cum au promis inițial. Ceea ce vreau eu este să își achite consumul de energie electrică, care se ridică la cîteva milioane”, a mai declarat Gheorghe Lazăr.
De mai bine de o săptămînă, în secția clandestină a celor doi afaceriști nu mai lucrează nimeni. Bătrînul trebuie să-și recupereze banii pe energia electrică, oeste 500 kw, iar fostele angajate și-au dat seama în cele din urmă că au fost trase pe sfoară și așteaptă să li se dea banii cuveniți. Unul dintre pretinșii patroni, Cătălin Munteanu, s-a internat de cîteva zile la spitalul din Tîrgu Ocna pentru o gravă boală de plămîni, iar celălat a dispărut. Bătrînul s-a adresat poliției Onești și ziarului nostru, pentru ajutor: „Mi-e frică de ei și vă rog să mă păziți! Nu vreau să mă omoare! Am fost și la Poliție, iar dacă-mi plătesc consumul de lumină, nu mai am nimic cu ei. Dar, pînă atunci, nu le voi permite să-și ia mașinile de la mine, chiar dacă intenționează să-mi spargă casa”. (Daniel GORUN)
Lasă un răspuns