Creșteri salariale nesemnificative pentru funcționarii publici
• salariile angajaților din sectorul bugetar vor fi majorate în 2003 cu 15 la sută, în două tranșe • în ianuarie, salariile funcționarilor publici vor fi majorate cu numai trei procente • statisticienii consideră majorările „nesemnificative” • ei nu au primit nici sporul de confidențialitate
Salariile salariaților din sectorul bugetar vor fi majorate în luna ianuarie cu 6%. Măsura a fost aprobată de guvernanți în ședința de săptămîna trecută, care au mai adoptat, totodată, cîteva ordonanțe de urgență prin care sînt aduse reglementări privind salarizarea personalului din sectorul bugetar. Astfel, salariile personalului bugetar, precum și indemnizațiile personalului care ocupă funcții de demnitate publică, se majorează în doua etape. Prima majorare, reprezentînd un procent de 6%, va fi aplicată începînd cu data de 1 ianuarie 2003. O a doua majorare salarială va avea loc de la începutul lunii octombrie, cînd bugetarii vor primi salarii mai mari cu 9%. Creșterile salariale ce vor fi acordate în cele doua etape în anul 2003 vor acoperi integral indicele mediu de creștere a prețurilor în anul 2003 față de luna decembrie a acestui an, care este de 8,1%. În acest fel se realizează o creștere reală a salariului cu 3%. Limitele maxime prevăzute de acest act legislativ cuprind, pe lîngă cele două majorări salariale din luna ianuarie, respectiv luna octombrie, și creșterile pensiilor și ale altor drepturi de asigurări sociale. Acest lucru oferă posibilitatea personalului nou încadrat să aibă același nivel de salarizare cu personalul existent, la încadrarea pe aceeași funcție.
Cu țîrîita și pentru funcționarii publici
Guvernanții au adus o seri de reglemetări și asupra sistemului de salarizare a funcționarilor publici în anul 2003. S-a urmărit în acest fel crearea unui sistem unitar de salarizare aplicabil tuturor
funcționarilor publici, crearea unei ierarhizări a sistemului de salarizare pe categorii, clase și grade, precum și remunerarea funcționarilor publici în raport cu rezultatele obținute. Sistemul de salarizare prevăzut de acest act legislativ cuprinde salariile de bază, sporurile, premiile, stimulentele și alte drepturi financiare de care funcționarii publici ar urma să beneficieze în anul 2003. Nivelurile salariilor funcționarilor publici din ministere și serviciile descentralizate au fost construite pornind de la nivelul maxim avut în prezent, la care s-a adaugăt o majorare de 3 % în luna
ianuarie și o creștere de 4,5 % în luna octombrie. La consiliile locale s-a acordat o majorare de 6 % în luna ianuarie și de 9 % în luna octombrie. „Textul actului legislativ lasă loc la interpretări atunci cînd precizează drept dată de referință pentru majorare luna septembrie. Dacă este vorba despre luna septembrie a anului 2002, majorarea salarială este doar ipotetică, atîta vreme cît în luna octombrie a acestui an a mai fost aplicată o majorare salarială cu un procent mai mare decît cel prevăzut în textul ordonanței de urgență. Cît privește posibilitatea de premiere a funcționarilor publici, actul precizează că aceștia pot beneficia de stimulente, dar nu este prevăzută și obligativitatea existenței premiilor”, a precizat Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău. Salariul de bază minim pentru un proaspăt angajat cu studii superioare a fost majorat la trei milioane de lei, 2,7 milioane de lei va primi lunar un debutant cu studii superioare de scurtă durată, iar unul cu studii medii va avea un salariu de bază în valoare de 2,6 milioane de lei. De salariile de merit vor putea beneficia 20% din numărul total al angajaților instituției prevăzut în statul de funcții, personalul de execuție din trezorerii va beneficia de un spor pentru condiții deosebite de muncă de 10%.
Elena Jipa, liderul de sindicat al angajaților Direcției Județene de Statistică (DJS) Bacău, este nemulțumită de prevederile noilor acte normative adoptate de Guvern. „Creșterea salarială este nesemnificativă”, spune Jipa. Statisticienii mai sînt nemulțumiți de faptul că una din cele importante doleanțe a lor nu a fost satisfăcută. Este vorba de sporul de confidențialitate, de la care acești specialiști și-au luat adio. Statisticienii se consideră îndreptățiți să beneficieze de acest spor, deoarece ei lucrează cu informații furnizate de agenți economici și alte instituții, pe care, prin statutul profesiei, nu au voie să le divulge.
O poziție oficială referitoare la majorările operate de Guvern și la noul sistem de salarizare este așteptată săptămîna aceasta din partea liderilor sindicatelor funcționarilor publici.
Mărunțiș și pentru controlorii Curții de Conturi
O altă ordonanță de urgență adoptată de Executiv săptămîna trecută prevede majorări salariale și pentru controlorii financiari ai Curții de Conturi a României. Indemnizația controlorilor financiari ai Curții de Conturi se va majora cu 6%, începînd de la 1 ianuarie 2003, și cu 9% de la 1 octombrie 2003, față de nivelul din luna septembrie. Majorarea se aplică și pentru personalul la care este stabilit un singur nivel al indemnizației. Se crează astfel posibilitatea ca personalul nou încadrat să aibă același nivel de salarizare cu personalul existent, dacă sînt încadrați pe aceeași funcție. Promovarea controlorilor financiari în anul 2003 se poate face în limita numărului de posturi aprobate prin statul de funcții și cu încadrarea în nivelul alocațiilor bugetare aprobate pentru cheltuielile cu salariile. (Elena SOLOMON, Florin POPESCU)
Lasă un răspuns