Nu știu cum sunt alții, dar eu cînd mă gîndesc că nu sînt în clasa a 12-a și totuși sînt la fel de neinformată despre Bac și intrarea la facultate ca și ei, mă apucă groaza. Toți profesorii au grijă să ne amintească că acușica se aproprie Bac-ul și la noi, și să ne apucăm de învățat la obiectele pe care le vom da. Marea întrebare este la ce vom da? Pentru că noi nu știm. Nu aveam nici cea mai mică idee. Și cum să ne apucăm de învățat de acum cînd nu știm nimic sigur despre obiectele care o să fie scoase sau lăsate ca probe. Să învățam ca niște zăpăciți și apoi să ne scoată materia? Așa ceva nu se poate! Și la urma urmei, ce o să fie obligatoriu, ce nu, care probe o să avem la alegere, nu se știe. Noi o să purtăm cu mîndrie o emblemă: „cobaii învățămîntului romînesc”, pentru că tot de la noi s-a început reforma și văd că are de gînd să continue tot cu noi. Și vorba lui Caragiale: „dacă e vorba de trădare, trădare să fie. Dar să o știm și noi.”
Tot noi trebuie să ne gîndim la ce facultate vom da. Nu avem nici o idee. Nici măcar nu știm ce fel de facultăți sînt, ce se cere, ce vor de la noi. Dacă e vorba de medii, apoi să tragem pentru medii mari, dar întrebarea e, iar, la care medii. La toate? Nu e posibil, că nu suntem genii! Hai să facem pregătire de pe acuma, pentru a nu mai avea de învățat așa de mult într-a 12-a. Oameni buni, nu dă banul pe nimeni afară din casă, și a merge la pregătire cu ochii închiși, fără să ai o siguranță, nu prea merge.
O să ni se răspundă că noi trebuie să știm spre ce domeniu o să ne îndreptăm. Da’ de unde! Sîntem chiar aierieni. Pentru că vrem să mergem undeva unde ne place și care să ne asigure că o să avem un trai mai bun decît părinții noștri. Și ce să alegem? Să fim profesori cu un salariu de mizerie și să ne apucăm să facem pregătire la negru, ori un medic care face șapte ani de facultate și poate ajunge oricînd un șomer? Poate avocat, profesie în care trebuie să ai sute de milioane puse deoparte pentru a face stagiatura pe lîngă cineva important, să fi sigur că nu o să mori de foame? Acestea sînt șansele noastre! Acum, la învățat cu noi! Și totuși, la ce să învăț? (Andreea CEASĂR)
Lasă un răspuns