• ei au efectuat reparații la un furnal din Copșa Mică • lor li s-au adăugat alți 20 de localnici și 18 angajați a unei firme din Hunedoara • oneștenii sînt internați la Clinica de Boli Profesionale și Medicină Recuperatorie din Iași • ITM Bacău a demarat ancheta pentru a stabili dacă este un accident colectiv de muncă
12 muncitori din Onești care au plecat sănătoși să muncească la Copșa Mică, trimiși de SC Conrepi SRL din Onești, la care erau angajați, s-au întors acasă grav bolnavi. Ei au fost intoxicați cu plumb și au fost trimiși de urgență la Iași, unde sînt internați și acum. Nimeni nu știe deocamdată cum a fost posibilă intoxicarea lor, nici a celor 20 de localnici din Copșa Mică și a altor 18 angajați la o firmă hunedoreană. Muncitorii oneșteni trebuiau să execute o lucrare de revizie și reparație la un furnal al firmei Sometra Copșa Mică, unde se produc lingouri din materiale neferoase. După ce s-au întors acasă, muncitorii au început să acuze probleme de sănătate.
„Conrepi a avut de înlocuit niște trasee de aer cald la SC Sometra Copșa Mică. Lucrarea a început în data de 11 septembrie și a fost finalizată pe 31 octombrie. În perioada cît s-au desfășurat reparațiile, Ovidiu Samson, sudor, de 30 de ani, a fost internat, pe 25 octombrie, la spitalul din Copșa Mică și apoi a fost mutat la Avrig. De aici a fost dus acasă”, ne-a declarat Ion Barbu, inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău. Reîntorși la Onești, muncitorii au început să se simtă rău și au acuzat dureri la încheieturile mîinilor și picioarelor, constipație sau diaree și dureri abdominale. Ei au fost examinați de medicul firmei oneștene, Adrian Popovici, care i-a suspectat de intoxicație cu plumb. „Faptul că toți aveau aceleași simptome m-a făcut să-mi dau seama că este vorba despre o intoxicație cu plumb. Deoarece astfel de cazuri necesită internare urgentă și asistență medicală specializată, le-am eliberat celor 11 muncitori bilete de trimitere la Iași, unde există condițiile necesare pentru a fi îngrijiți”, ne-a declarat doctorul de la Conrepi. El a ținut să precizeze că a anunțat imediat conducerea firmei despre cei 12 muncitori bolnavi.
Oamenii sau ajuns la Clinica de Boli Profesionale și Medicină Recuperatorie din Iași. Aici au stat internați pentru investigații între 11 și 22 noiembrie, după care au fost trimiși acasă. Pentru că s-au simțit rău, muncitorii din Onești au fost reinternați la Iași, pe 2 decembrie, și se află și acum în spital. „Deoarece tratamentul în astfel de cazuri este mai complex, pacienții s-au întors la Iași pentru alte cîteva zile de asistență medicală specializată”, spune doctorul Popovici.
Conducerea Conrepi a ascuns accidentul
Deși muncitorii au ajuns la Iași acum mai bine de o lună, conducerea firmei Conrepi a ținut ascuns incidentul de ochii autorităților. „Noi am fost anunțați de această intoxicație abia în cursul dimineții de luni, 16 decembrie, cînd am fost sunați de firma la care sînt angajați cei 12 muncitori. Rămîne de cercetat de ce am fost anunțați așa de tîrziu, cu toate că legea prevede că firma are obligația de a ne anunța imediat de un eventual accident de muncă. Este cert că au fost intoxicați cu plumb. Problema este că nu știm sigur dacă e vorba de o intoxicație acuta sau cronică. Diagnosticul lui Samson este de intoxicație cronică și în acest caz este vorba de boală profesională, dobîndită în timp. În acest caz, ancheta revine Direcției de Sănătate Publică din Sibiu. În cursul zilei de mîine (azi, n.r.) așteptăm buletinele de analiză și pentru restul muncitorilor, pentru a ști și diagnosticul lor. Dacă este intoxicație acută, atunci avem de-a face cu un accident de muncă colectiv, iar ancheta va fi făcută de Inspecția Muncii București și de noi”, ne-a mai spus Ion Barbu.
Ceilați 11 muncitori intoxicați cu plumb sînt: Ion Bîrhală (șef formație, 48 de ani), Costel Baur (lăcătuș, 40 de ani), Gheorghe Bîrlă (sudor, 29 de ani), Andrei Butnaru (șofer, 51 de ani), Ion Duhaliu (zugrav-vopsitor, 44 de ani), Viorel Ghinia (sudor, 46 de ani), Nicolae Iurac (lăcătuș, 35 de ani), Vasile Matei (lăcătuș, 27 de ani), Neculai Mihalcea (sudor, 48 de ani), Vasile Talabă (lăcătuș, 45 de ani), Costică Zărnescu (sudor, 40 de ani). În cursul dimineții de ieri, Ioan Andrei, inspector șef adjunct la ITM Bacău s-a deplasat la Onești, la sediul firmei, pentru a demara primele cercetări asupra împrejurărilor producerii acestei intoxicații colective cu plumb.
Contactat telefonic, Sergiu Blajevschi, director general al Conrepi Onești, a refuzat să comenteze în vreun fel accidentul. După ce a spus că nu avem ce discuta, ne-a trîntit telefonul în nas. Așa, ca să nu ne mai mirăm că boala celor 12 muncitori a fost ascunsă mai bine de o lună.
„Intoxicația cu plumb poate afecta sistemul nervos, sistemul digestiv și poate avea efecte reumatismale. Boala se poate trata dacă este depistată la timp”, ne-a declarat Angela Văcărăscu, medic de medicina muncii la Policlinica din Onești. Intoxicația cu plumb poate duce la tulburări neuropsihice, în funcție de concentrația plumbului. Medicii spun că aceasta poate fi cronică (cunoscută și sub denumirea de saturnism), caz în care pacientul prezintă tulburări gastrice și dureri de burtă, agitație, iritabilitate, anemie, convulsie și chiar comă. În cazul intoxicației acute, pacienții au stare de vomă și colici intestinale. O doză de 15 grame de oxid de plumb intrat în organism este suficient pentru a produce moartea unui om. Boala se tratează, dar necesită un tratament care poate ajunge pînă la 12 luni.
Soarta celor 12 salariați de la Conrepi a intrat nu doar în vizorul ITM, ci și în atenția autorităților județului. „Este foarte grav ceea ce s-a întîmplat. Știu că este vorba despre un accident de muncă, dar aștept rezultatele analizelor, care să confirme această ipoteză. Situația a intrat în atenția noastră, ca una de o gravitate aparte”, ne-a declarat prefectul județului, Radu Cătălin Mardare. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns