• de pe 13 decembrie, bancnotele de hîrtie de 50.000 de lei, puse în circulație în 1996, au fost retrase • ele nu mai pot fi schimbate decît la bănci • concomitent, mai circulă încă bancnote de hîrtie de aceeași valoare, dar emise în 2000 • băcăuanii nu știu că trebuie să aleagă vioara maron în locul petei aurii • nici agenții economici nu au cunoștințe suficiente • toți fug de bacnota de 50.000 de lei ca dracul de tămîie
Banca Națională a României (BNR) a scos din circulație, încă de acum trei luni, bancnotele de 50.000 de lei, din hîrtie, puse în circulație în 1996. De pe 13 decembrie, acestea nu mai pot fi schimbate decît la bănci. În același timp, sînt în circulație și sînt valabile bancnotele de aceeași valoare, emise în 2000, tot din hîrtie, care au drept semn distinctiv o vioară maron. Decizia BNR a provocat o mare bulibășeală, atît în rîndul populației, cît și al agenților economici. „Nu știu ce să mă fac și care sînt bancnotele bune. M-am dus la piață și am dat o bancnotă de hîrtie și nu mi-a primit-o. M-a întrebat dacă nu am una de plastic sau o hîrtie de 100.000 de lei. Nu aveam pentru că abia primisem salariul pe care mi l-au dat numai în bancnote de 50.000. Eu acum ce fac cu banii ăștia?”, se întreabă retoric Marian Dumitrașcu, unul dintre mulții pățiți cu bancnotele de 50.000 de lei în aceste zile. Circul bancnotelor este mult mai amplu decît această întîmplare. Călătorii din mijloacele de transport din municipiul Bacău au avut de luptat cu refuzul taxatoarelor de a primi bancnotele buclucașe. Așa a pățit o călătoare care a vrut să-și i-a bilet cu o astfel de bancnotă. Taxatoarea a refuzat-o fără drept de apel, spunîndu-i că „astea de hîrtie fără vioară nu mai sînt în circulație. Trebuie să mergeți cu ea la bancă”. Femeia nu pricepea în ruptul capului diferența dintre cele două bancnote. „Amîndouă sînt de hîrtie. De ce unele sînt valabile și altele nu? Și de ce mi le-au dat la salar, dacă nu mai sînt bune?”, vocifera indignată călătoarea. Discuția a antrenat, în scurt timp, majoritatea călătorilor din autobuz, care țineau isonul călătoarei. Un domn liniștit s-a bagat în discuție și i-a lămurit pe ceilalți. „S-au scos din circulație numai bancnotele de hîrtie de 50.000 de lei care au pe ele o pată aurie și nu acelea cu vioara maron. Cu un pic de voință se face ușor diferența dintre bani”, i-a explicat el femeii.
La o alimentară un model similar. O bătrînică a scos din batistă o bancnotă de 50.000 de lei pentru a cumpăra o pîine și o pungă de orez. Vînzătoarea i-a luat banii, s-a uitat la ei și i-a zis că nu-i poate primi pentru că au ieșit din circulație. Bătrîna a început să plîngă. Erau ultimii ei bani și trebuiau să-i ajungă și pentru întoarcerea la Faraoani.
Toată nebunia cu diferența dintre cele două bancnote a pornit de la faptul că oamenii au strîns la ciorap bani pentru apropiatele sărbători de iarnă. Ca să nu mai punem la socoteală că astfel de bancnote au fost date chiar la salarii sau la pensii. E drept că într-un procent redus, dar de-ajuns să creeze neplăceri posesorilor lor. (C.T., M.R.)
pe raster
Bancnotele de 50.000 de lei, ediția 1996, mai sînt primite doar la bănci
De la sfîrșitul săptămînii trecute, comercianții nu mai au voie să
accepte de la clienți bancnotele de 10.000 de lei – emisiunea 1999
și de 50.000 de lei – emisiunea 1996, deorece se scot din circulație.
Aceste tipuri de bancnote, ambele din hîrtie, mai pot fi
preschimbate la bănci, pînă la sfîrșitul anului, iar din 2003, doar la
Banca Națională a României. Dacă în privința biletelor de 10.000 de
lei care se scot din circulație lucrurile sînt clare, nu același lucru se
întîmplă cu bancnotele de 50.000 de lei din hîrtie care nu mai pot fi
folosite pentru plăți la comercianți. Asta, deoarece în circulație sînt
două tipuri de bilete din hîrtie cu valoarea de 50.000 de lei: ediția
1996 (anul scris cu minuscule în stînga), cu o pată aurie lîngă
chipul lui George Enescu, și ediția 2000 (anul scris cu minuscule în
stînga), cu o vioară maro lîngă chipul lui George Enescu.
„Bancnotele din ediția 2000 sînt în circulație, pe cînd cele din 1996
au fost retrase deja în proporție de 95 la sută”, informează Ștefan
Sînbotin, directorul Sucursalei BNR Bacău. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns