Pentru cei care nu au reușit să își crească un godac în gospodăria proprie dar doresc să audă în bătătură un guițat de purcel de Ignat, a început goana prin tîrguri și oboare. Oborul din Șerbănești a fost luat cu asalt în ultimele săptămîni de sute de băcăuani aflați în căutare de purcei. Pe fundalul unei cereri ridicate, prețul nu a coborît sub 35.000 lei/kilogram, în timp ce prețul maxim s-a situat în jurul valorii de 41.000 lei/kilogram. Cîntărit „din ochi”, porcul prețuit cam la 150 de kilograme de vînzător, nu are mai mult de o sută de kilograme după părerea cumpărătorului. Și un godac de două trei luni este destul de „pipărat” ca preț. Un purceluș de 20-30 de kilograme nu poate fi cumpărat în aceste zile cu mai puțin de 600-700.000 de lei.
Oferta galantarelor
Pentru cei care nu au găsuit un grăsun după plac și au plecat din obor cu mîinile goale, o alternativă ar fi raionalele de carne din piețele agroalimentare sau magazinele de specialitate. Un kilogram de carne de porc costă în jur de 100-120.000 de lei, mușchii pot fi cumpărați cu 140 – 150.000 de lei kilogramul, șunca nepreparată costă în jur de 50-60.000 de lei kilogramul, organele de porc 70-80.000 de lei, iar o pungă de intestine de porc gata curățate pentru prepararea cîrnaților costă 45 – 50.000 de lei. Chiar și șoricii pot fi cumpărați la kilogram. Cu 20-25.000 de lei poți pleca acasă cu o șungă plină de șoric, numai buni de rumenit pe tavă .
Este foarte important să cupărați carnea numai din locuri special amenajate : măcelărie, magazine alimentare, tarabe speciale din piețe agroalimentare. Puteți avea siguranța că produsele sînt controlate sanitar-veterinar. Nu cumpărați carne de la oricine si de oriunde. Carnea moale, în care intră degetele, care este jilavă și lipicioasă, este de proastă calitate, provine de la un animal bolnav sau este prea veche. Dacă vă păcăliți, totuși, și o cumpărați, faceți o tăietură în bucata de carne și mirosiți: în cazul în care în profunzime nu prezintă miros modificat (de mucegai, de încins, stătut sau alterat), puteți să o consumați, dar numai după ce a fost bine fiartă sau prăjită. Dacă mirosul este modificat atît la suprafață, cît și în profunzime, nu riscați consumarea ei!
Lasă un răspuns