Exact peste o săptămînă prăznuim ziua nașterii Mîntuitorului și fiecare român își dorește în casă tradiționalul brad de Crăciun. În acest an, se pare că tot mai puțini dintre noi vom avea parte de o asemenea bucurie. Cauza: prețul foarte ridicat: între 100.000 și 1.000.000 de lei, în funcție de specie și talia bradului. Cum vor rezolva băcăuanii dilema „între dorință și putință”, aflăm din răspunsurile primite la ancheta noastră.
Florin, 45 de ani, pompier PECO: „Sînt bolnav de pancreatită, sînt operat de 14 ori și din cauza sănătății șubrede nu-mi permit cumpărarea unui brad de Crăciun, deși am doi copii. Chiar dacă aceștia sînt de 16 și respectiv 18 ani, un brad în casă i-ar mai înveseli și ar aduce cu adevărat o atmosferă de sărbătoare, dar n-am bani să cumpăr, mai ales că brazii în acest an sînt cu bine peste 200.000 de mii”.
Cătălin Origa, 26 de ani, vînzător: „Slab am vîndut brazii în acest an. Chiar foarte slab pot spune: 2 -3 brazi pe zi, cam asta ar fi media. Sînt cam mari prețurile, este adevărat. Un brad de exemplu costă între 300.000 și 1.000.000 în funcție de înălțime și bogăția coroanei. Molizii și pinii sînt mai ieftini, între 100.000 și 300.000 de lei”.
Adrian Găină, 29 de ani, șofer: „Nu sînt clienți, nu știu ce se întîmplă: e prea devreme pentru a cumpăra brazi, mai este o săptămînă pînă la Crăciun, dar n-au oamenii bani, tare prost au mai mers vînzările. Sînt venit tocmai de la Lacul Roșu-Cheile Bicazului și în trei zile am vîndut maxim 30 de bucăți. Nu știu dacă neapărat prețul e prea mare sau se pierde această tradiție din cauza lipsei banilor”.
Constantin Bălan, 67 de ani, pensionar: „Eu cumpăr de vreo patruzeci de ani încoace în fiecare an brad, dar cu toate că în acest an sînt destul de scumpi, voi cumpăra și de acest Crăciun. Prefer bradul natural și nu cei artificiali, pentru că așa este tradiția străbună. Nu voi renunța la această tradiție, chiar dacă pensia pe care o am sînt nevoit să o drămuiesc foarte bine”.
Alina Cojocaru, 21 de ani, casnică: „Am copil de un an și 4 luni și deși e mic și nu realizează încă evenimentul, pentru că așa am fost obișnuiți de mici să avem în fiecare an de Crăciun brad în casă, în anul acesta am dat 200.000 de lei pe el, pentru că mi-am permis. Sper să se întîmple același lucru și în anii ce urmează, mai ales că tradiția impune un brad, sau măcar un molid sau pin să ai în casă de sărbători”. (A consemnat Alina Tănăsescu)
Lasă un răspuns