• în bugetul pentru anul 2003, Consiliul Județean nu a alocat nici un leu pentru casa memorială „George Bacovia” • temelia celei mai reprezentative clădire din oraș s-a înclinat serios în ultimul timp, existînd pericolul surpării părții dinspre stradă
În timp ce autoritățile alocă zeci de miliarde pentru construcția unor clădiri noi, cel mai reprezentativ monument cultural din orașul Bacău, casa memorială „George Bacovia”, își așteaptă sfîrșitul. Casa a început să se încline, semn că fundația a fost afectată, cel mai probabil de lucrările care s-au făcut la vilele din imediata apropiere. Prioritățile mai marilor județului, stabilite după criterii dintre cele mai ciudate, nu privesc și obiectivele de patrimoniu din oraș. Așa se explică de ce Consiliul Județean Bacău nu a alocat nici un ban pentru restaurarea ori consolidarea casei în care a trăit și a scris unul dintre cei mai importanți poeți români, George Bacovia.
În luna septembrie a acestui an, Consiliul Județean Bacău a aprobat trecerea Casei memoriale din administrarea Muzeului de Artă și Etnografie, în administrarea Bibliotecii Județene „C. Sturdza”. „Noi am solicitat 2,1 miliarde de lei pentru Casa Bacovia, dar nu am primit aprobarea pentru nici un ban. Consiliul nu a avut de unde, dar am primit promisiuni că anul viitor se vor găsi bani”, ne-a declarat Viorel Savin, directorul Bibliotecii Județene „C. Sturdza”. Cu aceleași proimisiuni a încercat să ne amăgească și Dumitru Bontaș, președintele Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Județean. „În dezbaterile bugetului pe 2003, din partea comisiei de cultură a existat un interes deosebit pentru casa memorială Bacovia. Președintele Neculai Lupu crede că se vor găsi sumele necesare pentru rezolvarea problemelor la acest obiectiv de patrimoniu”, ne-a declarat Dumitru Bontaș
Și, în timp ce autoritățile discută pe marginea banilor și a repartizării lor, fiecare arătîndu-și interesul și atît, Casa memorială „George Bacovia” se duce, încet, dar sigur, la vale. La propriu. Și cel care a ajuns la această constatare este scriitorul Doru Kalmuski, actualmente custode al casei. „Împreună cu un specialist în construcții, am efectuat un studiu preliminar și am constatat lucruri îngrijorătoare. Casa s-a înclinat cu un unghi de cîteva grade spre clădirea de alături. La degraderea produsă de timp, se adaugă și fundația clădirii, care s-a lăsat. Cu alte cuvinte, casa pleacă într-o parte, lucru vizibil și de pe trotuar, ne-a explicat Doru Kalmuski. Însă ceea ce mă întristează și mă pune pe gînduri este că, în timp, partea din față a casei se poate surpa”.
Numai proiectul de consolidare a clădirii costă 30 de milioane de lei. O analiză a structurii de rezistență a clădirii nu s-a făcut, evaluările efectuîndu-se pînă acum pe cale vizuală. Doar un studiu făcut de specialiști poate stabili dacă înclinarea casei se datorează sau nu construcțiilor alăturate, vilelor care s-au ridicat să sfideze, parcă, simbolul cultural al orașului. În lipsa unor reacții din partea autorităților, Casa „Bacovia” a intrat în agonie. Urmează miracolul sau moartea. (C. Gh.)
Lasă un răspuns