Recomandări privind achiziționarea jucăriilor
Jucăriile pot fi comercializate numai dacă nu pun în pericol viața, sănătatea sau securitate copiilor sau a unor terțe persoane. Utilizarea jucăriilor de către copii trebuie să se facă în deplină siguranță, producătorii trebuind să respecte o serie de cerințe considerate esențiale pentru securitatea utilizatorilor de jucării. Cazurile în care o jucărie poate fi periculoasă sînt:
– poate fi confecționată din substanțe ce pot produce intoxicații sau chiar otrăvire;
– poate răni pielea copilului prin tăiere datorită muchiilor și vîrfurilor ascuțite;
– poate să producă sufocare datorită unor piese mici din componența sa, care pot fi înghițite de copil;
– poate produce ștrangulare datorită șnururilor elastice, orbire datorită jucăriilor cu proiectile sau jucăriilor cu săgeți;
– poate provoca arsuri în cazul în care este confecționată din textile inflamabile.
De aceea se recomandă cumpărătorilor să fie atenți la jucăriile care ajung în mîinile copiilor procedînd astfel:
– citirea cu atenția a instrucțiunilor de pe ambalajul jucăriei și respectarea vîrstei pentru care e recomandată;
– evitarea jucăriilor vopsite care pot fi toxice;
– verificați ca jucăriile electrice și electronice să aibă instrucțiuni de utilizare în limba română și asigurați-vă că ele funcționează;
– cumpărați jucării în măsura posibilităților din magazine specializate sau care au raioane separate pentru jucării, unde personalul vînzător va face recomandări în primul rînd în funcție de vîrsta utilizatorului.
Dacă copilul dumneavoastră este prea mic pentru a realiza ce jucării îi plac, atunci alegeți o jucărie care să-i stimuleze curiozitatea și imaginația, evitînd jucăriile foarte zgomotoase cu multe sfori, sîrme sau muchii ascuțite.
Jucăria dezvoltă multilateral personalitatea copilului. Se formează gîndirea, vocabularul, capacitatea de a imita, memoria, totodată le îmbogățește capacitatea emoțională, fantezia.
Jucăriile se pot clasifica în modul următor:
– jucării pentru exersare care pot fi așezate în diferite feluri;
– jucării compuse ( jocuri de construcție diferite, traforaj, păpuși)
– jucării cu regulament, cum sînt jocurile de societate, Domino, Șah etc.
Este foarte important ca achiziționarea jucăriilor să fie întotdeauna corespunzătoare vîrstei copilului. În general producătorii de jucării înscriu pe acestea cărei categorii de vîrstă este recomandată. O altă clasificare a jucăriilor este cea pe grupe de vîstă:
– jucării pentru grupa 0-1 an;
– jucării pentru copii în vîrstă 1-3 ani;
– jucării recomandate copiilor de 4-5 ani;
– jucăriile copiilor de 6-7 ani.
Cîteva exemple de informații suplimentare referitoare la condițiile de securitate (care se marchează pe produs, ambalaj sau instrucțiunile de folosire):
– jucăriile care pot fi periculoase pentru copii în vîrstă de pînă la 3 ani trebuie însoțite de advertisment (un simbol grafic de forma unui cerc barat de culoare roșie, care are inscripționat, în interio, intervalul 0-3 ani sau prin advertismente scrise de forma ” ne recomandat copiilor sub trei ani”);
– patinele și skate board-urile pentru copii trebuie să aibă advertismentul: „Atenție! a se purta echipament de protec
ție”. În plus instrucțiunile de utilizare trebuie să cuprindă recomandări asupra utilizării echipamentelor de protecție (cască, mănuși, apărători).
– jucăriile funcționale (jucării care îndeplinesc aceleași funcții, fiind modele la scară a anumitor produse, aparate sau instalații destinate adulților, trebuie însoțite de instrucțiuni de utilizare, precum și de măsurile de precauție, care dacă nu sînt respectate pot prezenta riscuri.
Trebuie specificat faptul că jucăria nu trebuie lăsată la îndemîna copiilor mici și trebuie însoțită de un advertismenr „Atenție! A se folosi sub directa supraveghere a unui adult!”
Chiar dacă nu aveți acasă niște copii care l-așteaptă cu nerăbdare pe Moș Crăciun s-ar putea să doriți să faceți cadouri unor copii. Înainte de a scoate portofelul, asigurați-vă că ceea ce vreți să cumpărați nu pune în pericol sănătatea sau chiar viața micuților.
ing Sorin ELISEI, inspector șef al Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului Bacău
Lasă un răspuns