• la Cleja, recenzorul coordonator a fost înlocuit pentru că era bolnav • numărătoarea se va relua în a doua săptămînă din ianuarie 2003
Cei peste 1.000 de recenzori din județul Bacău au numărat pînă acum 100.373 de gospodării agricole individuale și exploatații. Cifra reprezintă 55,5 la sută din totalul estimat și cu acest procent, Bacăul se situează la mijlocul clasamentului privind stadiul de realizare a Recensămîntului General Agricol (RGA). Eugenia Harja, directorul Direcției Județene de Statistică Bacău, a informat că 33 de localități se situează sub media pe județ, două la nivelul mediei, iar în 54 de comune s-a depășit media pe județ. Harja a mai precizat că nu s-au înregistrat probleme „deosebite” în majoritatea localităților, doar la Cleja recenzorul coordonator fiind înlocuit din motive de sănătate.
La nivel național, ultima raportare arăta că 54,6 la sută dintre gospodării din au fost deja luate în evidență, județele cu procente de recenzare superioare mediei pe țară fiind Ilfov (cu 67,6 la sută), Arad (64,5 la sută), Constanța (62,3 la sută), Argeș (61,7 la sută), Dolj (61,6 la sută), Teleorman (61,1 la sută) și Maramureș (60,2 la sută). Cu procentaje mai mici de 51 la sută au fost înregistrate nouă judete, respectiv Buzău, Covasna, Hunedoara, Mureș, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu și Vrancea.
Deocamdată, înregistrările au fost suspendate pentru perioada Sărbătorilor, urmînd ca RGA să reînceapă în a doua săptămînă a lunii ianuarie 2003.
RGA a început pe 2 decembrie și este planificat să se încheie pe 31 ianuarie 2003. Ziua de 1 decembrie 2002, ora 8.00 este considerată ca moment de referință (momentul critic), la care se raportează o parte din datele ce se înregistrează în formulare. În funcție de momentul de referință, se vor înregistra numărul animalelor, păsărilor de casă, familiilor de albine, precum și construcțiile gospodărești. Perioada de referință este anul agricol octombrie 2001 – octombrie 2002 (pentru care se vor înregistra suprafața agricolă utilizată; pomii fructiferi, în livezi și răzleți; îngrășăminte și pesticide aplicate; irigații; mașini, utilaje și alte echipamente agricole utilizate; activități neagricole; servicii agricole utilizate și agricultura ecologică) și ultimele 12 luni (pentru care se vor înregistra forța de muncă în agricultură și vînzările din producția proprie). Ultimul recensămînt agricol cu caracter general a fost efectuat în România în 1948, iar în perioada 1951-1989 s-au făcut doar recensăminte specializate. Bugetul total al RGA este de 520 de miliarde de lei, dintre care, la Bacău se vor cheltui aproape 10 miliarde de lei. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns