Tenul are cel mai mult de suferit de pe urma mîncărurilor tradiționale de Crăciun. Este știut faptul că alimentația influentează
foarte mult tenul și îl poate încărca suplimentar cu pete sau puncte
negre. Îngrijirea lui va începe cu demachierea cu loțiuni adecvate
tipului respectiv de ten. Apoi se va aplica o loțiune tonică pentru
tenul gras sau mixt, cum au majoritatea persoanelor. Ochii vor fi
protejați cu o cremă grasă de jur împrejur, iar fața se va expune la
abur timp de 15 – 20 de minute. După ce porii au fost deshidratați la
abur, se aplică o mască de gomaj preparată în casă sau cumpărată
din magazinele de specialitate.
Mască naturistă
Două linguri de tărîțe de grîu amestecate cu o linguriță de mălai de țară, un albuș de ou pînă se omogenizează. Se adaugă cinci picături de lămîie și o lingură sau două de lapte praf. Se freacă față imediat după abur cu această mască și se lasă să se usuce bine 15-20 de minute. Se clătește cu apă călduță. Pentru tenurile grase, ușor acneice, se recomandă aplicarea unor felii de roșii sau suc natural de roșii. Apoi se lasă față două – trei ore liberă, fără nici un fel de cremă, și nu se expune factorilor atmosferici. Este recomandabil ca în acest anotimp să se mănînce cît mai multe fructe de sezon sau plante verzi. Se vor evita, pe cît posibil, grăsimile și prăjelile. Se reduc cafeaua și dulciurile o perioadă pînă
la refacerea aspectului sănătos al tenului. Este indicat ca salatele
să fie preparate cu zeamă de lămîie și nu cu oțet. Se pot bea și
ceaiuri detoxifiante pentru organism (un litru/zi): de păpădie,
scorțișoară, gălbenele cu tătăneasă. Acestea ajută bila și ficatul să
elimine toxinele din organism.
Rețete de frumusețe cu fructe
Specialiștii în cometică obișnuiesc să spună că, la fel ca și sănătatea, frumusețea se mănîncă în farfurie. Vă recomandăm cîteva rețete cu efecte fulgerătoare pentru frumusețe. Superbogate în vitamine, enzime și minerale, fructele proaspete sînt o binefacere pentru ten, pentru păr și pentru siluetă.
Mască cu mere
Efectul: strînge porii, înfrumusețează pielea, înlătură impuritățile.
Ingrediente: o jumătate de măr, o lingură de miere.
Cum se procedează: Se rade mărul, după ce s-a înlăturat partea lemnoasă, se amestecă cu miere, se întinde pe față și se lasă să acționeze 20 de minute.
Remarci speciale: O cură naturală împotriva coșurilor – pielea se freacă de două ori pe zi cu o felie de măr.
Mască cu suc de măr
Curățați cîteva mere și rădeți-le pe o răzătoare de sticlă sau din material plastic. Stoarceți pulpa fructului printr-un tifon. Amestecați sucul cu o lingură de iaurt și întindeți compoziția pe obraz, gît și sîni. Sucul mărului dă vigoare țesuturilor.
Mască cu pepene galben și oțet
Curățați de semințe un pepene galben și luați două-trei linguri din miezul zemos de la mijloc. Zdrobiți-l cu o furculiță și adăugați trei linguri de oțet de mere (neindustrial, de la apicultori). Lăsați amestecul să se pătrundă o oră, apoi strecurați lichidul și întindeți-l imediat pe obraz. Lăsați-l să acționeze și peste noapte, spălîndu-vă pe față abia a doua zi dimineața.
Masca de dovleac
Patru linguri de miez de dovleac, tăiat mărunt, se fierb la flacără mică împreună cu o ceașcă de smîntînă, pînă ce pulpa se înmoaie. Se adaugă o lingură de tărîțe de grîu, se amestecă repede și se aplică pe față, cît masca e încă aproape fierbinte. Se lasă să acționeze 25 de minute, apoi se spală.
Mască de mere și miere pentru ten îmbătrînit
Dați pe răzătoare un măr cu coajă cu tot, amestecați-l bine cu două lingurițe de miere, pînă ce pulpa fructului se încorporează complet. Întindeți spuma obținută pe piele și lăsați să acționeze 20 de minute, după care spălați-vă cu apă călduță.
Sfaturi de respectat
• Înainte de a aplica o mască de frumusețe, fața, gîtul și decolteul trebuie curățate minuțios. Ca mijloc de demachiere, folosiți un lapte demachiant sau smîntînă proaspătă, apoi aplicați cîteva tampoane de tifon sau un prosopel înmuiat în apă fierbinte, pentru ca porii să se deschidă la maximum. Acum, obrazul va resimți din plin efectul măștilor.
• Este bine ca măștile să fie aplicate seara, înainte de a ne culca, pentru ca substanțele active să lucreze și noaptea.
• Măștile se întind mai întîi pe obraz, apoi pe gît și pe decolteu. Zona ochilor și buzele nu trebuie acoperite.
• Pe gît, masca se întinde de jos în sus, de-a lungul circuitului limfei. Mișcarea întărește țesutul de pe gît și împiedică formarea bărbiei duble.
• Masca se lasă să acționeze 20 de minute. Pentru un efect maxim, stați culcate pe spate sau așezate într-un fotoliu sau, și mai bine, faceți concomitent o baie. Aburii calzi umezesc aerul și pielea se va simți minunat.
• Măștile cu fructe pot conține și iaurt natural, un aliment care hrănește și liniștește obrazul.
• Înlăturarea măștilor se face cu apă călduță, iar ultima limpezire cu apa rece sau cu o vată umezită în apă minerală sau sifon.
Alte rețete pe bază de fructe
Ceai de frumusețe cu portocală
Efectul: înviorează și înfrumusețează tenul, previne apariția ridurilor și reduce stresul.
Ingrediente: două lingurițe boabe negre de soia, două cești cu apă minerală, o linguriță coajă uscată de portocală.
Cum se procedează: Se înmoaie boabele timp de 12 ore în apă, se fierb cinci minute cu coajă de portocală, se strecoară și se bea ceaiul cald.
Important: pentru fierberea ceaiului nu se utilizează vase din metal!
Loțiune de păr cu lămîie
Efectul: oprește producerea sebumului în cazul părului gras, face părul mai lucios.
Ingrediente: o lămîie.
Cum se procedează: Se stoarce lămîia, se strecoară și se masează părul cu zeama. Se lasă să acționeze 15 minute, după care se clătește.
Remarci speciale: În cazul pielii sensibile, se diluează cu o jumătate de ceașcă de apă
Lasă un răspuns