Ești minor sau nu, dar totuși ești un copil și ai părinți, atunci sigur vei avea probleme în a pleca undeva, mai ales de Revelion. Degeaba efortul tău de a strînge bani pentru a pleca, de a-ți face o rochie, de a căuta oferte pentru diferite locuri pentru a ieși din casă la cumpăna dintre ani. Dacă ei zic nu, chiar nu ai ce face. Ești și vei fi copilul lor, iar grija asta maternă dă uneori pe din afară și ți se spune din start un „nu” răspicat. Nu se fac compromisuri, se spune că cea mai bună petrecere este în familie și cu asta se pune capac la toate. Nu contează că ți-ai făcut planuri, că vrei să-l petreci cu prietenii tăi, cu iubitul sau iubita, că nu vrei să te culci la unu noaptea, odată cu ei, că vrei să asculți orice altceva decît muzică populară și să te uiți la glumele expirate de pe TVR 1.
Cum le spui că vrei să mergi de Revelion într-un bar, discotecă, apartament sau chiar în alt oraș și că te-ai gîndit la toate posibilitățile și motivele să nu te lase, cum iar nu e bine. Că ești minor sau nu, rămîi copilul mamei și nu ai voie. Încep imediat să își facă sute de scenarii, care mai de care de domeniul fanteziei. Adevărul este că la cîte au văzut la televizor, e și normal să nu mai aibă încredere în nimeni și să creadă că mereu vei păți ceva rău, așa că mai bine ar fi să nu te duci. Uneori ar trebui să regizeze un adevărat film, pentru că se pricep, nu glumă, nici pe noi nu ne duce capul în maniera asta.
Mereu se găsesc sute de motive să nu te lase: că ești mic, că pe vremea lor nu se făcea așa ceva, că e periculos, că poți muri, poți fi otrăvit de prieteni, drogat din greșeală, iar cînd zic aberațiile astea, culmea este că ei chiar le cred. Ori sîntem noi imaturi și naivi, ori ai noștri părinți au căzut în extrema cealaltă de a te proteja și de apă. Orice ar fi, ideea e că nu ai voie și tu vrei să mergi, iar ei vor să doarmă liniștiți.
Există două variante să te lase să pleci de sub aripa lor protectoare. Ori să minți, ori să spui adevărul. Fiecare aspect are părți bune și părți rele. Dacă ai mințit în legătură cu locul unde vrei să te duci, ai dat un număr de telefon din capul tău unde să te caute, ai zis că mergi cu niște prieteni în care au încredere și nu te-ai dus cu ei, ai grijă ca ei să nu afle asta, pentru că sigur nu va fi o a doua oară. Dacă cumva sună la locul unde te-ai dus și nu te găsește sau se întîlnește pe prietenii cu care se presupunea că ai plecat? Ascultă la oamenii pățiți, minte măcar frumos, fără să lași urme. Dacă știi că nu poți, lasă-te păgubaș. Mai bine zi adevărul, dă argumente pentru care vrei să mergi acolo. Trebuie să fi cît se poate de convingător. Să vadă că nu te sperii de ei și că de acum ai crescut și cam vrei să-ți iei zborul. Oferă-le siguranța că nu vei păți nimic și atunci sigur nu vor mai comenta. Dacă știi că părinții tăi sînt extraordinar de curioși și știi sau ai o idee vagă despre unde vrei să pleci de revelion, încearcă să faci o întîlnire cu grupul cu care ai de gînd să pleci și cu ei, obișnuiește-i cu ideea că vei fi plecat de revelion și că le vei ura „La mulți ani”-ul la telefon. Dar cel mai bine este să spui jumătate de adevăr: nici nu minți, nici nu le spui chiar totul ca să se îngrijoreze mai tare decît sunt ei de obicei. Le spui doar cît au ei nevoie să știe, și tu ca să pleci. Nu o să aibă cum să-ți reproșeze ceva, pentru că le-ai spus „tot” ce știai, restul pur și simplu s-a întîmplat. Oricum, înainte de a pleca ai grijă să fi cuminte, să nu îți pierzi fața de îngeraș tocmai cînd trebuie să îți iei zborul, să te îmbraci cît mai decent (hainele de revelion propriu-zise le poți lua într-o plasă), machiajul nu ți-l fă în fața lor, ci cînd ai ajuns în locul cu pricina.
Și dacă ești deștept, termini anul acesta cu brio. Nu tu scandal, nu te lacrimi sau pedepse. Poți trece anul cu nota zece la purtare, atît timp cît știi cum să o modelezi. (Andreea CEASĂR)
Lasă un răspuns