• în toiul iernii, trei școli de la țară au rămas fără lemne • o porțiune de șase kilometri de drum dintre comunele Izvoru Berheciului și Secuieni a fost blocată de zăpadă preț de cîteva ore
Capriciile iernii și-au făcut din nou simțite prezența în cursul zilei de ieri, cînd, de pe la ora 11.00, a început să ningă și temperatura aerului a scăzut simțitor. Drumurile au fost din nou acoperite de straturi mai mici sau mai mari de zăpadă, iar drumarii s-au văzut din nou obligați să treacă la treabă. La țară, necazurile au apărut la tot pasul.
În comuna Secuieni, de exemplu, ieri dimineață, primarul Gheorghe Pușcașu era plecat la pădure să aducă lemne de foc pentru școala din Tisa Silvestri. O situație similară s-a înregistrat și în comuna Ghimeș, unde, la Școala Maghiară și la cea din satul Buga, lemnele de foc erau verzi și nu puteau fi folosite. Autoritățile locale s-au văzut nevoite să caute în toiul iernii lemne uscate, ca să poată face căldură în clasele din cele două școli.
Ninsorile din ultimele zile le-au dat mari bătăi de cap și șoferilor, mai ales celor care au circulat luni dimineață dinspre Izvoru Berheciului către Secuieni. Ion Ciuche, viceprimarul din Izvoru Berheciului, ne-a povestit că luni, de la prima oră și pînă în jurul orei 12.00, o porțiune de șosea de aproximativ șase kilometri a fost acoperită de zăpadă. „Au putut traversa acea zonă doar mașinile mari, camioanele sau tirurile, însă mașinile mici n-au avut nici o șansă. Pînă la urmă, au intervenit angajații de la Drumuri Județene și s-a rezolvat problema. Au fost de ajutor și mașinile mari, care au tranzitat zona și au bătătorit stratul mare de zăpadă de pe carosabil”, ne-a explicat Ion Ciuche.
Pe toate drumurile din județ se circulă în condiții de iarnă. Angajații de la societatea Drumuri Județene au acționat pe timpul nopții, dar și ieri, imediat ce a început să ningă, împrăștiind material antiderapant în special pe rampe, pante și poduri. În cele mai multe zone din județ, utilajele de la Drumuri Județene au încercat să înlăture cît mai mult zăpada rămasă pe marginea șoselei pentru a lărgi suprafața carosabilului. Ștefan Șerbu, directorul societății Drumuri Județene, a mai explicat că societatea pe care o conduce a mai cumpărat luni și ieri încă 150 de tone de sare, ce vor fi folosite alături de cele încă o sută de tone de sare existente în stoc. Drumarii au la dispoziție și circa 2.000 de metri cubi de nisip pentru a interveni acolo unde este nevoie.
Cursele de călători, suspendate sau cu întîrzieri
Cursele de călători de la Societatea Transport Bistrița au ajuns în autogara Bacău cu întîrzieri de circa 15 – 30, încă de la primele ore ale dimineții. Din cauza drumurilor impracticabile din alte județe, cursele de călători către Slobozia au fost suspendate. La fel s-a întîmplat și cu autobuzul care ar fi trebuit să transporte persoane către localitatea Ciuturești.
În schimb, trenurile au circulat fără probleme, chiar și cele care au venit din nordul țării și care, de regulă, pe vreme nefavorabilă înregistrează întîrzieri.
Și Aeroportul din Bacău și-a desfășurat ieri activitatea ca de obicei, în ciuda vremii nefavorabile. Cursele către Munchen și către cele șase orașe din Italia au plecat dimineață la ora 7.00, fără întîrzieri. (Eduard ADAM)
pe raster:
O femeie a murit degerată în curte
O femeie în vîrstă de doar 40 de ani, din comuna Glăvănești, a murit degerată în plin cîmp. Dorina Radu locuia singură, era cunoscută ca avînd viciul beției și a fost descoperită înghețată bocnă în seara de 3 ianuarie, la cîteva sute de metri de locuința sa, pe o tarla. Ieri, la necropsie, medicii legiști au stabilit drept cauză a decesului refrigerarea, însă au constatat că femeia mai suferea și de alte afecțiuni provocate de consumul exagerat de alcool. (Fl. C.)
Lasă un răspuns