• stația se află lîngă Onești, la Gutinaș, și va reprezenta cea mai mare investiție de gen din România
Sucursala Bacău a Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice (CNTEE) – Transelectrica SA a organizat, ieri, la Stația de Transformare Gutinaș, o dezbatere publică în vederea obținerii Acordului de Mediu pentru realizarea unui proiect de modernizare a acestei stații. „Sîntem ca un schelet pentru toate celelalte rețele de distribuție. De aici se alimentează Platforma Petrochimică Borzești și șapte județe, începînd cu Vrancea și pînă la Miercurea Ciuc. O avarie la Gutinaș ar lăsa întreaga zonă a Moldovei fără energie electrică cu riscul de a periclita întregul sistem național. Stația este foarte veche, cam de prin anii 1960, iar incidentele se amplifică pe zi ce trece. 90% din echipamente sînt învechite și nu mai fac față cererilor”, ne-a declarat Cătălin Lișman, directorul Transelectrica Bacău. Lucrările pentru modernizarea stației se vor face etapizat, pentru a nu periclita gradul de siguranță al stației și implicit al alimentării cu energie electrică a Moldovei.
În prezent, la Gutinaș funcționează patru autotransformatoare cu o putere totală instalată de 1.200 MVA. Obiectivul este proprietate publică a statului, iar proiectul se va realiza prin implicarea guvernului, care va asigura fondurile necesare estimate la circa 60 milioane Euro cu o durată de execuție de trei ani. De fapt, începînd cu anul viitor, stația de la Gutinaș va fi dotată cu echipamente ultraperformante din străinătate și la cele mai înalte standarde europene. „Pentru realizarea acestui proiect vor fi luate toate măsurile de protecție a mediului, precum și de protejare a populației din zonă. Stația va ocupa doar două treimi din suprafața ei actuală, de 14 hectare, va beneficia de o rețea de canalizare modernă care va prelua apele fluviale și meteorice. Se vor lua măsuri speciale pentru limitarea poluării aerului în timpul execuției lucrărilor, precum și împotriva zgomotului. Terenurile din vecinătatea stației nu vor fi afectate de efectele cîmpului electromagnetic nici pe timpul lucrărilor și nici duupă finalizare”, a declarat Mircea Frigură, inginer șef la Transelectrica Bacău.
Reprezentanții socetății Transelectrica au asigurat că deșeurile rezultate în urma lucrărilor vor fi depozitate corespunzător și valorificate în conformitate cu legislația în vigoare.
La dezbaterea de ieri au participat și proprietarii de terenuri din imediata vecinătate stației Gutinaș, care au vrut să se asigure că vor primi despăgubiri atît pe timpul lucrărilor, cît și pe viitor, în caz de eventuale avarii care presupun intervenții pe terenul lor. Toți au fost de acord cu noul proiect, unul dintre ei spunînd că „acordă tot sprijinul necesar ținînd cont de faptul că stația este un obiectiv de interes național”. (M.B., D.G.)
Lasă un răspuns