• ei se plîng că în unele comune nici spațiul în care ar trebui să fie centrul agricol nu este stabil
Direcția Generală pentru Agricultură și Industrie Alimentară Bacău a reunit ieri specialiștii săi din teritoriu pentru o masă rotundă, în care tema inițială a fost legată de modul în care se desfășoară anumite activități pe linie de agricultură în landul german Baden – Württemberg. Prezentarea a fost făcută de Andrei Alexandru, director în ministerul de resort. Ceea ce a pus în evidență această prezentare a fost circulația informației pînă la producătorul agricol – foarte bine pusă la punct -, dar s-a spus și care sînt mijloacele de care dispun organismele respective: telefoane și mijloace de transport fără restricții, calculatoare, bibliotecă electronică etc.
Partea de discuții libere a devenit la un moment dat animată. Specialiștii care lucrează la centrele agricole din județ au ridicat diverse probleme, așa cum a cerut chiar reprezentantul MAAP. Dintre acestea, cea mai stringentă se dovedește lipsa dotărilor minime care împiedică desfășurarea în bune condiții a activității din centrele agricole. Mai toată lumea acuză faptul că nu există spații proprii, că trebuie să se roage de primari pentru ele, că nu au telefon și mijloace de transport. După cum a spus și directorul din minister, astfel de probleme nu sînt singulare la Bacău, că și specialiștii din alte județe se confruntă cu aceleași necazuri.
Agricultorii au semnalat însă o serie largă de lipsuri. Asociațiile profesionale – cum sînt cele ale crescătorilor de bovine – acuză faptul că lipsa personalului autorizat să efectueze însămînțări artificiale îi pune în situația de a nu beneficia de primele cuvenite, pentru că acestea se acordă pentru viței cu proveniență cunoscută. Mai mult, lipsa unui material genetic de calitate are efecte negative asupra performanțelor animalelor, care nu ajung la greutatea optimă pentru a fi acceptate. A mai fost invocată legislația greoaie privind circulația terenurilor agricole, motiv pentru care reunirea lor în exploatații de mai mare întindere este aproape imposibilă. Un alt punct negativ este întîrzierea plății primelor. De asemenea, a fost acuzată și necorelarea plății lor cu momentul recoltării din teren a unor cereale, fapt ce crează necazuri producătorilor, care nu au cum să depoziteze cantități mari pînă la data la care pot depune documentele pentru prime. Exemplu a fost porumbul, la care cultivatorii au pierdut prima pentru că nu-l puteau lăsa pe cîmp pînă pe 1 octombrie, dată de la care era permisă întocmirea documentației.
Ioan Melinte, directorul general al DGAIA Bacău, are un punct de vedere ceva mai nuanțat în privința dotărilor centrelor agricole. „Știm că există probleme la centre și cu spațiul, și cu telefoanele, și cu mijloacele de transport – a spus acesta -, dar trebuie să existe și un interes din partea oamenilor noștri în desfășurarea activității. Nimeni nu le cere ce nu se poate face. În plus, mai sînt și unele resurse locale, de care cei din zonă se pot folosi, dacă știu cum”. Șeful Direcției Agricole a afirmat că știe cum stau lucrurile în privința activității din teritoriu, pentru că a lucrat direct în producție, în teren, și crede că se poate mai mult. Cît despre celelalte probleme, ele sînt reale și chiar el a menționat cîteva, cum ar fi faptul că banii din prime se aprobă azi la minister, dar vin peste 2-3 săptămîni. Chestiunile respective țin ma întîi de rezolvări la nivel central, fapt confirmat și de reprezentantul MAAP. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns