Facturile la căldură din ultima lună a anului reprezină un motiv de îngrijorare pentru absolut toate familiile racordate la sistemul centralizat de încălzire. Faptul că instalațiile de producere a agentului termic sînt vechi și ineficiente, rețelele de termoficare sînt uzate moral și înregistrează pierderi enorme, iar blocurile nu sînt contorizate pe sistemul de funizare a căldurii decît în procent de maxim 10 la sută au făcut ca, în luna decembrie, costul unui metru pătrat la întreținere să atingă valori inimaginabile. Un alt factor care a contribuit la creșterea costurilor l-a constituit scăderea drastică a temperaturilor exterioare, care s-au menținut, constant, sub minus cinci grade Celsius. În funcție de zonă și de asociație, băcăuanii trebuie să plătească între 25 de mii de lei, în cazul cel mai fericit, și 45 de mii de lei, în numeroase situații. Majoritatea prețurilor se situează în jurul a 30 de mii sau 35 de mii de lei. În aceste condiții, cel mai mic preț al căldurii pentru luna decembrie nu va fi sub 1,5 milioane de lei. Băcăuanii care au apartamente mai mari vor fi obligați să scoată din buzunar și cîte 3,7 milioane de lei pentru a achita facturile la căldură. Aceasta nu este însă singura loc cheluială, pentru că, pe lîngă căldură, oamenii trebuie să plătească cheltuielile cu apa caldă, apa rece, gazul metan sau cheltuielile comune din bloc și din asociație, care pot ajunge și pînă la un milion de lei.
Atît în cazul locatarilor racordați la CET, cît și al celor deserviți de Termloc, costul apei calde pentru băcăuanii care au montate în apartamente apometre a fost de circa 45 de mii de lei/mc. Diferențe majore între cei doi furnizori apar însă la costul apei calde plătite în sistem paușal. În timp ce SC CET SA furnizează apă caldă circa 18 ore pe zi, în regim non stop, Termloc furnizează apă caldă o dată la două zile sau chiar mai puțin, în funcție de solicitările asociațiilor deservite. Prețul diferă nu numai de la un furnizor la altul, ci și de la o asociație la alta, principala diferență fiind făcută de numărul locatarilor din asociație care au montate apometre în apartament. Băcăuanii fără apometre branșați la Termloc trebuie să achite într-o lună, pentru furnizare o dată la două zile, cu program dimineața și seara, sume cuprinse între 150 de mii de lei și chiar 685 de mii de lei. Locatarii din blocurile deservite de CET sînt, din acest punct de vedere, mult mai avantajați, pentru că au apă caldă non stop, iar prețul servicului la paușal este undeva în jurul cifrei de 250 de mii de lei de persoană, însă și în cazul CET au existat situații cînd oamenii au avut de plătit și cîte 600 de mii de lei de persoană pentru apă caldă.
Cît privește căldura, lucrurile stau aproximativ la fel în cazul ambelor societăți furnizoare de agent termic din municipiul Bacău: serviciile sînt foarte scumpe, media pentru un metru pătrat la încălzire depășind 35 de mii de lei. Diferențe se fac doar în cazul locuitorilor care stau în blocurile care au montate gigacalorimetre.
Cei mai fericiți vor fi, în această iarnă, proprietarii care au montate în apartamente centrale termice proprii, aceștia fiind singurii care, înainte de a-și plăti întreținerea, nu vor fi nevoiți să treacă pe la doctor pentru a-și trata durerile de cap sau afecțiunile cardiace. În cazul în care centrala este de foarte bună calitate și este dotată cu termostat, ei pot plăti și de 10 ori mai puțin decît cei care sînt racordați la sistemul centralizat.
Lasă un răspuns